ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Φιάσκο με χειρουργικές ποδιές από Τουρκία

Η έλλειψη προστατευτικού προσωπικού εξοπλισμού για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στη Βρετανία εξελίσσεται σε εφιάλτη

Kathimerini.gr

Περίπου 400.000 χειρουργικές ποδιές που είχε παραγγείλει η βρετανική κυβέρνηση από τουρκική εταιρεία αποδείχθηκαν ακατάλληλες για χρήση, καθώς δεν πληρούν τα βρετανικά πρότυπα ασφαλείας, σύμφωνα με το Λονδίνο.

Η έλλειψη προστατευτικού προσωπικού εξοπλισμού για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στη Βρετανία εξελίσσεται σε εφιάλτη όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Η αποστολή του εξοπλισμού από την Τουρκία είχε χαιρετιστεί ως «πολύ σημαντική» από τους Βρετανούς υπουργούς στις 22 Απριλίου, όταν είχαν μεταφερθεί οι πρώτες παρτίδες και μάλιστα με αεροσκάφος της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF).

Ωστόσο, μετά την καθυστέρηση στην αποστολή, αποδεικνύεται τώρα πως το υλικό είναι ακατάλληλο για ιατρική χρήση, όπως παραδέχθηκε χθες ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μπράντον Λούις. «Υπήρχε η άποψη ότι το υλικό προσωπικής προστασίας ήταν αρκετά καλό. Μόνον όταν έφθασε εδώ εξετάστηκε και πάλι από τις ομάδες μας.

Αποκαλύφθηκε ότι δεν πληροί τα κατάλληλα πρότυπα και αποφασίστηκε να μη χρησιμοποιηθεί», δήλωσε ο Λούις, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής εταιρείας Selenga Tekstil, η οποία προμήθευσε τις χειρουργικές ποδιές, ανέφερε στο BBC ότι ούτε το βρετανικό ΕΣΥ ούτε η βρετανική πρεσβεία στην Αγκυρα ή οποιοσδήποτε άλλος Βρετανός αξιωματούχος είχε επικοινωνήσει με την εταιρεία για να εκφράσει παράπονα για την ποιότητα των χειρουργικών ποδιών. «Το ύφασμα που παρείχαμε ήταν πιστοποιημένο. Ολα τα προϊόντα ήταν πιστοποιημένα», είπε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην περίπτωση που συνέβη κάποιο λάθος. Την είδηση για την ακαταλληλότητα των χειρουργικών ποδιών είχε μεταδώσει πρώτη η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, ο Λούις προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία που είχε η παρτίδα χειρουργικών ποδιών, λέγοντας ότι ήταν απλώς μία από τις πολλές αποστολές ιατρικού εξοπλισμού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση