ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητούνται αποζημιώσεις από Κύπρο για την Olympic Insurance

Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις στη Βουλγαρία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Διαστάσεις λαμβάνει η πτώχευση της εγγεγραμμένης στην Κύπρο Olympic Insurance Company Ltd μετά και την παραίτηση χθες της Αναπληρώτριας Προέδρου της Χρηματοπιστωτικής Εποπτικής Επιτροπής της Βουλγαρίας, Ralitsa Agayn. Η εταιρεία είναι ασφαλιστική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στη Βουλγαρία υπό το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων Ακης Παπαχριστοδούλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το Ταμείο, με βάση τον Νόμο και τη συμφωνία με τον Υπουργό αποζημιώνει θύματα οχημάτων, των οποίων ο ασφαλιστής έχει καταστεί αφερέγγυος και τα οποία οχήματα έχουν τον συνήθη χώρο στάθμευσής τους στην Κύπρο (κυπριακά οχήματα).

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι, «όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις αφερεγγυότητας, αποζημιώνουμε τα θύματα όσων έχουν εμπλακεί σε ατύχημα με κυπριακά οχήματα».

Σημείωσε ακόμη ότι οι υποχρεώσεις του Ταμείου σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας έχουν επεκταθεί και με διεθνείς συμβάσεις με αντίστοιχα σώματα του εξωτερικού. «Όσον αφορά αποζημιώσεις θυμάτων στο εξωτερικό από τις δραστηριότητες κυπριακών εταιρειών στον κλάδο ευθύνης μηχανοκινήτων που έχουν καταστεί αφερέγγυες, το Ταμείο έχει προσυπογράψει διάφορες συμφωνίες με άλλα ευρωπαϊκά εγγυητικά ταμεία, περιλαμβανομένου και του Βουλγαρικού Εγγυητικού Ταμείου. Το Ταμείο Ασφαλιστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων διαβεβαιώνει ότι θα τιμήσει τυχόν υποχρεώσεις του όπως αυτές ενδεχομένως πηγάζουν από τις πιο πάνω συμφωνίες", κατέληξε.

Χωρίς ασφάλεια 200.000 Βούλγαροι

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, η πτώχευση της εταιρείας αφήνει 200.000 Βούλγαρους χωρίς υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη οχημάτων.

Η Agayn είπε ότι χρειάζονται δύο βήματα για να καταβληθούν αποζημιώσεις στον κόσμο. Το πρώτο είναι το αρμόδιο δικαστήριο στην Κύπρο να δηλώσει τον ασφαλιστή υπό εκκαθάριση. Προστίθεται ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, το δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το δεύτερο βήμα είναι να συμφωνηθούν οι μηχανισμοί για τον τρόπο καταβολής των χρημάτων μεταξύ των ασφαλιστικών εγγυητικών ταμείων της Βουλγαρίας και της Κύπρου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov δήλωσε στην ολομέλεια ότι η θέση του Υπουργείου είναι σύμφωνη με την άποψη ότι οι απώλειες των Βουλγάρων κατόχων της ασφαλιστήριων συμβολαίων πρέπει να καλυφθούν από το εγγυητικό ταμείο της Κύπρου.

Η Βουλή της Βουλγαρίας ανέθεσε στους Υπουργούς εξωτερικών και οικονομικών, καθώς και στην εποπτική αρχή της Βουλγαρίας να λάβουν μέτρα για να βρουν ευκαιρίες για παροχή βοήθειας(συμπεριλαμβανομένης της νομικής συνδρομής) στα πρόσωπα που κατέχουν ασφάλειες της Olympic.

Επίσης, η εποπτική αρχή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο σχετικά με την εποπτεία που διενήργησε έναντι της εταιρείας μεταξύ άλλων.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών έχουν διορία μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η ίδια διορία δόθηκε και στην εποπτική αρχή για να υποβάλει την έκθεσή της.

Σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, η Βοηθός Εφορος Ασφαλίσεων Τώνια Τσαγγάρη είπε ότι έχει ανακληθεί η άδεια της εταιρείας λόγω αφερεγγυότητάς της, καθώς δεν κάλυπτε τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Υπήρξε, πρόσθεσε, μια διαδικασία περίπου 2 - 2,5 μηνών κατά την οποία η εταιρεία μπορούσε να κάνει προσφυγή. Η απόφαση της Εφόρου επικυρώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και έχει κατατεθεί αίτηση στο δικαστήριο για εκκαθάριση και διάλυση της εταιρείας σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σημείωσε ότι έχει διοριστεί προσωρινός εκκαθαριστής και με την απόφαση του δικαστηρίου θα διοριστεί και ο μόνιμος εκκαθαριστής που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση της εκκαθάρισης.

Σάλος στην Βουλγαρία

Υπενθυμίζεται ότι η Agayn ανακοίνωσε την παραίτησή της στους δημοσιογράφους προτού εισέλθει στην έκτακτη συνεδρία της Βουλής χθες που ζήτησε η αντιπολίτευση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP). Η ίδια ανέφερε ότι η παραίτησή της αποτελεί ηθική δέσμευση στον λαό της Βουλγαρίας.

Στο θέμα αναφέρεται και η βουλγαρική εφημερίδα "Douma" με τίτλο "Το σκάνδαλο της Olympic εκθέτει τη σάπια κυβέρνηση», γράφει για την έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας την Τρίτη σχετικά με τις συνέπειες της πτώχευσης της ασφαλιστικής εταιρείας, που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, για τους Βούλγαρους ασφαλισμένους.

Η "Standart News" προβάλλει δηλώσεις του προσωρινού εκκαθαριστή Παύλου Νακούζη στο βουλγαρικό ραδιόφωνο που είπε ότι οι πελάτες που υπέστησαν ζημιά από τον ασφαλιστή με έδρα την Κύπρο που πτώχευσε θα είναι μεταξύ των πρώτων των οποίων οι αξιώσεις θα ικανοποιηθούν, αφού το δικαστήριο στην Κύπρο κηρύξει την πτώχευση της εταιρείας με τελική απόφαση, η οποία αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η ισχύ της είναι αναδρομική από τις 10 Αυγούστου.

Ο κ. Νακούζη διευκρίνισε ότι η προτεραιότητα ισχύει για τους πιστωτές με απαιτήσεις για ατυχήματα και για επιστροφή ασφαλίστρων. Αναφέρεται ότι μόλις 10.000 ασφαλισμένοι (εκ των οποίων 2.000 Βούλγαροι) επηρεάζονται από την πτώχευση στην Κύπρο, με ασφάλιστρα κάτω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με 197.000 με ασφάλιστρα αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ στη Βουλγαρία. Η Olympic ανακοίνωσε απώλειες ύψους σχεδόν 14 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016.

Η "Troud" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ της Ταμείου Εγγυήσεων που είπε ότι οι αξιώσεις στο κατάστημα της Olympic στη Βουλγαρία πρέπει να κατατίθενται στα τοπικά γραφεία του ασφαλιστή και στη συνέχεια θα αποστέλλονται στην Κύπρο για να συμπεριληφθούν στην πτώχευση. Το βουλγαρικό Ταμείο θα πληρώσει τους πελάτες της εταιρείας στη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα διεκδικήσει τα χρήματα από το κυπριακό ταμείο. Γράφει ακόμη ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι ακόμη μια εταιρεία είναι στα πρόθυρα πτώχευσης, η οποία ανήκει σε κάτοικο Ελβετίας.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η Agayn τόνισε ότι όλες οι εξουσίες που έχει στη διάθεσή της η Χρηματοπιστωτική Εποπτεία έχουν εφαρμοστεί στην περίπτωση αυτή.

"Δυστυχώς, περισσότεροι από 200.000 Βούλγαροι θα υποστούν ζημιές από το γεγονός ότι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια τους
τερματίστηκαν ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Olympic", ανέφερε.

Αναμένεται διορισμός του εκκαθαριστή της εταιρείας

Υπενθυμίζεται ότι η Έφορος Ασφαλίσεων με απόφασή της ημερομηνίας 10/8/2018 διόρισε ως προσωρινό εκκαθαριστή της Olympic Insurance Company Ltd τον Παύλο Νακούζη. Οι όροι εντολής του είναι να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προστασία του ενεργητικού και διατήρησης του καθεστώτος της Εταιρείας, να λάβει στον έλεγχό του ή στη φύλαξή του όλη την ιδιοκτησία και αγώγιμα δικαιώματα που η Εταιρεία δικαιούται ή φαίνεται ότι δικαιούται, να αντιπροσωπεύει και να δεσμεύει την Εταιρεία, να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες σε σχέση με τον τερματισμό όλων των ασφαλιστικών συμβάσεων της ασφάλισης Γενικής Φύσεως της Εταιρείας και να εκπληρώσει όλες τις άλλες ενέργειες που προνοεί η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον προσωρινό εκκαθαριστή.

Η περίοδος διορισμού του Παύλου Νακούζη ως προσωρινός εκκαθαριστής λήγει ταυτόχρονα με το διορισμό του εκκαθαριστή της Εταιρείας από το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 323 του Νόμου, με τη δημοσίευση του πιο πάνω διορισμού του προσωρινού εκκαθαριστή στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι ασφαλιστικές συμβάσεις της Εταιρείας τερματίζονται.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Εφορος Ασφαλίσεων της Κύπρου με απόφασή της ανακάλεσε την άδεια ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της εταιρείας από τις 8/5/2018, λόγω της μη συμμόρφωσης της εν λόγω Εταιρείας με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις που επιβάλλει ο Νόμος.

Η Εταιρεία άσκησε το δικαίωμά της για υποβολή προσφυγής προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης της Εφόρου Ασφαλίσεων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 347 του Νόμου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών αφού εξέτασε την προσφυγή έκδωσε την απόφασή του στις 17/7/2018, με την οποία επικύρωσε την απόφαση της Εφόρου Ασφαλίσεων για την ανάκληση της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της Εταιρείας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 318(1) του Νόμου η ανάκληση της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της εν λόγω Εταιρείας, υπάγεται την αναγκαστική διάλυση και εκκαθάριση της από το Δικαστήριο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει στόχο, τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους νοσούντες και τις οικογένειές τους, όσο και για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Με χρηματική δωρεά στη Στέγη Ευγηρίας «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η φαρμακοβιομηχανία Remedica

Η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας αλλά και των ευάλωτων ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ