ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς αναστολή η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Η συνταγματική αναθεώρηση της Τουρκίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό της μέλλον

Newsroom K

Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αναμένεται να ζητήσει την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά την σημερινή παρουσίαση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία ενώπιον Ευρωκοινοβουλίου από την ευρωβουλευτή από την Ολλανδία και εισηγήτρια Κάτι Πίρι, επισημαίνεται ότι οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει η αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας, αντιβαίνουν με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η κ. Πίτι τόνισε ότι 23 εκατομμύρια πολιτών ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα για συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι αν αυτό αγνοηθεί και η προχωρήσει η αναθεώρηση τότε αυτό θα έχει συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Επισημαίνεται δε από τον πρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας Μανώλη Κεφαλογιάννη ότι η Τουρκία παρουσιάζεται ως μία δύναμη, η οποία δημιουργεί προβλήματα στους γείτονές της, όπως για παράδειγμα με τις δεσμεύσεις  ζωτικού χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις, ή ακόμη και μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Έντονες ήταν οι τοποθετήσεις των κύπριων ευρωβουλευτών κατά την σημερινή συνεδρία οι οποίοι υπογράμμισαν ουσιαστικά ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συνδέεται με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Νεοκλής Συλικιώτης: Μέσα από την Κύπρο η ένταξη της Τουρκίας

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τον εκδημοκρατισμό της ίδια της χώρας αλλά και την υλοποίηση των κυπρογενών της υποχρεώσεων.» Με αυτή την τοποθέτηση έκλεισε την ομιλία του αναφορικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας που παρουσιάστηκε σήμερα στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης
Ο κύπριος ευρωβουλευτής χαιρέτισε παράλληλα «τις εκκλήσεις που αναφέρονται στην έκθεση προς την Τουρκία να ξεκινήσει την απόσυρση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, να στηρίξει το έργο της ΔΕΑ, να τερματίσει την πολιτική των εποικισμών, να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 για την Αμμόχωστο και το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο, καθώς και να συμβάλλει εποικοδομητικά στη λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.»

«Αναμένουμε όμως και στην πράξη ενεργό στήριξη και καλούμε την ΕΕ να ασκήσει την επιρροή της στην Άγκυρα τώρα που διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες στην Ελβετία ώστε να συμβάλλει επιτέλους ουσιαστικά και εποικοδομητικά στη λύση του Κυπριακού, στην πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και στον τερματισμό του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων,» συνέχισε ο κύριος Συλικιώτης.
Σε ότι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ο κύριος Συλικιώτης τόνισε πως μπορούν να αρχίσουν «μόνο όταν η Τουρκία εφαρμόσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τρέχουσα τελωνειακή ένωση έναντι της ΕΕ συνολικά, περιλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Μαυρίδης: Λύση με κατοχικά στρατεύματα ή εγγυήσεις καταλύουν την ΕΕ

«Η έκθεση αυτή καταγράφει τις πλείστες υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ. Και θα έπρεπε να περιλαμβάνει και το πρόσθετο πρωτόκολλο για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως λέχθηκε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, θα πρέπει να διερωτηθούμε σήμερα, γιατί η πολιτική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα έχει αποτύχει. Αυτό είναι ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε, (σε συνδυασμό) με την εξής διαπίστωση: Αφού όντως στην Τουρκία έχει επικρατήσει ένα νεοσουλτανικό καθεστώς, η πρόβλεψη είναι πως κάθε μέρα που περνά με αυτό το καθεστώς στην εξουσία, αυξάνεται το ανθρώπινο κόστος που λαοί εντός Τουρκίας και εκτός, θα πληρώνουμε για χρόνια με τέτοιο καθεστώς στην Τουρκία.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την Κύπρο με επίκεντρο θέματα ασφάλειας, επισημαίνω ότι αυτό είναι ζήτημα που αφορά πρωτίστως και την ΕΕ. Δεν μπορεί η Τουρκία να ζητά επεμβατικό δικαίωμα και παραμονή στρατιωτικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο που είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Αυτό αφορά όλους μας εδώ στην Ευρώπη».

Παπαδάκης:  Εκπτώσεις προς την Τουρκία που προσβάλλουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τους λαούς 

Σε σημερινή του παρέμβαση στα πλαίσια συζήτησης για την έκθεση του 2016 για την Τουρκία, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) τήρησε επικριτική στάση έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προωθεί την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας τη στιγμή που η Τουρκία υιοθετεί απαράδεκτες συμπεριφορές.

“ Το ερώτημα θα πρέπει να είναι τι Ευρώπη πραγματικά θέλουμε και δυστυχώς φαίνεται να μην μαθαίνουμε από τα τραγικά μας λάθη. Θέλουμε την Ευρώπη που οι πολιτικές της θα στηρίζονται σε αρχές και αξίες ή την Ευρώπη που οι πολιτικές της θα στηρίζονται μόνο στα συμφέροντα;”, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής.

Στη συνέχεια της παρέμβασης του ο κ.Παπαδάκης τόνισε πως όταν γίνεται μια συμφωνία θα πρέπει να υπάρχουν αμοιβαία οφέλη καθώς και ανταλλάγματα. “Διασφαλίσαμε την αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων από έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ; Διασφαλίσαμε την επιστροφή των προσφύγων και την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στην Κύπρο; Διασφαλίσαμε τη δημιουργία συνθηκών δημοκρατίας στην ίδια την Τουρκία όπου όσοι σκέφτονται διαφορετικά βρίσκονται στις φυλακές; Τίποτα από αυτά δεν έχει διασφαλιστεί. Αντίθετα γίνονται εκπτώσεις που προσβάλλουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τους λαούς της Ευρώπης”.

Τέλος, ο κ.Παπαδάκης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει να πριμοδοτεί τις λογικές Ερντογάν και επισήμανε την ανάγκη να επενδύσει η Ευρώπη στην προοπτική μιας δημοκρατικής Τουρκίας.

Θεοχάρους: Η ΕΕ έχει ευθύνη για αντιδημοκρατική λύση στο Κυπριακό 

«Η ΕΕ έχει ευθύνες και θα πρέπει να τις αναλάβει από τώρα, εάν προκύψει μια αντιδημοκρατική λύση στο Κυπριακό, στην οποία ο λαός θα πει ένα βροντερό όχι». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την έκθεση αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Στα ανωτέρω η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης πρόσθεσε ότι «η ΕΕ υποστηρίζει μια αντιδημοκρατική λύση στο Κυπριακό διότι, όπως τόνισε, μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να δεχθεί η Τουρκία».

Εν συνεχεία η κα Θεοχάρους έθεσε τα εξής ερωτήματα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας: “Δέχεστε ένα ρατσιστικό πολιτειακό σύστημα με πολίτες χωρίς ανθρώπινα και πολιτικά δικαίωματα;
Δέχεστε να δοθούν δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών σε Τούρκους πολίτες ειδικά για την Κύπρο; Τότε γιατί όχι για όλη την Ένωση;
Δέχεστε να γίνει η Κύπρος επαρχία της Τουρκίας;
Δέχεστε εγγυήσεις ξένων χωρών σε κράτος μέλος της ΕΕ;
Δέχεστε λύση ασύμβατη με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον Χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Δέχεστε να ελέγχει η Άγκυρα μέσω του βέτο των εποίκων, τη στάση της Κύπρου στην ΕΕ?
Δέχεστε το 18% να επιβάλλει την θέληση του στο 82%;»

«Αν εσείς δέχεστε, κατέληξε η Ελένη Θεοχάρους, ο Κυπριακός λαός δε θα δεχθεί. Μην εκπλαγείτε από ένα νέο βροντερό “όχι” σε ένα αντιδημοκρατικό σχέδιο, που θα είναι ντροπή για την ΕΕ, η οποία δεν θα είναι άμοιρη ευθυνών».

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X