ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:46
 

Ταγιάνι: Πραγματική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ελευθερία του τύπου

Μήνυμα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι

Newsroom K

Ως πρώην δημοσιογράφος, αναγνωρίζω πόσο απαραίτητο είναι να μπορεί κάποιος να εργάζεται ανεξάρτητα. Χωρίς αυτή την ελευθερία δεν μπορεί να υπάρχει πολιτικός έλεγχος, διαφάνεια, καταπολέμηση της διαφθοράς, χρηστή διακυβέρνηση, ελευθερία λήψης αποφάσεων.

Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο ισχυρότερος υπερασπιστής αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δυστυχώς, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης απειλείται όσο ποτέ άλλοτε! Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις, οι δημοσιογράφοι εκφοβίζονται - όχι μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα - αλλά και σε χώρες που συνήθως θεωρούνται δημοκρατικές.

Στην άμεση γειτνίαση μας, η Τουρκία φέρεται να έγινε η «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για το δημοσιογραφικό επάγγελμα». Σύμφωνα με το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης περίπου 200 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν και 150 μέσα μαζικής ενημέρωσης έκλεισαν μετά το περσινό πραξικόπημα.

Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και καταπιέζονται στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπερασπίζεται πάντα αυτούς που εκθέτουν τις αδικίες, καταδικάζοντας κάθε και όλες τις προσπάθειες λογοκρισίας των δημοσιογράφων!

Επομένως, για άλλη μια φορά, ζητώ την άμεση απελευθέρωση όχι μόνο του Γερμανού Τούρκου δημοσιογράφου Deniz Yücsel, αλλά και όλων εκείνων που αδίκως κρατούνται σε όλο τον κόσμο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

Όταν εξετάζουμε την ελευθερία του Τύπου, πρέπει επίσης να εξετάζουμε και το Διαδίκτυο. Είναι μια πηγή γνώσης αλλά και πηγή ανησυχίας. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι ενημερώνονται από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό έχει καταστήσει πάρα πολύ εύκολη τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων. Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για την παραπληροφόρηση και την ρητορική του μίσους, που χρησιμοποιούνται για προώθηση της ριζοσπαστικοποίησης και του φονταμενταλισμού, ιδίως μεταξύ των νέων.

Μαζί με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεσμεύονται από δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές, πρέπει να προωθήσουμε μεγαλύτερη ευθύνη των διαδικτυακών πλατφορμών.

Σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους που έχουν πεθάνει ή έχουν φυλακιστεί για τη δέσμευσή τους να ενημερώνουν τους πολίτες.

Η ελευθερία τους είναι το κλειδί για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Σήμερα θέλω να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας.

 Δείτε τις δηλώσεις του πρoέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ΕΔΩ

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K
X