ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις για την έφοδο ΕΠΑ στον ΠΙΣ

Η έρευνα δεν προδιαγραφεί την ενοχή του οποιουδήποτε, λέει η ΕΠΑ - Δημιουργείται αχρείαστη ένταση σημειώνει ο Υπουργός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε η χθεσινή αιφνιδιαστική έρευνα της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η οποία συνεχίζεται και σήμερα. 

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, η Πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου ανέφερε ότι προέβησαν σε αιφνιδιαστικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν ο ΠΙΣ κάλεσε, προέτρεψε ή συμβούλευσε μέλη του να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ.

Ερωτηθείσα κατά πόσο η Επιτροπή προέβη στη συγκεκριμένη έρευνα μετά από καταγγελίες, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως το έναυσμα για τη διεξαγωγή της όποιας έρευνας μπορεί να δοθεί από δημοσιεύματα ή ακόμη και από δηλώσεις που γίνονται. Ξεκαθάρισε δε ότι η διεξαγωγή της έρευνας δεν προδιαγραφεί την ενοχή του οποιουδήποτε.

ΠΙΣ: Δεν βρίσκονται στα σφραγισμένα ντουλάπια οι αποφάσεις μας

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου δήλωσε πως «τέτοιες ενέργειες χαρακτηρίζονται ως ντροπή για μια σύγχρονη Δημοκρατία». Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο ΠΙΣ άσκησε το συνταγματικό του δικαίωμα για ελεύθερη σκέψη, και δεν έκανε τίποτα παραπάνω στην απόφαση μελών του σχετικά με την ένταξή τους στο ΓεΣΥ.

Σε δικές του δηλώσεις στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ Χάρης Αρμεύτης, ανέφερε πως ο Σύλλογος πρεσβεύει τις ίδιες αρχές με αυτές της ΕΠΑ και τάσσεται υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΠΙΣ προέτρεψε δημόσια προ μηνών τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ και τόνισε πως οι αποφάσεις του είναι ξεκάθαρες και δημοσιευμένες και δεν πρόκειται να εντοπιστούν στα ντουλάπια που σφράγισε η ΕΠΑ.

Δημιουργείται αχρείαστη ένταση, λέει ο υπ.Υγείας

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σχολιάζοντας την έρευνα της ΕΠΑ, ανέφερε πως δημιουργεί αχρείαστη ένταση την ώρα της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΠΑ, αλλά την ίδια ώρα δεδομένος είναι και ο σεβασμός μας στην ιατρική οικογένεια παρά τις διαφωνίες μας με ΠΙΣ».

ΟΕΒ: Αναμένουμε πειστικές απαντήσεις

Την έκπληξή της σχετικά με την αιφνιδιαστική έρευνα της ΕΠΑ εξέφρασε μέσω ανακοίνωσής της η ΟΕΒ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ΟΕΒ «εκφράζει πλήρη και απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία μιας ανεξάρτητης Αρχής, όπως είναι η ΕΠΑ και αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα της να ενεργεί είτε μετά από καταγγελίες είτε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού».
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ΕΠΑ έχει υποχρέωση να εξηγήσει το σκεπτικό και τους λόγους που νομιμοποιούν μια τόσο επιθετική προσέγγιση εναντίον ενός Επαγγελματικού Σώματος».

«Η ΟΕΒ θα αναμένει το ταχύτερο πειστικές απαντήσεις, σε σχέση με τις διερευνώμενες παραβάσεις και την χρονική συγκυρία διενέργειας του ελέγχου. Όσο τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα, τόσο πιο τοξικό θα γίνεται το κλίμα ανάμεσα στους βασικότερους συντελεστές του ΓΕΣΥ, τους γιατρούς, και την Πολιτεία με συνέπειες επί της μεταρρύθμισης της υγείας που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφήστε ήσυχο τον ΠΙΣ λένε οι έκτακτοι και συμβασιούχοι γιατροί

Η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) καλεί την ΕΠΑ να αφήσει ήσυχο τον ΠΙΣ.

Σε ανακοίνωση αναφέρει πως αν η ΕΠΑ επιθυμεί να συμβάλει θετικά στα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας, να αφήσει ήσυχο τον ΠΙΣ, ο οποίος άλλωστε είχε θεσμικό ρόλο να πάρει θέση στα δρώμενα, και να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν ήταν έτοιμα την πρώτη Ιουνίου να επιτελέσουν το ρόλο τους στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

"Κάτι το οποίο τα φέρνει σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και σίγουρα αποτελεί αντικείμενο έρευνας μιας επιτροπής προστασίας ανταγωνισμού. Ειδικά όταν είναι τα συμφέροντα του κράτους και των ασθενών που θίγονται", καταλήγει.

Πολιτικές αντιδράσεις

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία. «Αντί η ΕΠΑ να διερευνά το κρατικό μονοπώλιο του ΓεΣΥ, διερευνά του ιδιώτες γιατρούς«, ανέφερε.

Όποιος διαφωνεί με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, επισήμανε, εισπράττει το μένος της και έρευνες διαφορών αρχών της Δημοκρατίας.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά από έρευνα του Φόρου Εισοδήματος στους ιδιώτες γιατρούς. «Το γεγονός αυτό, δημιουργεί ερωτηματικά, κατά πόσον επιδιώκεται ο εκφοβισμός της συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας, επειδή διαφώνησε με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, δήλωσε πως θα κριθεί εκ του αποτελέσματος η όποια έρευνα της ΕΠΑ. Ανέφερε ακόμα πως «πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε την αυτονομία των ανεξάρτητων θεσμών, να επιτελούν το έργο το οποίο τους έχει ανατεθεί από την Πολιτεία». Τέλος, πρόσθεσε πως το ΓεΣΥ έχει διχάσει τον ιατρικό κόσμο και την πολιτική ηγεσία.

Για προσχεδιασμένη ενέργεια με συγκεκριμένο στόχο κάνει λόγο η ΕΔΕΚ σε σχετική της ανακοίνωση αναφορικά με την έρευνα της ΕΠΑ. Ζητά παράλληλα από την ΕΠΑ όπως απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

• ποιοι έδωσαν τη συγκεκριμένη οδηγία,
• εάν και κατά πόσο συνυπολόγισαν τις συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει η κίνησή τους.

«Η προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης τρομοκράτησης και στοχοποίησης μιας συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας η οποία ουσιαστικά έχει και τη βασική ευθύνη για την υλοποίηση της ποιοτικής εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, είναι αντιδημοκρατική και απαράδεκτη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας την έρευνα της ΕΠΑ, το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρει ότι προκαλεί τεράστιες αναταράξεις λίγα 24ωρα μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Στη χώρα όπου οι εγκληματίες «λευκού κολλάρου» έχουν κλείσει ή ξεπουλήσει σειρά τραπεζικών ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι, στη χώρα όπου οι τιμές των καυσίμων των πετρελαϊκών εταιρειών είναι σχεδόν πανομοιότυπες για πολλά χρόνια και οι αυξομειώσεις γίνονται σχεδόν συντονισμένα χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση της ΕΠΑ υπέρ των καταναλωτών, η «σπουδή» και η συμπεριφορά της κατά την έρευνα στα γραφεία του ΠΙΣ είναι τουλάχιστον «υπερβολική» και κωμικοτραγική», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι «όσα στοιχεία ψάχνουν τώρα να βρουν σφραγίζοντας συρτάρια στα γραφεία του ΠΙΣ, αφορούν ενέργειες της ηγεσίας του ΠΙΣ για να μη συμμετέχουν οι ιατροί στο ΓΕΣΥ. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν, δημόσια μάλιστα πριν από πολλούς μήνες».

Αβέρωφ: Εκτός λογική η πρωτοβουλία της ΕΠΑ για έρευνα στον ΠΙΣ

«Είναι εκτός λογικής η πρωτοβουλία της ΕΠΑ για έρευνα στον ΠΙΣ. Μια πρωτοβουλία η οποία δημιούργησε την αντίληψη ότι επειδή κάποιοι ιδιώτες γιατροί επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ , η πολιτεία τους κυνηγά και τους εκβιάζει» αναφέρει σε γραπτή του δηλώση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως αναφέρει, «είναι την ίδια ώρα και ακατανόητη γιατί η ΕΠΑ αντί να επικεντρώσει τις προσπάθειες της σε υπαρκτά ολιγοπώλια και μονοπώλια, κινήθηκε εναντία σε ένα σύνδεσμο ιδιωτών επειδή επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται υπό συνθήκες ανταγωνισμού. Αυτές είναι κινήσεις που ως Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούμε απαράδεκτες και εκθέτουν την ίδια την ΕΠΑ».

Καταλήγοντας χαιρετίζει «την ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα, ο οποίος τόνισε πως παρά τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΕΠΑ, γεγονός που ισχύει απόλυτα και για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι αυστηρά αντίθετος με ανάλογες πρωτοβουλίες».

Η τοποθέτηση ΑΚΕΛ 

Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε σχέση με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ). Είναι επίσης γνωστές οι διαφωνίες μας με μεθόδους που χρησιμοποίησε η ηγεσία του ΠΙΣ για να επιβάλει την άποψη της σε γιατρούς.

Η επέμβαση όμως της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον τρόπο που έγινε στα γραφεία του ΠΙΣ δημιουργεί ερωτηματικά, αχρείαστη ένταση σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τομέα της Υγείας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η επέμβαση με τον τρόπο που έγινε σχετίζεται με τις τοποθετήσεις και τις απόψεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι τραγικό για το επίπεδο του σεβασμού της δημοκρατικής λειτουργίας στο τόπο μας.

Θα πρέπει να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις από τους αρμόδιους για να μην υπάρχει καμία σκιά γύρω από αυτό το θέμα και αν εγείρεται ζήτημα ευθυνών αυτές να αποδοθούν εκεί που πρέπει και με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση