ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:15
 

Τα αμυντικά θέμα της ΕΕ συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες

Πραγματοποιήθηκε ειδική σύνοδος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι επικεφαλής της άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για την πρώτη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ για το έτος 2017.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι απευθύνθηκε στους επικεφαλής της επιτροπής αναφορικά με την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής Σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή πραγματοποίησε λεπτομερέστερη ανταλλαγή απόψεων επί των βασικών στοιχείων που συζητούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο της εφαρμογής της παγκόσμιας στρατηγικής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας PESCO), της συντονισμένης ετήσιας επανεξέτασης της άμυνας (CARD) , τις ομάδες μάχης της ΕΕ και ικανότητα στρατιωτικού προγραμματισμού και διεξαγωγής (MPCC).

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ προχώρησαν σε λεπτομερή επισκόπηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, τον στρατηγό Πετρ Πάβελ και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή της Ευρώπης (SACEUR), τον κ. Κέρτις Σκαπαρόττι, ο οποίος συμμερίζεται επίσης τις απόψεις τους για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή αντάλλαξε απόψεις για την υπεράσπιση στον κυβερνοχώρο με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) Χόρχε Ντομέλ.

Σε ειδική διάσκεψη, ο αρχηγός της άμυνας της Ουκρανίας, στρατηγός Βίκτορ Μουζένκο, παρείχε στους 28 Αρχηγούς Άμυνας της ΕΕ μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης και του αμυντικού τοπίου στη χώρα του. Οι συνομιλητές από τις χώρες εταίρους, δηλαδή την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, συμμετείχαν στις συζητήσεις με τη Στρατιωτική Επιτροπή για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι επικεφαλής άμυνας συζήτησαν ακόμη τις εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές αποστολές της ΕΕ με τον Γενικό Διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ Έσα Πίκουνεν, καθώς και με τον Διοικητή της US - Africom, Τόμας Βάλντχάουζεν και τον Αρχηγό Άμυνας της Κεντρικής Αφρικής, Ταξίαρχο Λούκοβιτς Νγκαιφέι.

Ακολούθησε ειδική σύνοδος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Ο στρατηγός σερ Τζέιμς Έντουαρντ, ο διοικητής επιχειρήσεων EUFO ALTHEA και ο αναπληρωτής SACEUR, ο στρατηγός Ρόμπερτ Μάγκογουαν, ο διοικητής επιχειρήσεων EUNAVFOR ATALANTA και ο αναπληρωτής Ενρίκο Κρεντεντίνο, διοικητής της επιχείρησης EUNAVFOR MED, ενημέρωσαν την επιτροπή για τις μελλοντικές εξελίξεις και τα στρατηγικά ζητήματα.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
X