ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτοί είναι οι νέοι Βουλευτές του ΑΚΕΛ (βιογραφικά)

Δείτε το who is who των Βουλευτών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυτοί είναι οι δεκαπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ που μπαίνουν στη νέα Βουλή. Δείτε το who is who τους:

Λευκωσία 

Άντρος Κυπριανού

Ο Άντρος Κυπριανού γεννήθηκε το 1955 στο Στρόβολο. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Ποδινά και έχουν δύο παιδιά.

Αποφοίτησε από τον Κλάδο Πολιτικής Μηχανικής του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ) το 1976. Δύο χρόνια μετά εργοδοτήθηκε στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, όπου εργάστηκε μέχρι το 1988. Παρακολούθησε μαθήματα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και έτυχε μετεκπαίδευσης στο Ρίμινι Ιταλίας.

Toν Ιανουάριο του 2009 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και επανεκλέγηκε από το 21ο Συνέδριο του Κόμματος τον Νοέμβριο του 2010 και από το 22ο Συνέδριο τον Ιούνιο του 2015.

Είναι Βουλευτής με το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις από το 2001 και από τον Φεβρουάριο του 2008 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Το 1988 εργοδοτήθηκε στην Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Από το 1990 είναι μέλος της Κ.Ε. και από το 1995 μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος.

Διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος (2003-2009) και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Επιπλέον, διετέλεσε Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Απρίλιο του 2008 εξελέγη ομόφωνα ένας εκ των Αντιπροέδρων της.

Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου γεννήθηκε το 1964 στη Λεμεσό και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένη με τον Άντρο Παπαπαύλου και έχουν δύο παιδιά.

Σπούδασε Δημοσιογραφία στην Ελλάδα και είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας. Υπηρετεί από το 2011 ως Βουλεύτρια με το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

Είναι Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Δημοσίων Δαπανών και μέλος των Επιτροπών Θεσμών και Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, της Επιτροπής Υγείας και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Είναι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Από το 2019 είναι Ειδική Εκπρόσωπος κατά της διαφθοράς της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος στο συγκρότημα της εφημερίδας «Ο Αγών» και την «Ελευθεροτυπία» και έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα «Κήρυκας». Επίσης, εργάστηκε για το ΡΙΚ (1987-1994 & 2002-2011), την τηλεόραση «Λόγος» (1994-1996) και την τηλεόραση «Αντέννα» (1998-2001).

Στέφανος Στεφάνου

Ο Στέφανος Στεφάνου γεννήθηκε στον Γερόλακκο το 1965, όπου και διέμενε μέχρι την τουρκική εισβολή. Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στο χωριό του πατέρα του, τη Δευτερά. Από το 1995 διαμένει στο Γέρι. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Γεωργία Ζήνωνος και έχουν δύο παιδιά.

Έπαιξε ποδόσφαιρο στην εφηβική ομάδα της Ομόνοιας Λευκωσίας (1980-1984) και διετέλεσε διεθνής με την Εθνική Νέων (1982-1984).

Σπούδασε στη Σόφια της Βουλγαρίας και είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Φοιτητικής Οργάνωσης Κυπρίων Βουλγαρίας.

Εργάστηκε στην ΕΔΟΝ, υπηρετώντας από διάφορα αξιώματα. Το 1996 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 2001.

Αποχωρώντας από την ΕΔΟΝ ανέλαβε καθήκοντα στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ως Ειδικός Σύμβουλος, μέχρι το 2008.

Από το 2008 μέχρι το 2013 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας (2013-2016). Από το 2016 είναι Βουλευτής στην περιφέρεια Λευκωσίας. Είναι μέλος της Κεντρικής Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ. Είναι Εκπρόσωπος Τύπου και Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΑΚΕΛ.

Άριστος Δαμιανού

Ο Άριστος Δαμιανού γεννήθηκε το 1972 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένος με τη Σταύρη Καλοψιδιώτου και έχουν ένα γιο.

Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Πανεπιστημίου Middlesex (LL.B Hons) και μεταπτυχιακού τίτλου στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LL.M). Εργάζεται ως Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος.

Έγινε μέλος του ΑΚΕΛ το 1988, της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ το 2005 και του Πολιτικού Γραφείου το 2015. Είναι Επικεφαλής του Γραφείου Νομικών της Κ.Ε. ΑΚΕΛ. Συμμετέχει στα Γραφεία Κυπριακού και Τύπου και είναι μέλος της Ε.Ε. ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας και της Συμπλεγματικής Ακρόπολης-Δασούπολης.

Εκλέχθηκε Βουλευτής το 2011 και επανεκλέχθηκε το 2016. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών, Θεσμών και Αξιών, Οικονομικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών. Εκπροσωπεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ.

Διετέλεσε στέλεχος του ΑΚΕΛ Μ. Βρετανίας, Πρόεδρος της Προοδευτικής Κ.Φ. Ηνωμένου Βασιλείου, μέλος του Εκτελεστικού και Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης και μέλος της διαπραγματευτικής Ομάδας Εργασίας για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Γιώργος Λουκαϊδης

Ο Γιώργος Λουκαΐδης γεννήθηκε το 1968 στο κατεχόμενο χωριό Πυρόι και διαμένει στην Αγλαντζιά. Είναι παντρεμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν δύο παιδιά.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κατεύθυνση τις Πολιτικές Σπουδές και τη Διπλωματία.

Είναι μέλος της Κεντρικής Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ από το 2013. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Εκπρόσωπος Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, καθώς και επικεφαλής των Γραφείων Παιδείας και Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Επίσης, διετέλεσε στέλεχος της ΠΕΟΜ και της Προοδευτικής Κ.Φ., Γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ, μέλος του Δ.Σ. της Φοιτητικής Ένωσης ΑΤΙ, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ), μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και Δημοτικός Σύμβουλος Αγλαντζιάς.

Τον Μάιο του 2011 εκλέχθηκε Βουλευτής με το ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις. Επανεκλέχθηκε το 2016 και ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου. Είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας διετέλεσε, ανάμεσα σε άλλα, Αντιπρόεδρος, ενώ είναι μέλος του Προεδρείου της Ομάδας της Αριστεράς (UEL).

Χρίστος Χριστοφίδης

Ο Χρίστος Χριστοφίδης γεννήθηκε το 1974 στη Μόρφου και διαμένει στην Παλουριώτισσα, Λευκωσίας. Είναι παντρεμένος με τη Ρίτα Παναούρα και έχουν δύο παιδιά.

Είναι κάτοχος πτυχίου Επιστημών της Αγωγής, πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο του Warwick και στην Πολιτική και Κοινωνική Θεωρία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εργάζεται στο ΑΚΕΛ και είναι Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του Κόμματος.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, Επικεφαλής του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ και Γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ.

Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια (2010-2013) και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην ίδια κυβέρνηση.

Κερύνεια

Χρίστος Χριστόφια

O Χρίστος Χριστόφιας γεννήθηκε το 1983 στη Λευκωσία και κατάγεται από το κατεχόμενο Δίκωμο. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Σάββα και έχουν ένα παιδί.

Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι Οργανωτικός Γραμματέας της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας και μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Μαθητικού Γραφείου της ΕΔΟΝ (1998-2001) και κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων διετέλεσε Πρόεδρος (2004-2005) και Οργανωτικός (2005-2007) της Προοδευτικής Κ.Φ. Αθήνας.

Επίσης, διετέλεσε Γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ (2010-2012), Κεντρικός Μαθητικός Υπεύθυνος της ΕΔΟΝ (2012-2014), Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ (2014-2015) και Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ (2015-2020).

Λεμεσός

Άντρος Καυκαλιάς

Ο Αντρέας Καυκαλιάς γεννήθηκε το 1971 στη Λεμεσό, όπου και διαμένει. Είναι παντρεμένος με τη Νίκη Λαζάρου και έχουν τρία παιδιά.

Κατέχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Από το 2011 μέχρι και σήμερα είναι Βουλευτής, ενώ από το 2006 μέχρι το 2011 διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λεμεσού. Είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού. Από το 2015 είναι Μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Διετέλεσε μέλος του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) (2003-2009), μέλος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου (2008-2009), μέλος Γραμματείας Ομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης επαρχίας Λεμεσού (2009-2010) και μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) (2006-2011).

Διετέλεσε επικεφαλής και μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (2014-2018).

Κώστας Κώστα

Ο Κώστας Κώστα γεννήθηκε το 1971 στο Ζακάκι και είναι παντρεμένος με τη Λία Λεβέντη από τον Άγιο Αθανάσιο και έχουν μία κόρη. Είναι απόφοιτος του Λυκείου Αγίου Αντωνίου Λεμεσού.

Από το 1991 εργαζόταν στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών με καθήκοντα Τεχνικού Επιθεωρητή στην επαρχία Λεμεσού, θέση από την οποία παραιτήθηκε, μετά από την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα το 2011.

Το 2016 επανεκλέχθηκε στη θέση του Βουλευτή, ενώ είναι μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, μέλος της Ε.Ε. και μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας του ΑΚΕΛ Λεμεσού.

Επίσης, είναι επικεφαλής του Γραφείου Τουρισμού και συμμετέχει στα Γραφεία Οδικών Μεταφορών, Θαλασσίων Μεταφορών, Ενεργειακής Πολιτικής και Μεσαίων Στρωμάτων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Είναι Γραμματέας της Βουλής από το 2011 και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Άμυνας, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενώ διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Είναι μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο και συμμετέχει στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μαρίνα Νικόλαου

H Μαρίνα Νικολάου γεννήθηκε το 1986 στη Λεμεσό και κατάγεται από το Πελένδρι. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και παράλληλα παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα «Επικοινωνία και ΜΜΕ σε Περιόδους Κρίσης» στο Πανεπιστήμιο Frederick.

Από το 2016 εργάζεται στην πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως Πολιτική Σύμβουλος. Παρακολουθεί και συντονίζει την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, την Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για την Παλαιστίνη και την Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Είναι μέλος του ΑΚΕΛ από το 2004. Εντάχθηκε στις γραμμές του Λαϊκού Κινήματος από νεαρή ηλικία με έντονη δράση στην ΠΕΟΜ, στην ΕΔΟΝ και στην Προοδευτική Κ.Φ. Διετέλεσε εκλελεγμένη εκπρόσωπος στο Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Διετέλεσε μέλος του Γραφείου Τύπου και του Πολιτιστικού Γραφείου του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ και εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) και στη συνέχεια στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ).

Λάρνακα

Ανδρέας Πασιουρτίδης

O Ανδρέας Πασιουρτίδης γεννήθηκε το 1984 στη Λάρνακα, όπου και διαμένει. Είναι παντρεμένος με την Τάρσια Σταύρου και έχουν δύο παιδιά.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος, ως πρώτος επιτυχόντας στις Παγκύπριες Εισαγωγικές Εξετάσεις, και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου «LLM in Commercial Law» του Tμήματος Νομικής του University of Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο, με εξειδίκευση στο Εταιρικό Δίκαιο, το Τραπεζικό Δίκαιο, το Δίκαιο των Συμβάσεων και το Δίκαιο Τεχνολογίας και Πληροφοριών.

Διατηρεί δική του Δικηγορική Εταιρεία στην οποία εργάζεται ως Δικηγόρος-Νομικός Σύμβουλος και είναι επίσης Μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος σε εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Είναι μέλος της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Λάρνακας, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας και μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Διετέλεσε μέλος της ΕΔΟΝ (1997-2017), μέλος της Προοδευτικής Κ.Φ. Αθήνας (2004-2008), Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλάθλων Ομόνοιας Λάρνακας-Αμμοχώστου (2012-2014) και μέλος του Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου Ομόνοια Λευκωσίας (2014-2018), όπου διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Γενικός Αρχηγός Ποδοσφαιρικού Τμήματος και Γενικός Γραμματέας.

Από τον Ιούνιο του 2019 είναι Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις.

Αμμόχωστος

Γιώργος Κουκουμας

Ο Γιώργος Κουκουμάς γεννήθηκε το 1983 στη Λάρνακα και κατάγεται από την κατεχόμενη Αγκαστίνα και το Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου LLM στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο του University of London.

Εργάστηκε ως Ευρωκοινοβουλευτικός συνεργάτης με ευθύνη την παρακολούθηση της Επιτροπής Εξωτερικών και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου. Σήμερα, εργάζεται στο Γραφείο Τύπου και στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Είναι μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και συμμετέχει επίσης στο Μορφωτικό Γραφείο και το Γραφείο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Εκπροσώπησε το ΑΚΕΛ σε διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια, καθώς και σε δράσεις της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς. Επίσης, είναι μέλος της Γραμματείας του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου-Κούβας και μέλος του Ομίλου Ανθρωπιστών Κύπρου.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) (2000-2001), Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθήνας (2004-2005), Πρόεδρος της Προοδευτικής Κ.Φ. Αθήνας (2005-2007) και μέλος του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ.

Νίκος Κέττηρος

Ο Νίκος Σάββα Κέττηρος γεννήθηκε το 1974 στη Λάρνακα, όπου και διαμένει. Κατάγεται από την κατεχόμενη Λύση. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Νικολέττη Κέττηρου και έχουν δύο παιδιά.

Έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία στην Κύπρο και στη συνέχεια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Από το 2016 είναι Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος στους τηλεοπτικούς σταθμούς Λόγος, Mega, Aντέννα, Plus TV και ΡΙΚ.

Ως δημοσιογράφος, υπηρέτησε το ρεπορτάζ έρευνας και στη συνέχεια το πολιτικό ρεπορτάζ. Συμμετείχε σε αποστολές σημαντικών γεγονότων στο εξωτερικό και επίσης κάλυψε ζωντανά πολλά και πολύ σημαντικά γεγονότα της επικαιρότητας.

Από το 2012 είναι μέλος της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και από το 2015 είναι μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Προσφύγων, Παιδείας, Υγείας και Περιβάλλοντος. Διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Γεωργίας και Νομικών και συμμετείχε σε αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου ως μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Europol.

Γιαννάκης Γαβριήλ

Ο Γιαννάκης Γαβριήλ γεννήθηκε το 1961 στην Αμμόχωστο και κατάγεται από τη Δερύνεια, όπου και διαμένει. Είναι παντρεμένος με τη Χρυσταλλένη Ιωάννου και έχουν δύο παιδιά.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικής της Βιομηχανίας και Επεξεργασίας του Ξύλου στην Ουγγαρία και εργάστηκε ως καθηγητής στον κλάδο της Ξυλουργικής-Επιπλοποιίας (1996-2008).

Είναι μέλος της Κ.Ε. ΑΚΕΛ. Το 2008 εξελέγη Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου και από το 2009 είναι μέλος της Γραμματείας του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΑ. Από το 2017 είναι Περιφερειακός Υπεύθυνος του ΑΚΕΛ στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Από το 2008 ανέλαβε καθήκοντα Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Αμμοχώστου. Επανεξελέγη το 2011 και από τον Οκτώβριο του 2020 ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα σε κενή θέση ως επιλαχών. Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων.

Διετέλεσε Γραμματέας της ΕΔΟΝ Δερύνειας, Γραμματέας της Συμπλεγματικής Επιτροπής ΑΚΕΛ Δερύνειας, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων από το 2011 μέχρι το 2016 και μέλος του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών από το 2016 μέχρι το 2020.

Πάφος

Βαλεντίνος Φακοντής

O Βαλεντίνος Γ. Φακοντής γεννήθηκε το 1985 στην Πάφο και διαμένει στη Γεροσκήπου. Είναι παντρεμένος με τη Νιόβη Μιχαήλ και έχουν τρία παιδιά.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως Πολιτικός Μηχανικός.

Από το 2019 μέχρι σήμερα είναι μέλος της Συμπλεγματικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Γεροσκήπου και διετέλεσε μέλος της ΕΔΟΝ (2001-2003) και μέλος της Προοδευτικής Κ.Φ. (2005-2011).

Επίσης, είναι μέλος του Επαρχιακού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Πάφου (2020-2021) και φίλος του Ιδρύματος Μαργαρίτας Λιασίδου (2012-2021), ενώ διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (2015-2017) και μέλος του Επαρχιακού Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΕΚ (2015-2018).

Από το 2016 μέχρι σήμερα είναι Δημοτικός Σύμβουλος και Σχολικός Έφορος Γεροσκήπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy