ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Εργαστήκαμε για τη λύση περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο

Τον απολογισμό της πενταετίας του και τους λόγους που διεκδικεί επανεκλογή παρουσίασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Newsroom K

Τον απολογισμό της προεδρίας του παρουσιάζει στο Συνεδριακό Κέντρο ο Νίκος Αναστασιάδης. Εξηγεί τι ανέλαβε, τι πέτυχε, τι βρίσκεται στον δρόμο να υλοποιηθεί και ποιό είναι το όραμά του για την επόμενη πενταετία. Στο συνεδριακό κέντρο επικρατεί αυτή τη στιγμή κομφούζιο από κόσμο, συνεργάτες και μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Στην εξαγγελία του προέδρου Αναστασιάδη βρίσκεται σύσσωμος ο Δημοκρατικός Συναγερμός, τόσο η ηγεσία όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα, συνεργάτες του Προέδρου  το υπουργικό συμβούλιο και πολιτικοί αξιωματούχοι.

 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας

12:44  Μια υποψηφιότητα για μια δεύτερη και τελευταία θητεία. Μια δεύτερη θητεία που θα συνεχίσει να την διακρίνει το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα αλλά και η ισχυρή βούληση για συνεργασία με όλους. Γι’ αυτό και παρά τους ψηλούς τόνους αμφισβήτησης που επικρατούν σε κάθε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πρόθεση μου να ακολουθήσω τον δρόμο της αντιπαράθεσης, με κανένα, όπως άλλωστε έπραξα και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πενταετίας. Γιατί σε μια τελευταία θητεία κανένας δεν θα είναι αντίπαλος, αντίπαλος όλων θα είναι τα προβλήματα που ο λαός και η πατρίδα μας αντιμετωπίζει. Σ’ αυτά τα προβλήματα είμαι αποφασισμένος να επικεντρώσω όλες μου τις προσπάθειες, το πρόγραμμα και τους σχεδιασμούς μου. Και δεν έχω αμφιβολία πως όσες και όποιες διαφορές κι’ αν μας χωρίζουν σήμερα, αυτό που μας ενώνει είναι το όραμα ή το καθήκον, το 2023 εκείνος που θα με διαδεχθεί, αν φυσικά ο λαός μου ανανεώσει την εντολή, να παραλάβει ένα κράτος ελεύθερο, σύγχρονο, απόλυτα συμβατό με τις προσδοκίες του λαού μας.

Γι’ αυτές τις προσδοκίες είναι που καλώ όλους να ενώσουμε δυνάμεις ώστε με σταθερά βήματα μπροστά, να κτίσουμε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας

12:42  Χάρη στην αποφασιστικότητα, τις τολμηρές αποφάσεις ευθύνης, τη συμβολή των συνεργατών μου στο Υπουργικό Συμβούλιο και όχι μόνο, τη συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων, αλλά κυρίως στις θυσίες του κυπριακού λαού πετύχαμε πολλά. Πετύχαμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του κράτους και του Χρηματοπιστωτικού τομέα. Πετύχαμε να αναβαθμίσουμε το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πετύχαμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών φέρνοντας σταθερότητα και ανάπτυξη. Κάναμε σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό της Πολιτείας. Εμπεδώσαμε τη μηδενική ανοχή στην διαφθορά.

12:40  Έχω ήδη δια ζώσης μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας προσδοκίες, τις προσδοκίες του κυπριακού λαού, ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο σε μια ενδεχόμενη λύση. Η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε και των Τουρκοκυπρίων. Ούτε φυσικά και της Τουρκίας, η οποία σύντομα, ευελπιστώ, θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  

12:38  Χρειάζεται μέτρο και σοβαρότητα για να πείσεις για τη λογική των θέσεων σου, στηριζόμενος πάνω σε μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική αλλά και διεθνείς συνεργασίες. Οι ακρότητες είναι πάντα επικίνδυνες, δημιουργώντας ανασφάλεια και αστάθεια. Όσο επικίνδυνη είναι η άποψη ότι η λύση στο κυπριακό μπορεί να προέλθει μόνο με υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η πρόταξη υπερβολικών προϋποθέσεων για την επίτευξή της. Η ανεπιθύμητη κατάληξη του πρόσφατου κύκλου διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε ελπιδοφόρα πριν δυόμισι περίπου χρόνια είναι λογικό να έχει προκαλέσει απογοήτευση και αισθήματα πικρίας στον καθένα από μας.

12:35  Η δυνατότητα του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να μπορέσουν μια μέρα να μοιραστούν τα οφέλη μιας ευημερούσας πατρίδας χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις, μιας πατρίδας που οι νόμιμοι πολίτες της ελεύθερα θα σχεδιάζουν το μέλλον, συνεχίζει να κρατά ζωντανό το όραμα μου. Εργαστήκαμε για να φτάσουμε στη λύση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και στην πορεία αυτή πετύχαμε να δημιουργήσουμε σημαντικά θετικά δεδομένα όχι μόνο για την πλευρά μας, αλλά για το σύνολο του Κυπριακού λαού. Σ’ αυτή μας την προσπάθεια πολιτευτήκαμε με σύνεση, αλλά και τόλμη, χωρίς την ίδια ώρα να παραγνωρίζουμε τα όρια πέραν των οποίων η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα μιας επιδιωκόμενης λύσης θα τίθεται σε κίνδυνο. Είναι η βαθειά πεποίθηση μου πως μια επιδιωκόμενη λύση δεν πρέπει να αφήνει νικητές ή ηττημένους. 

12:32  Δεν αρέσκομαι στις υπερβολές, αλλά η πραγματικότητα είναι πως το διεθνές αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σήμερα κατά πολύ μεγαλύτερο του μικρού, γεωγραφικού μας μεγέθους.

12:30 Συμμετέχουμε πλέον ενεργά στα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύοντας στην πράξη το ρόλο μας ως γέφυρα της Ένωσης με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στο ίδιο ευρωπαϊκό πλαίσιο περιλαμβάνεται και η ενεργός συμμετοχή μας στις συνόδους κορυφής των επτά Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα αναβαθμίσαμε και εμβαθύναμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σωρεία άλλων κρατών, συνεργαζόμενοι σε μια πλειάδα θεμάτων και αναδεικνύοντας το ρόλο που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει.

12:28  Έχουμε χαράξει μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να αξιοποιήσουμε κατά το βέλτιστο τρόπο τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή. Με μια εξωτερική πολιτική που δεν είναι πλέον μονοθεματική, έχουμε μετατρέψει την πατρίδα μας σε σημείο θετικής αναφοράς και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, μέσω της εξωτερικής μας πολιτικής αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας με όλα τα γειτονικά κράτη καθιερώνοντας θεσμοθετημένες και τακτικές συναντήσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Παλαιστινιακή Αρχή.

12.14 η κρίση δεν έπληξε μόνο την οικονομία αλλά μια σειρά παθογενειών του συστήματος που σε συνδυασμό με την κρίση υιοθέτησε σειρά θαρραλέων μέτρων. 

12.12 Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού κράτους πρόνοιας προχωρήσαμε σε μία σειρά στοχευμένων δράσεων. Εκεί που τα έργα μιλούν δεν χρειάζεται να λέγονται περισσότερα, ενδεικτικά η επαναφορά του επιδόματος μάνας που είχε καταργηθεί το 2012, άδεια πατρότητας μεθ απολαβών. Γνωρίζω οτι ακόμα υπάρχουν προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσουμε όπως τα περισσότερα.  

12.10 Θα εθελοτυφλούσα αν παραγνώριζα οτι η ανεργία βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό. Στόχος μας είναι να εργαστούμε μέσα απο κίνητρα και σχεδιασμούς

12.09 Αλλού βάζουν φόρους εμείς καταργήσαμε φόρους 

12.08 Για την αναθέρμανση της οικονομίας λάβαμε γενναίες αποφάσεις και εξαγγείλαμε πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα 

12.06 Υπάρχουν συνεχείς αναβαθμίσεις των εμπορικών τραπεζών ενώ η ενίσχυση ρευστότητας επέτρεψε στην Τράπεζα Κύπρου την πλήρη αποπληρωμή του ΕΛΑ ύψους 11.4 δις ευρώ. 

12.04 Είμαστε ένα σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Το μπράβο ανήκει σε σας μέσα από την ανοχή σας μέσα από το πείσμα σας που τα καταφέρατε. 

12.02 Το χρεωκοπημένο αλλά σπάταλο κράτος έπρεπε να νοικοκυρευθεί. Θεωρώ άσκοπο να παραθέσω τα μέτρα βελτίωσης απόδοσης του κράτους. 

12.00 Κατά την κορύφωση της κρίσης πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν πως η Κύπρος ήταν καταδικασμένη σε παρατεταμένη ύφεση. Κάποιοι μιλούσαν για δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Αγνοώντας τα όσα δυσοίωνα ελέγοντο προχωρήσαμε σε ανασχεδιασμό του προγράμματος με στόχο την αποκατάσταση του κράτους, της εμπιστοσύνης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον εκσυγχρονισμό του κράτους πρόνοιας για τις ευάλωτες ομάδες που σαν αποτέλεσμα της κρίσης και την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων 

11.59 Η νέα κυβέρνηση καλείτο να χειριστεί ένα δίλημμα την καθολική κατάρρευση του κράτους ή ανάληψη αποφάσεων ευθύνης για να αποφύγουμε την άτακτη χρεωκοπία. 

11.52 Στο βήμα ο Νίκος Αναστασιάδης

Θέλω θερμά να σας καλωσορίσω αλλά θερμότερα να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας. 

11.54 Ξεχωριστή σημασία έχει εδώ η παρουσία της Στέλλας Κυριακίδου. Συγχαρητήρια για την επάξια εκλογή σου στα ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε. 

11.55 Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας για τον απολογισμό αλλά και τις αποφάσεις που έλαβα για την ολοκλήρωση του εδώ μας οράματος. 

11.57 Χωρίς να αποδώσω ευθύνες θα παραθέσω τα στοιχεία της τραγικής κατάστασης την οποία αναλάβαμε. Η οικονομά το 2011 ήταν σε μία βαθιά ύφεση, ο αρνητικός βαθμός ανάπτυξης 5,7% για να φτάσει το 2ο τρίμηνο το 6,5%

Χριστοδουλίδης: Δεν ήταν πέντε φυσιολογικά χρόνια

 Στο βήμα βρίσκεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προλόγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας αναφορά στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης. 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Νίκου Χριστοδουλίδη

Πλησιάζοντας την ώρα που τελειώνει αυτή η θητεία είναι η ώρα ενός ψύχραιμου απολογισμού. Από που ξεκινήσαμε και που βρεθήκαμε. Ποιό είναι το όραμα για τα παιδιά μας, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο Νίκος Αναστασιάδης το 2013 διεκδίκησε την προεδρία με το η κρίση θέλει ηγέτη και κατάφερε να εκλεγεί σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης. Το 2013 οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους επένδυσαν στον Νίκο Αναστασιάδη. Μένοντας κοντά σε μία κοινωνία εν μέσω κρίσης, μίας δικαιολογημένης απαξίωσης στους θεσμούς, ο Πτδ ηγήθηκε μίας τιτάνιας προσπάθειας με στόχο να μην διασωθεί απλά το κράτος αλλά να δημιουργηθεί ξανά η ελπίδα και να τροχοδρομηθεί η ανάτπυξη. Ως εκπρόσωπος μίας κυβέρνησης που ανέλαβε από τον πάτο, με τάσεις αυτοκριτικής δεν θα πω οτι δεν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις. Ας αναλογιστούμε όμως τις συνθήκες από τις οποίες έπρεπε να δράσουμε να ανορθώσουμε τον τόπο με άδεια ταμεία. Κάνοντας απολογισμό χωρίς ίχνος αλαζονείας και υπεροχής τα γεγονότα καταδεικνύουν πως ο λαός ορθά εξέλεξε τον Νίκο Αναστασιάδη και ορθά εναπόθεσε σε αυτόν τις ελπ'ιδες του.  Ο κ. Αναστασιάδης δικαίωσε τις ελπίδες του λαού κατάφερε να ενώσει δυνάμεις για να τεθούν πιο στερεές και υγιείς βάσεις για να πάμε πιο μπροστά με σταθερά βήματα. Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία πάθαμε και μάθαμε οτι ούτε μαθητευόμενοι μάγοι ούτε ιδεολογικοί μεσσίες υπάρχουν ανάμεσά μας. Τα όσα πετύχαμε υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη δεν τα χαρίζουμε σε κανένα. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X