ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαβουλεύσεις και παρασκήνιο για τους όρους αναφοράς

Τα σημεία που συζητούνται η παράταση της παραμονής της Τζέιν Χολ Λουτ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί μέχρι και την Τρίτη αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης να εξέφραζαν αισιοδοξία για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, όμως από την Τρίτη και μετά φαίνεται να παρουσιάστηκε σχετική εμπλοκή που εμποδίζει την ολοκλήρωση της συνομολόγησης των όρων αναφοράς. Καθόλου τυχαία και η παράταση της παραμονής της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ.

Τα σημεία

Το που ακριβώς προκύπτει πρόβλημα στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς που οδήγησε στην παράταση της παραμονής της κας Λουτ, είναι ένα ζήτημα που συζητείται εντόνως. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές και από τις δύο πλευρές, η Τουρκία, επικαλούμενη το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θέτει ζήτημα συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων μερών διαφωνεί με τη συνομολόγηση των όρων σε επικεφαλίδες και επιγραμματικά. Φαίνεται μάλιστα να βάζει θέμα χρονοδιαγράμματος, με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη κατάληξη από τις συνομιλίες και να διασφαλιστεί πως δεν θα συνεχίσει το status quo.

Η Λευκωσία θέτει θέμα για την αποτελεσματική συμμετοχή- πολιτική ισότητα. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο εθνικό συμβούλιο, υπογράμμισε πως δέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου, όμως αναμένεται να θέσει ζήτημα για την μία θετική ψήφο.

Η έκθεση Γκουτέρες και η αναφορά Προδρόμου

Όπως αναφέρεται η τ/κ πλευρά επιδιώκει να χρησιμοποιηθεί συγκεκριμένο λεκτικό εντός τους κειμένου των όρων σε σχέση με την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή επικαλούμενη και τις σχετικές πρόνοιες των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η Λευκωσία με τη σειρά της πλέον θέτει και το ζήτημα κατάργησης των εγγυήσεων. Καθόλου τυχαία και η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου την περασμένη Τρίτη με το πέρας της συνάντησης με την κα Λουτ που επικαλέστηκε την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ 28/09/2017 και την παράγραφο 24 όπου αναφέρει ότι ο ΓΓ είχε προτείνει στα μέρη να αναζητήσουν λύσεις που θα λάμβαναν υπόψη ότι η υφιστάμενη συνθήκη εγγυήσεων δεν είναι βιώσιμη. «Το αναφέρω αυτό διότι στην έκθεση και γενικότερα στη διαδικασία υπάρχουν ερείσματα που ο Πρόεδρος αξιοποιεί και προωθεί στη σημερινή διαδικασία», είπε τότε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στην ίδια έκθεση και στην παράγραφο 25 ο ΓΓ λέει ότι επέστρεψε στο Κραν Μοντάνα στις 6 Ιουλίου για να υποβοηθήσει να φτάσουν τα μέρη σε στρατηγική συνεννόηση στη βάση των έξι παραμέτρων τις οποίες ο ίδιος παρουσίασε στις 30 Ιουνίου. «Η φρασεολογία είναι σαφής, στις επιστολές στις οποίες ο ίδιος λέει ‘εγώ παρουσίασα΄, στην έκθεση Σεπτεμβρίου 2017 αναφέρεται ότι ο ίδιος ταυτοποίησε έξι σημεία στις 30 Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου στέλνοντας το μήνυμα πως η 6η παράμετρος αποτελεί την ασφάλεια και δεν θα πρέπει να γίνεται επιλογή από τις 6 παραμέτρους αλλά να λαμβάνονται υπόψη όλες.

Συνεχίζεται η διαδικασία

Το πρωί της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η πέμπτη συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ με τους δύο ηγέτες, βλέποντας πρώτα τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με ανάρτησή του στο twitter o «εκπρόσωπος» του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού ανακοίνωσε και πέμπτη συνάντηση με την κα Λουτ, ενώ με το πέρας της συνάντησης της στο Προεδρικό με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί» σε δημοσίευμά της ανέφερε πως η κα Λουτ είδε το απόγευμα της Τετάρτης τον ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και επικαλούμενη πηγές των Ηνωμένων Εθνών, έγραφε ότι ο κ. Μαυρογιάννης παρουσίασε μια πολύ διαφορετική και ριζοσπαστική άποψη από το προσχέδιο για τους όρους αναφοράς που είχε μέχρι τότε καταγραφεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να σχολιάζουμε δημοσιεύματα και πως η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση