ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτά είναι τα φθινοπωρινά φυτά και λουλούδια που αντέχουν σε σκιά

Την περίοδο του χειμώνα

must.com.cy

Του Σαράντη Μαριεττής

Τα φυτά χρειάζονται φως για να αναπτυχθούν, ωστόσο η άμεση ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα φυτά για την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

1. Καμέλια Ξεκινάμε τον κατάλογο μας με τα φυτά που ευδοκιμούν στην σκιά με την καμέλια, ένα καλλωπιστικός θάμνος με εντυπωσιακό φύλλωμα που ανθίζει σε σκιερά μέρη και μας προσφέρει απλόχερα μονά ή διπλά λουλούδια σε λευκό, ροζέ ή κόκκινο χρώμα. Για την ακρίβεια, η καμέλια δεν προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις καθώς υποφέρει από την ζέστη και την άμεση έκθεση της στον ήλιο που μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο φύλλωμα της. Διατηρούμε σχετικά υγρό το χώμα της καμέλιας με συχνό πότισμα, καθώς οι λεπτές επιφανειακές ρίζες της καμέλιας καταπονούνται όταν ξεραίνεται το εδαφικό υπόστρωμα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

2. Στεφανωτή Η στεφανωτή, γνωστή ως το γιασεμί της Μαδαγασκάρης, είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος με λευκά αρωματικά λουλούδια που ανθίζουν ακόμη και σε σκιερά μέρη. Ιδανική επιλογή για φύτευση σε πέργκολες και φράχτες για να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει με το γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα της και τα λουλούδια της ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σκηνικό. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην στεφανωτή και να της εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους καθώς είναι σχετικά ευαίσθητη σε δυσμενείς χειμωνιάτικες συνθήκες. Η στεφανωτή έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία.. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, θα χρειαστεί συμπληρωματικά διαβροχή των φύλλων της για δροσισμό, κατά το σούρουπο. Στεφανωτή, αναρριχώμενο φυτό με αρωματικά άνθη

3. Αζαλέα Η αζαλέα, το φυτό της οικογένειας των ροδόδεντρων, είναι ακόμα ένα δημοφιλές οξύφιλο φυτό με μεγάλη καλλωπιστική αξία, που ευδοκιμεί σε σκιά και μας χαρίζει πλούσια και πυκνή ανθοφορία σε διάφορους χρωματισμούς. Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες και να της εξασφαλίσουμε ένα δροσερό περιβάλλον ψεκάζοντας τα φύλλα της. Πάντως, στην περίπτωση που θα παρατηρήσουμε κλειστά άνθη καλό είναι να μειώσουμε τα ποτίσματα, διότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υπερβολική υγρασία. Συμβουλές φροντίδας για την αζαλέα

4. Κυκλάμινο Το κυκλάμινο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φθινοπωρινά λουλούδια που μπορούν να φυτευτούν σε σκιερά μέρη στον κήπο, καθώς και σε γλάστρα.

Good Life: Τελευταία Ενημέρωση