ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Επ.Διοικήσεως: Αδικαιολόγητος πλουτισμός του Δήμου Αγ.Δομετίου

Ο Δήμος Αγ. Δομετίου καλείται να επιστρέψει το ποσό των τριών χιλιάδων λιρών σε παραπονούμενους

Newsroom K

Η νέα έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως κ. Μαρίας Στυλιανού θέτει στο στόχαστρο το Δήμο Αγίου Δομετίου για τον οποίο φαίνεται να προκύπτει ζήτημα αδικαιολόγητου πλουτισμού. Όπως αναφέρεται, o Δήμος κατακρατούσε αδικαιολόγητα το ποσό των 3 χιλιάδων λιρών το οποίο είχε λάβει από πολίτες για εξαγορά χώρου, ως χώρο στάθμευσης.

Η όλη διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά από παράπονο που υποβλήθηκε στο Γραφείο της Επιτρόπου και αφορούσε την άρνηση του Δήμου να επιστρέψει στους παραπονούμενους το ποσό των 3 χιλιάδων λιρών το οποίο κατέβαλαν για σκοπούς εξαγοράς ενός χώρου στάθμευσης, και όχι για τον σκοπό καταβολής δικαιωμάτων που απαιτήθηκε ανάλογα με το είδος υποβολής της αίτησης. Οι παραπονούμενοι εξασφάλισαν το 2006 πολεοδομική άδεια από την Πολεοδομική αρχή για την ανέγερση διαμερίσματος σε υφιστάμενη οικοδομή τους στον Άγιο Δομέτιο που βρίσκεται εντός του τεμαχίου τους. Παράλληλα εξασφάλισαν από το Δήμο την αναγκαία βάσει του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου άδεια. Η εξαγορά ήταν όρος των πιο πάνω, για το σκοπό της ανάπτυξης ενός χώρου στάθμευσης. Οι παραπονούμενοι εξαγόρασαν το χώρο στάθμευσης έναντι του ποσού των 3 χιλιάδων λιρών το οποίο κατέβαλαν στο Δήμο τον Ιούλιο του 2005.

Ωστόσο, οι άδειες έληξαν το 2008, χωρίς οι παραπονούμενοι να προβούν στην ανάπτυξη που εξουσιοδοτήθηκε με αυτές. Ως εκ τούτου, οι παραπονούμενοι υπέβαλαν γραπτό αίτημα στο Δήμο, όπως τους επιστραφεί το ποσό των τριών χιλιάδων λιρών. Από την πλευρά του ο Δήμος, ζήτησε από τη Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως να ενημερωθεί κατά πόσο μπορεί να επιστραφεί το ποσό στους παραπονούμενους.

Η απάντηση της Διευθύντριας του Τμήματος Πολεοδομίας

  • Η περίπτωση του αιτήματος των παραπονούμενων δεν εμπίπτει στην παράγραφο 2 του Κανονισμού 3 των περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Δικαιώματα) Κανονισμών «όπου επιστρέφονται δικαιώματα στους αιτητές»
  • Αν εξασφαλιστεί νέα πολεοδομική άδεια, κατά την εξέταση αίτησης για άδεια οικοδομής, εναπόκειται στο Δήμο να αποφασίσει κατά πόσο θα θεωρήσει ότι, τα δικαιώματα που θα προβλέπονται σε όρο της πολεοδομικής άδειας για εξαγορά χώρου στάθμευσης, έχουν ήδη κατατεθεί με την προηγούμενη άδεια.

Συμπεράσματα

Το αίτημα των παραπονούμενων να τους επιστραφεί το χρηματικό ποσό, ήταν το αποτέλεσμα της λήξης της άδειας που τους χορηγήθηκε χωρίς να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ανάπτυξη και ως εκ τούτου ο Δήμος θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει θετικά χωρίς να ζητήσει καν τις απόψεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η απόφαση του Δήμου να μην επιστρέψει στους παραπονούμενους το ποσό που κατέβαλαν για την εξαγορά του χώρου στάθμευσης δε βρίσκει έρεισμα σε οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη.

Αδικαιολόγητος πλουτισμός

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως προκύπτει ζήτημα αδικαιολόγητου πλουτισμού του Δήμου Αγ. Δομετίου, αφού 

α) Ο Δήμος απέκτησε τρεις χιλιάδες λίρες που κατέβαλαν οι παραπονούμενοι έναντις της εξαγοράς ενός χώρου στάθμευσης

β) το όφελος αποκτήθηκε από το Δήμο χωρίς να υλοποιεί στην ανάπτυξη

γ) άρα, είναι άδικο ο Δήμος να παρακρατήσει το χρηματικό ποσό αφού δεν προχώρησε η ανάπτυξη.

Εισήγηση λοιπόν, της Επιτρόπου είναι να επιστραφεί στους παραπονούμενους το ποσό που κατέβαλαν για την εξαγορά το συντομότερο δυνατό καθότι μετά την άπρακτη λήξη της άδειας για ανάπτυξη σε υφιστάμενη οικοδομή, η κράτηση του ποσού δεν ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε δικαιολογημένη αιτία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Εξαπλάσια απ' ό,τι θεωρείτο προηγουμένως η ηλικία του Νείλου

«Ας μην ξεχνούμε ότι το όνομα του ποταμού Νείλος είναι καθαρά αρχαίο Ελληνικό από το γιο του Κόδρου, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:26

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Ο Νουρής σαν βουλευτής πιέζει για ικανοποιήσεις συμφερόντων και «πολεοδομικές χαλαρώσεις» όπως με το ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:43

Λευκωσία για πενταμερή: Η Τουρκία δεν φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει πριν της «εκλογές»

«"Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό" - Κάποιος ...»
ΑΚΑ  |  10:09

#PoliticsBlog Ο κατατρεγμένος Τζο στη μεγάλη αγκαλιά του Μακαριότατου

«Ευτυχώς που παρατήσατε τις αναλύσεις για την healthy σας και τις κατηγορίες για τον Άντρο! Για αλλαγή ...»
Yiannos  |  12:24

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X