ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μνημόνευσε τον προκαθήμενο της αυτοκέφαλης Εκκλησίας Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος πήρε θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Ρωσίας, στο Ουκρανικό ζήτημα. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας που μέχρι σήμερα τηρούσε αποστάσεις από την διαμάχη που έχει ξεσπάσει από την 5η Ιανουαρίου 2019, κατά την διάρκεια Συνοδικού Συλλείτουργου χειροτονίας του Νέου Επισκόπου Αρσινόης Παγκράτιου, μνημόνευσε τον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο, κίνηση που συνιστά αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Η μνημόνευση του Κιέβου Επιφάνιου, αποτελεί ξεκάθαρη υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας Βαρθολομαίου, στη διαμάχη με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου, ο οποίος δεν αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας και απειλή τη συνοχή της Ορθοδοξίας.

Η κίνηση του Μακαριότατου αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, πρώτα από τη Μόσχα με την οποία η Εκκλησία της Κύπρου στο παρελθόν διατηρούσε στενές σχέσεις. Η αναγνώριση του Ουκρανικού αυτοκέφαλου μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τις κινήσεις της Ρωσικής Εκκλησίας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια κινήσεις που θεωρούνται ως προσπάθεια αύξησης της επιρροή της στην Εκκλησία της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση