ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:59
 

Έιντε: Διαπραγματευόμαστε τα βασικά στοιχεία ενός πακέτου

Το πρωί της Δευτέρας θα συνεχίσουν οι συζητήσεις για τα δυο πακέτα του κυπριακού προβλήματος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Tα βασικά στοιχεία ενός πακέτου που μπορεί να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος προέκυψαν από το δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ο Ειδικός του Σύμβουλος, Έσπεν Μπαρθ Έιντε στο τέλος των συζητήσεων και στα δύο τραπέζια της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Έιντε είπε ότι το πακέτο δεν έχει πολλά, αλλά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία διαπραγματεύονται τώρα στα δύο τραπέζια των συνομιλιών, της ασφάλειας και εγγυήσεων και των υπολοίπων κεφαλαίων.

Τα δύο τραπέζια σήμερα το πρωί συζήτησαν τα θέματα του πακέτου που αφορούν το καθένα, πρόσθεσε. «Ένα πακέτο ζητημάτων έχει αναγνωριστεί (γίνει αποδεκτό) και αν καταφέρουμε να λύσουμε αυτά θα έχουμε βασικά τα στοιχεία μιας συνολικής διευθέτησης».

Σήμερα το πρωί ξεκινήσαμε καλά και θα συνεχίσουμε το Σαββατοκύριακο με τις αντιπροσωπείες να εργάζονται για την ανάπτυξη αυτών των ιδεών και το πρωί της Δευτέρας θα επιστρέψουμε εδώ στις 9 και 11 π.μ. στα δύο τραπέζια, είπε ο κ. Έιντε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρχουν την Δευτέρα έγγραφα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ δήλωσε ότι «στο τραπέζι το πρωί της Δευτέρας θα είναι έγγραφα που θα βλέπουμε για όλα τα βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια». Υπάρχουν σαφή θέματα για το κεφάλαιο εγγυήσεων και ασφάλειας και σαφή θέματα στο δικοινοτικό παράλληλο τραπέζι που από κοινού είναι κατανοητά ως ζητήματα "make or break". Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, αλλά όχι αυτής της φύσεως, δεν βρίσκονται σε απόκλιση ή με σημασία που θα καταστήσει αδύνατη τη συμφωνία.

Όπως εξήγησε, το πρωί της Δευτέρας τα ενδιαφερόμενα μέρη θα δώσουν τις θέσεις τους σε ξεχωριστά έγγραφα και ελπίζω ότι στο τέλος θα είναι ένα χαρτί. Σύμφωνα με τον κ. Έιντε θα είναι σαν να το έκαναν στην Κύπρο αλλά με περισσότερους συμμετέχοντες αυτή τη φορά και «τα ξεχωριστά έγγραφα θα είναι τελικά και συμφωνία, θα μετατραπούν σε μαύρο».

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι πρόκειται για μια συστηματική διαδικασία διαπραγματεύσεων. «Τώρα διαπραγματευόμαστε», ανέφερε. Είπε επίσης ότι ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, το οποίο βασικά καθόρισε ένα πρόγραμμα εργασίας για τα πάντα και προσδιορίζει τα ζητήματα που απαιτούνται για να οριστικοποιηθεί τώρα και στα δύο τραπέζια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Έιντε είπε ότι το σχέδιο είναι να παραμείνουν στο Κραν Μοντάνα. «Τα σημερινά σχέδια δεν έχουν αλλάξει και οι Υπουργοί θα παραμείνουν», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

#PoliticsBlog Ο κατατρεγμένος Τζο στη μεγάλη αγκαλιά του Μακαριότατου

«Ευτυχώς που παρατήσατε τις αναλύσεις για την healthy σας και τις κατηγορίες για τον Άντρο! Για αλλαγή ...»
Yiannos  |  12:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X