ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

900 παραπομπές ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια μέσα σε λίγες μέρες

900 περιστατικά σε ιδιωτικά νοσοκομεία μέσα σε λίγες μέρες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Γέφυρα συνεργασίας στο κομμάτι περίθαλψης των νέων περιστατικών που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας, έχει στηθεί μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας. Συνεργασία που έχει εγκαινιαστεί από τον προηγούμενο μήνα και συνεχίζεται απρόσκοπτα. Με βάση στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η «Κ», στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 900 παραπομπές ασθενών που δεν σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού. Αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, χωρίς να υπολογίζονται οι εναέριες διακομιδές.

Η αγορά υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων από ιδιωτικές κλινικές, προέκυψε ως ανάγκη για προστασία της δημόσιας υγείας και καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού των δημοσίων νοσοκομείων, τα οποία διαχειρίζονται τα περιστατικά κορωνοϊού. Με βάση το πλαίσιο συνεργασίας, όλα τα νέα περιστατικά ασθενών που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό, παραπέμπονται στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας.

Οι κλινικές

Με βάση τη συμφωνία Υπουργείου Υγείας και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), τα δημόσια νοσοκομεία αγοράζουν υπηρεσίες υγείας από 23 ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε παγκύπρια βάση. 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ - 7
-ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
-ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
-ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
-ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ - 6
-MEDITERRANEAN HOSPITAL OF CYPRUS
-ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΠ. ΠΕΤΡΟΥ & ΠΑΥΛΟΥ
-ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΙΜΑΣΣΟΛ
-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
-ΚΛΙΝΙΚΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
-ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΤΑΖΗ

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ - 5
-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΙΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
-ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΥΓΕΝΙΟΥ Μ.Α.
-ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΩΤΗΡΟΣ
-ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ»

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ - 2
-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
-ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - 3
-ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΤΩ
-ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΝΑ
-NAPA OLYMPIC

Η λίστα με τα 23 ιδιωτικά νοσηλευτήρια καταρτίσθηκε τέλος Μαρτίου, ενώ σε αυτή μπορούν να συμπεριληφθούν και άλλα σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

Η συμφωνία παραπομπής

Όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΥΠΥΓ και ΠΑΣΙΝ, παραπομπή σε ιδιωτικές κλινικές μπορεί να γίνει από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή και αν ο ασθενής προσέλθει από μόνος του, σε ιδιωτική κλινική που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Οι αποστολές των περιστατικών πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο παραπομπής επιδοτούμενων ασθενών του Υπουργείου Υγείας για εισαγωγή τους, σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Για τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο ασθενής δεν είναι δικαιούχος δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τότε το Υπουργείο Υγείας δεν είναι υποχρεωμένο να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό και ο ασθενής καταβάλει το κόστος νοσηλείας, στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Για τα περιστατικά των επιδοτούμενων ασθενών, το ποσό επιχορήγησης του Υπουργείου Υγείας έχει καθορισθεί ανάλογα με την υπηρεσία (ποσό ασφαλιστικής κάλυψης μείον 20%)

Τεστ κορωνοϊού

Η συμφωνία των δυο μερών καθορίζει σαφέστατα και το πρωτόκολλο που ακολουθείται για παραπομπή ασθενών από δημόσια νοσοκομεία με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στα ιδιωτικά. Στην πρώτη κατηγορία ασθενών που έχουν νοσηλευτή σε δημόσιο νοσοκομείο με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, δεν απαιτείται πιστοποιητικό με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει παραμείνει στην οικία του για πάνω από 14 μέρες. Στην δεύτερη κατηγορία, ασθενής με νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο αλλά με παραμονή στην οικία του τις τελευταίες 4 έως 14 μέρες, χρειάζεται πιστοποιητικό κορωνοϊού το οποίο να μην είναι παλαιότερο των δυο ημερών. Στην τρίτη και τελευταία κατηγορία, ασθενής που έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο με παραμονή στην οικία του για λιγότερες από 4 ημέρες ή η νοσηλεία που συνεχίζεται σε δημόσιο νοσοκομείο, χρειάζεται δυο πιστοποιητικά κορωνοϊού με διαφορά 48 ωρών το κάθε ένα, με το πιο πρόσφατο να μην είναι παλαιότερο των 2 ημερών και νοουμένου ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο ασθενής βρισκόταν σε απομόνωση. Σε περιπτώσεις ασθενών που θα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα από τα ΤΑΕΠ και για οποιοδήποτε λόγο το δημόσιο νοσηλευτήριο δεν πραγματοποίησε το τεστ του κορωνοϊού, στον ασθενή που στάλθηκε ή θα σταλεί στον ιδιωτικό τομέα και οι διαδικασίες του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου το επιβάλλουν, τότε το τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο και το κόστος καλύπτεται από το Υπουργείο Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση