ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

COVTRACER: Δεν απειλείται η ιδιωτικότητα του χρήστη

Ο Διευθυντής Έρευνας του RISE εξηγεί στην «Κ» τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής και το πώς αναμένεται να βοηθήσει την ιχνηλάτηση

Του Γιάννου Λύτρα

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να είναι διαθέσιμη μέσω του PlayStore και του AppStore η εφαρμογή COVTRACER, η οποία φτιάχτηκε με στόχο να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την Κυπριακή Δημοκρατία στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Μιλώντας στην «Κ» ο καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου, Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου Αριστείας RISE, καθησύχασε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν και αφορούν σε θέματα προσωπικών δεδομένων, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με το πώς η εφαρμογή θα βοηθήσει στην ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού.

Με το που ο χρήστης θα εγκαταστήσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή, θα δει στην οθόνη του ένα κουμπί το οποίο, εάν ενεργοποιήσει, θα αρχίσει η ιχνηλάτηση. Όταν τεθεί σε λειτουργία, ανά πέντε λεπτά, ενεργοποιείται η υπηρεσία GPS του κινητού τηλεφώνου του χρήστη και καταγράφει το στίγμα του την δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό είναι σημαντικό, εξήγησε ο κ. Χρυσάνθου, καθώς αν ο χρήστης αφήσει ανοικτό το GPS του κινητού του τηλεφώνου συνέχεια, θα έχει επιπτώσεις στην διάρκεια της μπαταρίας. Η εφαρμογή καταγράφει τις κινήσεις του χρήστη για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών βάσει και των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται για την ιχνηλάτηση επαφών επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου COVID-19, αλλά είναι εύκολο να αλλάξει αυτό, σε περίπτωση που ζητηθεί από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα δεδομένα τα οποία καταγράφει η εφαρμογή αποθηκεύονται με κρυπτογράφηση στην συσκευή του χρήστη, ώστε να μην μπορεί να γίνει η υποκλοπή τους. Επίσης, τα στοιχεία του χρήστη δεν τα καταγράφει ούτε η ίδια η εφαρμογή, αλλά αν εκείνος θελήσει να θυμηθεί τις τοποθεσίες που είχε μεταβεί, μπορεί εύκολα να τις ανακτήσει, εξήγησε ο κ. Χρυσάνθου. Η μοναδική περίπτωση για να λάβει κάποιος άλλος τα καταγεγραμμένα δεδομένα, είναι αν ο χρήστης βρεθεί θετικός και του ζητηθεί από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης να τα παραχωρήσει για σκοπούς ιχνηλάτησης. Τότε εκείνος μπορεί, πατώντας ένα κουμπί στην εφαρμογή, να εξαγάγει τα δεδομένα του και να τα στείλει μέσω e-mail ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στην Μονάδα.

Ο ΠΟΥ εγκρίνει

Η βάση της εφαρμογής COVTRACER είναι ένα project ανοικτού κώδικα του MIT, είπε ο κ. Χρυσάνθου, με χιλιάδες ώρες εργασίας για την ανάπτυξή του. Ανέφερε, μάλιστα, ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτίθεται να το συμπεριλάβει στις μεθόδους ιχνηλάτησης επαφών. Η ομάδα στην Κύπρο, πρόσθεσε, πήρε αυτή την βάση και έκτισε πάνω της, με τρόπο ώστε να είναι εύκολα προσαρμόσιμες και οι οποιεσδήποτε αλλαγές προκύψουν στο προσεχές διάστημα.

Προσωπικά δεδομένα

Ερωτηθείς σε σχέση με τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί σε σχέση με την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, ο κ. Χρυσάνθου είπε ότι η ομάδα είχε ενώπιόν της διάφορες επιλογές για εφαρμογές ιχνηλάτησης. Επέλεξαν την συγκεκριμένη λύση, εξήγησε, επειδή πρόσεξαν ότι από το MIT είχε δοθεί μεγάλη έμφαση στην διασφάλιση της ιδιωτικότητας του χρήστη. Στην περίπτωση του COVTRACER, η εφαρμογή δεν γνωρίζει ποιος είναι ο χρήστης, δεν λαμβάνει, ούτε ζητά προσωπικά του δεδομένα. Οι μόνες καταγραφές στις οποίες προβαίνει η εφαρμογή είναι αυτές των μετακινήσεων του χρήστη, ο οποίος τις δίνει στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, εάν και εφόσον βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Επίσης, η εφαρμογή παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα παύσης της λειτουργίας της και της μη καταγραφής δεδομένων, σε περιπτώσεις που εκείνος δεν το επιθυμεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση