ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:24
 

Γιούνκερ: Η Ευρώπη να παίξει ρόλο διαμόρφωσης της παγκόσμιας σκηνής

Οι ανησυχίες του επικεφαλής της Κομισιόν και το πρόγραμμά μέχρι και τις επόμενες ευρωεκλογές

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Ανταπόκριση από Στρασβούργο

Τις ανησυχίες του, τις φοβίες του αλλά και την πίστη όπως και την εμπιστοσύνη που έχει, δείχνει και θα εξακολουθήσει να δείχνει ως κληροδότημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόβαλε κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συζήτηση για την κατάσταση στην Ευρώπη.

Η συζήτηση έχει προσελκύσει πλήθος δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, εφόσον επί της ουσίας η ομιλία Γιούνκερ έθεσε επί τάπητος τις βάσεις για το που πάει η Ευρώπη, ποιο θα είναι το μέλλον της και οι προκλήσεις που έχει ενώπιόν της. Ο κ. Γιούνκερ, αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες, την περιχαράκωση της Δημοκρατίας, το δημοκρατικό έλλειμμα ( με αναφορές γενικές στη συζητηση που έπεται για την Ουγγαρία και την ενεργοποίηση του άρθρου 7) την τρομοκρατία, την πορεία του ευρώ και εν γένει, τελικά, την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες της ΕΕ προς την ‘Ένωση, βάσει των προαναφερόμενων θεμάτων.

«Θα πρέπει να περιχαρακώσουμε για πάντα τις θέσεις που έχουμε για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, πριν φροντίσουν άλλοι για αυτό. Ανησυχητικές επίσης οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ και δεν μπορούμε να σιωπούμε. Εκεί υπάρχει μια σύγκρουση που μας δείχνει από το ΒΠΠ και μετά πως η υφιστάμενη κατάσταση τίθεται εν αμφιβόλω με χθεσινές συμμαχίες να μην ισχύουν, ίσως, αύριο. Θα πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει την πολιτική, οικονομική ή και στρατιωτική της ισχύ. Θα πρέπει να αλλάξουμε ρόλο, να γίνουμε ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής. Να είμαστε δωρητές αλλά και πρωταγωνιστές. Από το 2014 αρχίσαμε την ΚΕΠΠΑ και θα συνεχίσουμε με το ταμείο Άμυνας, ώστε η μόνιμη συνεργασία να γίνει λειτουργική. Δεν θα στρατικοποιήσουμε την ΕΕ, αλλά να είμαστε πιο ανεξάρτητοι. Μόνο μια ισχυρή ΕΕ μπορεί να προστατέψει τον εαυτό της και να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιούνκερ.

Όπως πρόσθεσε, η γεωπολιτικη κατάσταση μας δίδαξε πως ήρθε της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και να παίξουμε ένα ρόλο διαμόρφωσης της παγκόσμιας σκηνής. «Η ευρωπαϊκή κυριαρχία πηγάζει από την εθνική κυριαρχία, δεν την αντικαθιστά. Το να μοιραστούμε αυτή την κυριαρχία καθιστά κάθε μέλος της ΕΕ ισχυρότερο. Θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί και με ανεκτικότητα στους άλλους. Δεν θα γίνουμε φρούριο γυρίζοντας την πλάτη στους άλλους. Είμαστε υπέρ της πολυμέρειας. Αυτό είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών, για τις οποίες έχουμε 250 ημέρες. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε για να αποσπάσουμε θετικά αποτελέσματα και ότι μπορεί η Ευρώπη να ξεπεράσει τις διαφορές της».

Κυρίαρχη Ευρώπη

Ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που έθεσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, είναι και η κυριαρχία που πρέπει να διέπει την ΕΕ, σε πολλά επίπεδα. Υποσχεθήκαμε, μια ψηφιακή ένωση, μια τραπεζική ένωση, μια αγορά ανταποκρινόμενη στις αλλαγές του κλίματος, και τα πιο πολλά τα έχουμε πετύχει, είπε ο κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι η Κομισιόν, όλες τις προτάσεις του 2014 τις υπέβαλε και το ήμισυ αυτών έχει ολοκληρωθεί, 20% από τις εναπομείνασες είναι δρομολογημένες. «Δεν αποδέχομαι πως η Κομισιόν είναι υπέυθυνη για όλες τις αποτυχίες μας. Θα πρέπει να υπάρχει ηγεσία, εφόσον οι Ευρωπαίοι προσδοκούν από την ΕΕ να τους προστατέψει. Προτείνουμε τα καθήκοντα της νέας ευρωπαϊκής εισαγγελίας να εφαρμοστούν και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα. Προτείνουμε μέτρα και για το ξέπλυμα χρήματος και νομοθεσία για την προστασία για τη χειραγώγηση από τρίτες χώρες σε περιπτώσεις εκλογών».

Αλληλεγγύη των κρατών

Το μέγα ζήτημα των ημερών ωστόσο είναι το μεταναστευτικό, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να παρουσιάζεται ικανοποιημένος από τα μέτρα, και την αποτελεσματικότητα αυτών, εφόσον έχουν περιοριστεί οι ροές αλλά την ίδια ώρα πολλά κράτη μέλη δεν είναι αλληλέγγυα. Γεγονός που τονίστηκε από τον ίδιο στην ομιλία του. «Από το 2015 έχουμε διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αλλά τα κράτη μέλη δεν δείχνουν την απαραίτητη αλληλεγγύη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδείξουν. Εγώ παραμένω αντίθετος με τα εσωτερικά σύνορα και όπου υπάρχουν θα πρέπει να καταργηθούν. Η Κομισιόν και επιτροπές υπέβαλαν διάφορες προτάσεις, όπως κάλεσα στην αυστριακή προεδρία ώστε να βρεθούν μακράς πνοής λύσεις. Οι προσωρινές λύσεις δεν επαρκούν, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», τόνισε.

Ρόλος του ευρώ-αγορές όχι με δολάρια

Η πορεία και η ανάπτυξη του ευρώ, με τα σκαμπανεβάσματα που παρουσίασε, είχε κεντρικό ρόλο στην ομιλία του κ. Γιούνκερ. Έφερε μάλιστα και παραδείγματα, που προέρχονται από τον τομέα των επιχειρήσεων. «Είναι γελοίο οι ευρωπαϊκες εταιρείες να αγοράζουν αεροσκάφη σε δολάρια και όχι σε ευρώ. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πρωτοβουλίες για ενίσχυση του ευρώ. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβαθύνουμε στην ΟΝΕ», τόνισε. Συνυφασμένη την ίδια ώρα με την εξωστρεφή πορεία που θέλει να έχει η ΕΕ, είναι και η εξωτερική της πολιτική, στην οποία ο επικεφαλής της Κομισιόν, επίσης ανέφερε με παραδείγματα. «Δεν γίνεται η Ευρώπη να υπονομεύει τη φωνή της, στον ΟΗΕ, όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα επειδή ένα κράτος μέλος αντιτίθεται. Για αυτό μιλάμε για ενισχυμένη πλειοψηφία σε τομείς της εξωτερικής μας πολιτικής. Θυμίζω πως είχα αναλύσει το θέμα και πέρυσι και θα υποβάλλω προτάσεις έτσι ώστε σε ορισμένους τομείς της εξωτερικής πολιτικής να περάσουμε στην ειδική (ενισχυμένη) πλειοψηφία. Θεωρώ πως για ορισμένα ζητήματα φορολογικής φύσεως, επίσης θα πρέπει να αποφασίζουμε με ειδική πλειοψηφία», τόνισε.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Άρθρο Τσαβούσογλου στους NYT: Γιατί η Τουρκία πολεμά στη Συρία

«Για τον Τσαβούσογλου όσοι αντιτίθενται στα σχέδια της Τουρκίας είναι τρομοκράτες. Τώρα πρόσθεσαν στη ...»
ΑΚΑ  |  08:51

Τραμπ: Υπάρχει συναίνεση για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία

«H ξανθή κότα που πιστεύει ότι είναι πετεινός! »
ΑΚΑ  |  08:49

Σύλληψη τριών προσώπων για απάτη με άστεγους

«Ποιό κόμμα στήριξε από την αρχή το ΕνΕργώ? »
ΑΚΑ  |  08:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X