ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Paul Allen: Το μάθημα ζωής του «άγνωστου» Mr Microsoft

«Με τον δικό του ήσυχο και επίμονο τρόπο, δημιούργησε μαγικά προϊόντα, εμπειρίες και θεσμούς και, κάνοντάς το, άλλαξε τον κόσμο».

must.com.cy

Μαρία Καραμάνου

Στις 15 Οκτωβρίου 2018, πέθανε ο Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Paul Allen, σε ηλικία 65 ετών. Ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε τη Microsoft μαζί με τον παιδικό του φίλο, Bill Gates.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο σχολείο, όταν ο Gates ήταν 12 ετών και ο Allen 14. Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Allen στο βιβλίο του "Idea Man," ο Gates είχε ήδη θέσει ως στόχο τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, ακόμα και όταν ήταν παιδί.

Photo By @edureka.co On Instagram

Προερχόμενος από πλούσια οικογένεια, ο Paul Allen διάβαζε με μεγάλο ενδιαφέρον το περιοδικό Fortune, στο οποίο οι γονείς του είχαν συνδρομή. Μια μέρα, ο Bill Gates του έδειξε το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού και τον ρώτησε, «Πώς πιστεύεις ότι είναι να διοικείς μια εταιρεία του Fortune 500;». Ο Paul Allen δεν είχε ιδέα, και τότε ο Bill απάντησε, «Ίσως να έχουμε τη δική μας εταιρεία μια μέρα». Αυτό έγινε όταν ο Bill Gates ήταν μόλις 13 ετών, αλλά ήδη έδειχνε ότι ήταν ένας ταλαντούχος επιχειρηματίας.

Το 1975, όταν ιδρύσανε την Micro-Soft (όπως ονομάστηκε τότε, ονομαζόμενη από τις λέξεις "microprocessors" και "software"), ξεκίνησαν να αναπτύσσουν λογισμικό για υπολογιστές, ενώ η πλειοψηφία των Αμερικανών ακόμα χρησιμοποιούσαν γραφομηχανές.

 

Ο Paul Allen παραιτήθηκε από τη δουλειά του στη Βοστώνη, ενώ ο Bill Gates εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να επικεντρωθούν στην εταιρεία τους. Αρχικά, η Microsoft ανέπτυσσε λογισμικό για την MITS, την εταιρεία που παρήγαγε τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή Altair 8800. Για αυτόν τον λόγο, επέλεξαν να εγκατασταθούν στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Bill Gates είχε ένα πάθος για την οδήγηση της Porsche του στην έρημο του Μεξικού τόσο πολύ, ώστε σε μία περίσταση βρέθηκε στη φυλακή λόγω παραβίασης του κανονισμού κυκλοφορίας και άλλων παραβάσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Paul Allen χρειάστηκε να τον απελευθερώσει από τη φυλακή.

 

Τελικά, το 1979 η Microsoft μετέφερε τα γραφεία της στο Σιάτλ και με τον καιρό μετατράπηκε σε μια παγκόσμια πολυεθνική εταιρεία. Σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο ως προς την κεφαλαιοποίηση. Το 1986, όταν η Microsoft εισήλθε στο χρηματιστήριο, ο Bill Gates έγινε ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο σε ηλικία 31 ετών.

Ο Paul Allen αποχώρησε από τη Microsoft το 1983, αφότου του διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υποβλήθηκε σε θεραπείες ακτινοβολίας, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η συνεισφορά του στην εταιρεία. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Bill Gates και τον τότε CEO της Microsoft, Steve Ballmer.

Μάλιστα ο Allen έγραψε στο βιβλίο του, «Ένα απόγευμα προς τα τέλη του Δεκεμβρίου του 1982, άκουσα τον Bill και τον Steve να μιλάνε έντονα στο γραφείο του Bill και σταμάτησα απ΄έξω για να ακούσω. Ήταν εύκολο να καταλάβω το νόημα της συζήτησης. Διαμαρτύρονταν για την έλλειψη παραγωγής εκ μέρους μου και συζητούσαν το πώς μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό μου στην Microsoft εκδίδοντας options για τους εαυτούς τους και τους άλλους μετόχους. Ήταν σαφές ότι το σκέφτονταν αυτό για καιρό».

 

Ήταν αποφασισμένος να αποχωρήσει από τη Microsoft, παρότι τόσο ο Bill Gates όσο και ο Steve Ballmer του ζήτησαν συγνώμη για τα συμβάντα που οδήγησαν στη μείωση της συνεισφοράς του. Ωστόσο, ο παιδικός του φίλος προσπαθούσε να τον πείσει να πουλήσει το ποσοστό του στην εταιρεία, προτείνοντάς του να το κάνει για μόνο 5 δολάρια ανά μετοχή. Ο Paul Allen απάντησε, «Δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι διατεθειμένος να πουλήσω, αλλά δεν θα συζητούσα τίποτα λιγότερο από 10 δολάρια ανά μετοχή». Ο Bill Gates αρνήθηκε την πρόταση, και αυτό αποδείχτηκε ότι ήταν σοφή απόφαση.

Διατηρώντας το ποσοστό του στη Microsoft αφότου είχε παραιτηθεί από την εταιρεία, ο Paul Allen κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος. Συνολικά, ο τρόπος με τον οποίο ο Allen αντιμετώπισε την αποχώρησή του από τη Microsoft, όπως το περιγράφει στο βιβλίο του, αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα ζωής.

«Εάν ο καρκίνος επέστρεφε, θα ήταν ανώφελο - εάν όχι επικίνδυνο - να επιστρέψω στα άγχη της Microsoft. Όταν συνέχιζα να αναρρώνω, κατάλαβα πλέον ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να την περνάς δυστυχισμένος».

 

Ο Paul Allen πέθανε το 2018, σε ηλικία 65 ετών, έπειτα από την επανεμφάνιση του καρκίνου του. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, την εποχή του θανάτου του είχε περιουσία ύψους 26,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την αποχώρησή του από τη Microsoft, ασχολήθηκε με τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία.

«Ο Paul ήταν ένας πραγματικός συνεταίρος και αγαπημένος φίλος. Οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτόν», δήλωσε ο Bill Gates μετά τον θάνατό του.

«Με τον δικό του ήσυχο και επίμονο τρόπο, δημιούργησε μαγικά προϊόντα, εμπειρίες και θεσμούς και, κάνοντάς το, άλλαξε τον κόσμο», πρόσθεσε ο σημερινός CEO της Microsoft, Satya Nadella.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

must.com.cy

Νέα: Τελευταία Ενημέρωση