ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Βρετανικές Βάσεις της Κύπρου στις συστάσεις της Κομισιόν για το Brexit

Τεθηκε η ανάγκη ρύθμισης της προστασίας δικαιωμάτων των πολιτών στις Βάσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ρύθμιση για το καθεστώς των πολιτών που ζουν και εργάζονται στις "Κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο", αποτελεί όπως ήταν αναμενόμενο μια από τις συστάσεις της Κομισιόν για τη διαπραγμάτευση, σε συνέχεια και της απόφασης των ηγετών της Ενωσης το περασμένο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να βρεθεί μια ρύθμιση για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ατόμων που ζουν στις δύο "Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων" του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας στην Κύπρο, αλλά και για την σχετική κυκλοφορία εμπορευμάτων.

Σε διευκρινιστικό υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν αναφέρει ότι οι "Περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων" είναι τα βρετανικά υπερπόντια εδάφη που ιδρύθηκαν το 1960. Η Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει τις διμερείς συμφωνίες και διακανονισμούς που έχουν συναφθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στο βαθμό που συμβιβάζονται με το δίκαιο της Ένωσης.

Η δε παράγραφος που περιέχεται στο κείμενο των συστάσεων που απεστάλη στο Συμβούλιο έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση πρέπει να συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τις ρυθμίσεις όσον αφορά τις περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο και να αναγνωρίσει στο πλαίσιο αυτό διμερείς συμφωνίες και διακανονισμούς μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου Συμβατή με το δίκαιο της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών της Ένωσης που διαμένουν ή εργάζονται στις περιοχές των Κυρίαρχων Βάσεων".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
X