ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλληλεγγύη από ΕΕ για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κύπρου ζήτησε ο ΥΠΕΞ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και της ΕΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την έμπρακτη και απερίφραστη αλληλεγγύη της ΕΕ προς υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, Κράτους Μέλους της ΕΕ, των συμφερόντων και πολιτικών της Ένωσης αλλά και της διεθνούς νομιμότητας, αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία, επεσήμανε σήμερα στους ομολόγους του o Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, τόνισε στους Ευρωπαίους Υπουργούς ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ, και υπενθύμισε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι σε πλήρη αντίθεση με την υποχρέωση της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για σχέσεις καλής γειτονίας και για ομαλοποίηση των σχέσεων της έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή των προγραμματισμένων γεωτρήσεων της ιταλικής εταιρείας ENI στο Τεμάχιο 3. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προοπτικές που διαγράφονται σε σχέση με τον ενεργειακό πλούτο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τις προοπτικές που προσφέρει για υλοποίηση της πολιτικής της Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των ενεργειακών διαδρόμων.

Σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου τους Υπουργούς Εξωτερικών απασχόλησε η κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράν, ενώ ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πρόσφατο περιστατικό στο Salisbury. Οι ‘28’ παρακάθισαν, επίσης, σε γεύμα εργασίας με την Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. για το συριακό Staffan de Mistura για εξεύρεση πολιτικής λύσης και επίτευξη ειρήνης στη χώρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, όπου θα τονίζεται η προσήλωσή της ΕΕ στο στόχο για μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Συρία κάνοντας ειδική αναφορά και στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης της ΕΕ προς την Ιορδανία και τον Λίβανο για αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία των χωρών αυτών, ως συνέπεια της παρουσίας μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων σε σχέση με το γηγενή πληθυσμό.
Κατά την παρέμβασή του για το θέμα, ο Υπουργός, αφού αναφέρθηκε στην επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα και ιδιαίτερα στο Afrin, τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει την πολιτική της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στις τελευταίες εξελίξεις στο Afrin, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως και αριθμός άλλων Υπουργών Εξωτερικών, τόνισε ότι, ως ΕΕ, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις ιδιαίτερα δραματικές επιπτώσεις που έχουν δημιουργήσει οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αfrin, για τις οποίες έχουμε υποχρέωση, ως ΕΕ, να τοποθετηθούμε.

Στη συνέχεια, κατά την ανταλλαγή απόψεων των ‘28’ για τη Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, επίσης, σε πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Ουκρανό ομόλογό τους, Pavlo Klimkin, όπου συζητήθηκε η εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, οι διμερείς σχέσεις ΕΕ–Ουκρανίας και η προώθηση των αναγκαίων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην παρουσία των Επιτρόπων Gunther Oettinger, JohannesHahn και Χρήστου Στυλιανίδη, όπου συζητήθηκε το μελλοντικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ και θέματα εξωτερικών σχέσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ