ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρχισαν οι αντιδράσεις στα κόμματα μετά τη λίστα Χάρη

Ένα-ένα τα πρόσωπα της λίστας εξηγούν το νομότυπο της συμμετοχής τους σε συλλογικά όργανα

Newsroom K

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε κόμματα και κομματικούς αξιωματούχους που υπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη δημόσια υπηρεσία, η λίστα την οποία δημοσιοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στην οποία περιέχονται ονόματα δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν κομματικά αξιώματα ή συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα. 

Πρώτο το ΔΗΚΟ καταδίκασε την κίνηση του Χάρη Γεωργιάδη επισημαίνοντας πως μία απέλπιδα προσπάθεια να θολώσει τα νερά γύρω από το ζήτημα της μετάθεσης της Σάβιας Ορφανίδου. Χαρακτήρισε την λίστα πρόχειρη γεμάτη ανακρίβειες.

ΔΗΚΟ: Κακοφτιαγμένη η λίστα γεμάτη ανακρίβειες

«Η λίστα του Υπουργού Οικονομικών με τους δημόσιους υπαλλήλους που υποτίθεται ότι παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, κατέχοντας κομματικά αξιώματα, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να θολώσει τα νερά και αποστραφεί το βλέμμα της κοινής γνώμης από τη διάτρητη απόφαση του ιδίου του Υπουργού να τοποθετήσει στέλεχος του ΔΗΣΥ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η λίστα του κ. Γεωργιάδη πρόχειρα φτιαγμένη και κακογραμμένη, πάσχει από ανακρίβειες, καθώς υπάρχουν άτομα:

• Που δεν είναι καν δημόσιοι υπάλληλοι
• Που δεν είναι κομματικοί αξιωματούχοι
• Που δεν επιβάλλεται από το νόμο να ζητήσουν έγκριση για να κατέχουν κομματικό αξίωμα
• Απουσιάζουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ που όχι μόνο κατέχουν κομματικό αξίωμα, αλλά εμφανίζονται συχνότατα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Υπουργός Οικονομικών είναι να απαντήσει στα ερωτήματα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή και να διορθώσει την οποιαδήποτε λανθασμένη του πράξη.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, συμμορφούμενο με τις πρόνοιες του νόμου, ζήτησε από όσα στελέχη του κόμματος δεν το έπραξαν ακόμα, εάν απαιτείται, να προβούν σε όλες τις διαδικασίες, για να λάβουν άδεια κατοχής κομματικού αξιώματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου του ΔΗΚΟ.

ΕΔΕΚ: Νομότυπα τα στελέχη της ΕΔΕΚ

"Στην προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών να δικαιολογήσει το ατόπημα που έχει κάνει για τη Σάβια Ορφανίδου, αυτή τη στιγμή επιχειρεί να παραπληροφορήσει εντάσσοντας στον κατάλογο άτομα τα οποία δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.
Σε ότι αφορά τα δύο άτομα που αναφέρονται στην ΕΔΕΚ θα πρέπει να πούμε ότι το ένα εξ αυτών είναι ωρομίσθιος υπάλληλος της σχολικής εφορίας στην κλίμακα Ε5 και συνεπώς δεν χρειάζεται οποιαδήποτε άδεια από την ΕΔΥ. Σε ότι αφορά το δεύτερο άτομο, αυτό έχει ήδη υποβάλει αίτηση προς την ΕΔΥ στις 20/3/2017 και έχει καταθέσει διευκρινιστικές πληροφορίες στις 19/4/2017.
Σημειώνουμε πως η δημοσιοποίηση των εν λόγω ονομάτων από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ατόπημα που κινείται στις παρυφές της μη εξουσιοδοτημένης κατά νόμο αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων.
Τέτοιου είδους αντιδράσεις από υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίες γίνονται για σκοπούς εντυπωσιασμού και για μετάθεση των ευθυνών επί των ζητημάτων σε τρίτους, προκαλούν θλίψη.
Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει τα δύο ονόματα της ΕΔΕΚ από τον κατάλογο" αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.


Έντονη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου του οποίου το όνομα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 39 δημοσίων υπαλλήλων που κατείχαν κομματικό αξίωμα.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό ACTIVE ο κ. Κέττηρος επισήμανε πως ο Χάρης Γεωργιάδης τελεί υπό πανικό, στην προσπάθεια του να μετακυλήσει τη συζήτηση από το θέμα που προέκυψε με την υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών- μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, που τοποθετήθηκε στην ΕΤΕπ.

«Στη λίστα αναφέρεται ότι ήμουν υπάλληλος στο ΡΙΚ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κύριος υπουργός, ότι ο νόμος ψηφίστηκε το 2015. Εγώ εκλέγηκα στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, λίγους μήνες μετά την ψήφιση της νομοθεσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κέττηρος επισημαίνοντας πως μετά τη ψήφιση της νομοθεσίας προνοείται ότι όσοι είναι κάτω από την κλίμακα Α7 δικαιούνται να μετέχουν και εξήγησε πως ο ίδιος είναι στην κλίμακα Α4-7.
Από πλευράς του ΕΛΑΜ, όπου συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου επισημαίνεται πως ο κ. Χρίστου ήταν έκτακτος δημόσιος υπάλληλος κλίμακας Α7.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Πάμπος Χρυσοστόμου ο οποίος βρίσκεται στην εν λόγω λίστα σημειώνοντας πως έχει πάρει ήδη άδεια από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
«Μετά την τροποποίηση του Νόμου το 2015 και μετά από την αποστολή της εγκυκλίου «Περί των Πολιτικών Δικαιωμάτων Δημόσιων Υπαλλήλων, Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Δημοτικών Υπαλλήλων, Κοινοτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Νόμος του 2015 (Ν.102(Ι)/2015), ημερ. 11/9/2015» και σύμφωνα με το άρθρο 4, υπέβαλα επίσημα αίτημα στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 προς το αρμοδία Σώμα Συμβούλιο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για παραχώρηση Άδειας Κατοχής Κομματικού Αξιώματος στη θέση Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ στο οποία είχα εκλεγεί από τις 7 Ιουνίου πριν την τροποποίηση του Νόμου.

Το Συμβούλιο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την 51η Συνεδρία του ημερ. 10/10/2015 αποφάσισε ομόφωνα στα πλαίσια του Νόμου όπως μου παραχωρηθεί άδεια για Κατοχή Κομματικού Αξιώματος.

Ως εκ τούτου η κατοχή αξιώματος του μέλος της ΚΕ ΑΚΕΛ από μέρους μου ως Δημόσιος Υπαλλήλου του ευρύτατου δημόσιο τομέα (Τεχνολογικού Πανεπιστήμιο) έγινε με καθόλα νομότυπο τρόπο με βάση τα δικαιώματα μου που απορρέουν από το Νόμο. Θα ήταν δεοντολογικά ορθό και πολιτικά υπεύθυνο ο Υπουργός Οικονομικών να απόφευγε τη δημοσιοποίηση ονομάτων με αναφορές για παραβίαση νόμου προτού διερευνήσει τα πραγματικά δεδομένα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κ. Χρυσοστόμου.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Είμαι ιδιωτικός δανειστής. Χρειάζεστε ένα νόμιμο, ειλικρινές, σοβαρό και γρήγορο δάνειο; Μπορώ να σας ...»
mr scott  |  12:29

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Καλημέρα Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα; Χρειάζεστε ένα δάνειο για την εκκαθάριση των χρεών ...»
mr scott  |  12:28

Σε άθλια κατάσταση το σχολικό που επιβιβάστηκε ο Καρούσος

«Είμαι περίεργος στο κατά πόσο το Υπουργείο Παιδείας, ή κάποιος άλλος «αρμόδιος» Κυβερνητικός φορέας, ...»
YIANNOULIS  |  11:42

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X