ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Δεν έδωσε λεπτομέρειες για χαλαρή ομοσπονδία ο Αναστασιάδης

«Επιθυμεί διαφορετικό μοντέλο ο κ. Αναστασιάδης;» ήταν το ερώτημα του κ. Ακιντζί.

Ο κ. Ακιντζί στην αρχή των δηλώσεων του έκανε λόγο για μια συνάντηση-συζήτηση δυο σκελών. Στην αρχή της συνάντησης η τ/κ πλευρά επιθυμούσε να διευθετήσει το ζήτημα των νέων οδοφραγμάτων. Παράλληλα, επιθυμούσε να συζητήσει το μέλλον του Κυπριακού.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι την παρούσα στιγμή δεν προβλέπεται κάποια κοινή τελετή-συνάντηση με τη συμμετοχή των δυο ηγετών για τα νέα οδοφράγματα. Ωστόσο, μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτό το πεδίο αν υπάρξουν εξελίξεις, ενδέχεται να δρομολογηθούν εξελίξεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση των δυο πλευρών. Επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της διευθέτησης του ζητήματος της κινητής τηλεφωνίας, εκφράζοντας επιφυλακτική αισιοδοξία για αυτό το θέμα.

Η χαλαρή ομοσπονδία και οι παράμετροι του ΟΗΕ

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε παράλληλα ότι στη σημερινή συνάντηση ήρθε στο προσκήνιο η συζήτηση για χαλαρή ομοσπονδία και εναλλακτικά μοντέλα, κυρίως η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτά τα ζητήματα. «Επιθυμεί διαφορετικό μοντέλο ο κ. Αναστασιάδης;» ήταν το ερώτημα του κ. Ακιντζί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν εστιάζει σε μια επιλογή που δεν συμφωνεί με τα πλαίσια του ΟΗΕ, τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Ωστόσο, εστιάζει την προοπτική της ενίσχυσης των εξουσιών των ιδρυτικών μονάδων.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να πετάξει στον κάδο των απορριμμάτων τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Ο ίδιος θεωρεί σημαντική την προσκόλληση του κ. Αναστασιάδη σε αυτές τις παραμέτρους.

Στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου του (συζήτηση περί χαλαρής ομοσπονδίας). Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε την σημασία της αρχής αποτελεσματικής συμμετοχής στην ομοσπονδία. Η ε/κ πλευρά επιθυμεί να περιορίσει τον αριθμό των δομών στις οποίες οι Τ/κ θα έχουν θετική ψήφο. «Δεν αναζητούμε ενιαίο κράτος. Προβλέπουμε ομόσπονδη δομή. Γι’ αυτόν τον λόγο η κάθε πλευρά θα πρέπει να έχει μια θετική ψήφο», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Η σημασία του χρονοδιαγράμματος

Ο κ. Ακιντζί στα πλαίσια των δηλώσεων του επανέλαβε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα γίνει κομμάτι μιας διαδικασίας που θα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, δίχως χρονοδιάγραμμα και επικέντρωση στο τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε την πρόσφατη έκθεση του ΓΓΟΗΕ, αναφέρθηκε στη σημασία του χρονοδιαγράμματος, στην επικέντρωση στο τελικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά θα συζητηθούν με την κ. Λουτ στις 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα, σε αυτήν την συνάντηση η τ/κ πλευρά θα επαναλάβει την προσκόλληση της στις υφιστάμενες συμφωνίες.

Η ικανοποίηση του Ακιντζί

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε επίσης, ότι επέστρεψε ικανοποιημένος από τη σημερινή συνάντηση. Και αυτό διότι ανοίγουν τα δυο νέα οδοφράγματα στις 12 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μέλλον του νησιού. «Η σημερινή συνάντηση δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Άλλωστε δεν προβλεπόταν κάτι τέτοιο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις επαφές της κ. Λουτ. Για αυτό θα έχει μεγάλη σημασία το μοντέλο των διαπραγματεύσεων (επικέντρωση στο αποτέλεσμα, χρονοδιάγραμμα)», δήλωσε ο κ. Ακιντζί.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να φανεί αν οι επαφές της κ. Λουτ θα έχουν ως αποτέλεσμα νέες διαπραγματεύσεις ή όχι.

Η κρίση που έρχεται

Επίσης, ως απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι έφερε στο προσκήνιο της σημερινής σύσκεψης το ζήτημα του φυσικού αερίου. Ο κ. Ακιντζί έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «κρίση που έρχεται». Ο ίδιος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ηγεσίας του για το ζήτημα υδρογονανθράκων, τη σημασία της συνεργασίας των εμπλεκόμενων πλευρών και της βελτίωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.. «Είτε θα κατευθυνθούμε προς την προοπτική συνεργασία, είτε δυστυχώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κρίσεις», πρόσθεσε ο τ/κ ηγέτης.

Έρχεται συνάντηση Κυπριανού-Τσαβούσογλου

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι έχει την πληροφορία ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου. Η τ/κ πλευρά δεν φέρει ενστάσεις για τέτοιου είδους συναντήσεις. Ωστόσο, η τ/κ ηγεσία επαναλαμβάνει τους προβληματισμούς και σκέψεις που εξέφρασε προηγουμένως για αυτό το ζήτημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση