ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:08
 

Στο τραπέζι το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας

Δυσοίωνες σχέσεις και χαλεποί οι καιροί στις σχέσεις Ε.Ε –Τουρκίας λέει ο Γιοχάνες Χαν

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα και για τους πιο καχύποπτους οι γερμανικές εκλογές, είναι οι λόγοι που μπαίνει εκ νέου στο τραπέζι της συζήτησης το μέλλον της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό γιατί φωνές από κράτη μέλη έχουν ενταθεί επισημαίνοντας πως η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία των διώξεων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πόρρω απέχει από το ευρωπαϊκό όραμα. Ήδη ο προεκλογικός στη Γερμανία, έχει επικεντρωθεί στον ρόλο της Τουρκίας και στο κατά πόσο θα πρέπει να παγώσουν οι συνομιλίες. Ουδόλως τυχαίο και το γεγονός ότι σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χάν, έκανε λόγο για χαλεπούς καιρούς στις σχέσεις της Ε.Ε με την Τουρκία. Όπως εξήγησε σε τοποθέτησή του ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τα τελευταία γεγονότα στη χώρα κρίνονται ανησυχητικά και δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Ο κ. Χαν, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα δημοκρατικά θέσμια, σημειώνοντας ωστόσο πως παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στρατηγική συνεργασία των Βρυξελλών με τις χώρες της περιοχής και ο διάλογος πρέπει να παραμείνει ανοικτός και να είναι εποικοδομητικός.
Εξέφρασε την ανάγκη να ανατραπούν οι τελευταίες εξελίξεις που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας, λέγοντας πως τέτοιες τάσεις επιδεινώνουν τις διμερείς της σχέσεων με άλλα κράτη μέλη.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X