ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η απάντηση Κομισιόν για ροές προσφύγων στην Κύπρο

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Ε.Ε. να αυξήσει τη στήριξη αν χρειαστεί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σχόλιο σε ό,τι αφορά τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων από τον Λίβανο στην Κύπρο έκανε στον ανταποκριτή της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Γιώργο Κακούρη η Κομισιόν.

Υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση των περιστατικών ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές της, σημείωσε ότι η Ε.Ε τους τελευταίους μήνες παρέχει σημαντική στήριξη στην Κύπρο και εξέφρασε την ετοιμότητα να αυξηθεί η στήριξη αν χρειαστεί. Σημείωσε πως πρέπει να γίνονται σεβαστές οι βασικές αρχές και γενικότερα το δίκαιο της Ε.Ε.

Αυτούσια η δήλωση:

Σε σχέση με τις αυξημένες αφίξεις από τον Λίβανο, θα θέλαμε πρώτα να υπενθυμίσουμε πως στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό του Λιβάνου σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Θυμόμαστε επίσης την γενναιοδωρία του Λιβάνου ο οποίος καλωσόρισε στο έδαφός του σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ουσιαστική στήριξη στον Λίβανο.

Αναγνωρίζουμε πως η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση των περιστατικών ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές της. Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρέχει σημαντική στήριξη στην Κύπρο όσον αφορά την διαχείριση της μετανάστευσης και είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την στήριξη αυτή εφόσον χρειαστεί. Είναι ουσιώδης σημασίας σε αυτό το πλαίσιο να γίνονται πλήρως σεβαστές οι βασικές αρχές και γενικότερα το δίκαιο της ΕΕ.

Όσον αφορά κατηγορίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων (push-backs), η Κομισιόν τις λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη. Οι εθνικές διοικητικές και δικαστικές αρχές έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν τον σεβασμό των σχετικών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένου σε σχέση με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε από τις εθνικές αρχές να διερευνήσουν με στόχο να εξακριβώσουν ποια είναι τα δεδομένα και να επιληφθούν με τον κατάλληλο τρόπο κάθε παρανομίας.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Κύπρο όσον αφορά την διαχείριση της μετανάστευσης στη βάση των κανόνων της ΕΕ, μεταξύ άλλων για τη διασφάλιση πιο αποτελεσματικών και αποδοτικών διαδικασιών ασύλου και επιστροφής κατά τη διαχείριση παράτυπων αφίξεων και για την καταπολέμηση της δράσης των διακινητών. Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται μια πιο περιεκτική προσέγγιση που να καλύπτει όλες τις διαστάσεις της μετανάστευσης - κάτι που επίσης θα καλύπτεται από τη Νέα Συμφωνία για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση