ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεύτερη επιστολή Αναστασιάδη σε Γκουτέρες για Αμμόχωστο

Η επιστολή εστάλη και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεύτερη επιστολή για την Αμμόχωστο απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αντίγραφο της επιστολής εστάλη και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημερώνοντάς τα για τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις αναφορικά με τον εν λόγω θέμα.

Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι η επιστολή εστάλη στις 26 Ιουνίου, πριν από δύο ημέρες δηλαδή, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επαναλαμβάνει την πρόταση που είχε υποβληθεί για το θέμα της Αμμοχώστου και από τους προηγούμενους προέδρους, Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, στην επιστολή υπάρχει ειδική αναφορά στα 29 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης περιλαμβανομένου εκείνου της σύστασης Τεχνικής Επιτροπής με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενδεχομένως και ξένων, για εκπόνηση μελέτης για ανοικοδόμηση της πόλης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τις δηλώσεις του υπενθύμισε ότι «το 2014 φτάσαμε πολύ κοντά στην υλοποίηση ανάλογης πρότασης, αλλά την τελευταία στιγμή ο Κουτρέτ Οζερσάϊ, ως διαπραγματευτής της Τουρκοκυπριακής πλευράς τότε, την απέρριψε».

Ο κ. Οζερσάι, κατέληξε, ως θιασώτης της λύσης των δύο κρατών προβαίνει σε συγκεκριμένες δηλώσεις για τα Βαρώσια και σε διάφορες κινήσεις, αποσκοπώντας ακριβώς σε αυτό.

Γαλανός: Αν η τουρκική πλευρά προχωρήσει στον εποικισμό της Αμμοχώστου θα βρεθούμε στο «ελάττω»

Κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε την επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός. Μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, ο κ. Γαλανός σημείωσε πως «ενώ οι Τούρκοι, μας καθήλωσαν στη θάλασσα, ανοίγουν νέο μέτωπο στη ξηρά, με την προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου».

Παράλληλα, ανέφερε πως «όσο η Τουρκία βλέπει χαλάρωση στη δική μας πλευρά, ετοιμάζει και προωθεί τα σχέδιά της».

Επεσήμανε δε πως αν η τουρκική πλευρά προχωρήσει στον εποικισμό της Αμμοχώστου θα βρεθούμε στο «ελάττω».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, επανέλαβε ότι θα είναι ειρηνική.

Πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αντιδράσει δυναμικά και να προβεί σε διαβήματα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Αντιπροσωπεία του Δήμου, με επικεφαλής τον Αλέξη Γαλανό, θα επιδώσει σχετικό υπόμνημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση