ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:15
 

O Γιούνκερ ενώπιον ευρωκοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης (live)

Οι απόψεις βασίζονται στα πέντε σενάρια που παρουσιάστηκαν την 1η Μαρτίου 2017

Newsroom K

Τις απόψεις του για το μέλλον της Ευρώπης παραθέτει ενώπιον Ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 Οι απόψεις βασίζονται στα πέντε σενάρια που παρουσιάστηκαν την 1η Μαρτίου 2017 και συνοψίζονται ως εξής:

Σενάριο 1: Συνεχίζουμε κανονικά
Η ΕΕ επικεντρώνει την προσοχή της στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θετικών μεταρρυθμίσεων

Σενάριο 2: Τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά
Η ΕΕ επικεντρώνεται σταδιακά εκ νέου στην ενιαία αγορά

Σενάριο 3: Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα

Η ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη που το επιθυμούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς

Σενάριο 4: Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο

Η ΕΕ εστιάζει στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, κάνοντας λιγότερα σε άλλους τομείς

Σενάριο 5: Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα
Η ΕΕ αποφασίζει να εντείνει την κοινή της δράση σε όλους τους τομείς πολιτικής. Παράλληλα οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα παρουσιάσουν τις προτεραιότητες που θέλουν να επιτύχουν οι χώρες της ΕΕ των 27 πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2019.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γιούνκερ θα καλέσει τα κράτη-μέλη να εκμεταλλευτούν το Brexit και την οικονομική ανάκαμψη που θα οδηγήσει την Ε.Ε. στην έξοδο από την κρίση για να σφυρηλατήσουν μια πιο ισχυρή Ενωση βάζοντας την ευρωζώνη στην καρδιά του παγκόσμιου εμπορίου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα προτείνει τη δική του ατζέντα για τα δύο χρόνια που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του, λίγο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Μάλιστα αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, σε πείσμα των τελευταίων δύο δύσκολων ετών στη διάρκεια των οποίων η ελληνική κρίση χρέους, το προσφυγικό και η ψηφοφορία για το Brexit προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην Ε.Ε. θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξή της, ο Γιούνκερ θα αδράξει την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα για περαιτέρω ολοκλήρωση της Ενωσης.

Η ετήσια ομιλία του προέδρου της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο γίνεται κάθε Σεπτέμβριο. Ο Πρόεδρος καθορίζει επίσης πώς η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει τις πιο επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ομιλία του ακολουθείται από συζήτηση στην Ολομέλεια. Η συζήτηση αυτή είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για το διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την προετοιμασία του Προγράμματος Εργασίας της Επιτροπής για το επόμενο έτος.

Η Συζήτηση για την Κατάσταση στην Ένωση αποτελεί σημαντικό μέρος του δημοκρατικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των εργασιών της Επιτροπής. Κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία-Πλαίσιο του 2010 για τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Συμφωνία προβλέπει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής στέλνει επιστολή προθέσεων προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Προεδρία του Συμβουλίου στην οποία εκθέτει λεπτομερώς τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή, νομοσχέδια ή άλλες πρωτοβουλίες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X