ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Στόχος της Τουρκίας είναι πάρει ολόκληρη την Κύπρο

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως επιθυμία και στόχος της Αγκυρας είναι κάποτε να πάρει ολόκληρη την Κύπρο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί και έχει θέσει στην τωρινή θητεία του τον στόχο να επιλύσει το εθνικό μας θέμα, προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` προσθέτοντας πως αυτό δεν εξαρτάται όμως δυστυχώς από τον ίδιο, καθώς η Άγκυρα δεν είναι ακόμη έτοιμη να λύσει το εθνικό θέμα. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της  του Χριστού Γεννήσεως στην Τάλα, ανέφερε πως επιθυμία και στόχος  της Αγκυρας είναι  κάποτε να πάρει ολόκληρη την Κύπρο. Η Τουρκία, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, λέει ότι επιθυμεί να κάνει μια ομοσπονδιακή λύση αλλά “κακά τα ψέματα, λέει ομοσπονδία αλλά εννοεί συνομοσπονδία υπό την χείριστη μορφή της” .

Πρόσθεσε πως στο τέλος ο στόχος της Τουρκίας είναι να πάρει ολόκληρη την Κύπρο, σημειώνοντας πως αυτό πρέπει να το έχει υπόψιν λαός μας και να μην ξεχνά ότι η Τουρκία τροχοδρόμησε και έχει φέρει πέραν των 300 χιλ. εποίκων για να αλλάξει την δημογραφική σύνθεση του λαού μας. Όταν σημείωσε, “θα γίνουν οι Τούρκοι περισσότεροι από εμάς τότε θα αξιωθεί να κάνει δημοψήφισμα και θα μας λέει ό,τι θέλει ο λαός”.

Επιπρόσθετα είπε πως το  μάθημα τους το ξέρουν πολύ καλά οι Τούρκοι γιατί έχουν πάρει πολλά εδάφη που δεν ήταν δικά τους και δυστυχώς σήμερα είναι δικά τους όπως είναι η Αλεξανδρέττα  και  η Αντιόχεια.

Η Αντιόχεια ήταν η θρησκευτική πρωτεύουσα του Πατριαρχείου Αντιοχείας και κάποτε ήταν στην Συρία , σήμερα είναι στην Τουρκία είπε ,ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στην συντριπτική πλειοψηφία του Λιβάνου που ήσαν Χριστιανοί και που σήμερα είναι Μουσουλμάνοι, όπως συμπλήρωσε . 

Εξέφρασε την λύπη του ότι το εθνικό μας θέμα δεν  τελεσφορεί  και είπε "δεν πιστεύω να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού το νέο έτος  παρόλο που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση τα ΗΕ αλλά και ο Πρόεδρος “.

Επεσήμανε ωστόσο πως εκείνο που πρέπει να γίνει είναι όπως ο κυπριακός λαός εργαστεί σωστά , προγραμματισμένα, ούτως ώστε, σημείωσε, μέσα στα τόσα αρνητικά να έχουμε και ένα θετικό και από οικονομικής απόψεως να πηγαίνουμε καλά. 

Δύναμη μας ανέφερε,  είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας πως αυτό είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε  και πως αν πηγαίνουμε καλά αυτό είναι ένα δεύτερο όπλο. 

Χωρίς, είπε, οικονομικό υπόβαθρο ο αγώνας μας δεν θα είναι επιτυχημένος. 

Ο Αρχιεπίσκοπος στην συνέχεια χαρακτήρισε το έτος που μας φεύγει “καλό” τουλάχιστον για την εκκλησία αφού  από πνευματικής όψεως ήταν ένα καρποφόρο έτος από κάθε άποψη. 

H Θεολογική μας Σχολή είπε, “ διάγει το 4ο έτος, μας έχει βοηθήσει αρκετά, ο θεολογικός μας κόσμος δουλεύει σωστά αλλά και ο κλήρος μας, οι κληρικοί μας, είναι η δύναμη μας και σχεδόν στην ολότητα του ο κλήρος δουλεύει καταξιωμένα”.
 
O κλήρος συνέχισε, είναι κοντά στο λαό μας και οι ναοί μας είναι κατάμεστοι και τις Κυριακές και τις γιορτές και εμείς είμαστε κοντά στο λαό μας αλλά και ο λαός μας είναι κοντά σε εμάς. 

Επεσήμανε τέλος  πως η οικονομία του τόπου επίσης πάει καλά, και η  Εκκλησία μας καλύτερα . 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ