ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κόντρα Νικόλα-Καρογιάν θα κρίνει την Προεδρία

Το ΔΗΚΟ θα βρεθεί απέναντι από την υποψηφιότητα που θα στηρίξει η ΔΗΠΑ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε κόντρα μεταξύ ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ για το ποιος θα είναι τελικά ο ρυθμιστής εντός της βουλής μετατρέπεται η εκλογική διαδικασία για τον επόμενο Πρόεδρο της Βουλής. Στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης είναι να αποτρέψει την εκλογή Νικόλα Παπαδόπουλου ενώ την ίδια στιγμή το ΔΗΚΟ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει υποψηφιότητα που θα στηρίξει και η Δημοκρατική Παράταξη, αφήνοντας ακόμα ανοικτό και το να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου. Όλο αυτό επιβεβαιώνει πως θα υπάρχουν ανατροπές μέχρι και την υστάτη, ενώ από αυτή την διαδικασία θα κριθεί και το μέλλον της συμμαχίας ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ με ορίζοντα το 2023.

Πώς όμως η Προεδρία της Βουλής μετατράπηκε σε κομματικό παιχνίδι με πρωταγωνιστές τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Μάριο Καρογιάν; Όταν στις αρχές της εβδομάδας διαφάνηκε πως το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, τόσο στελέχη του νεοσυσταθέντος κόμματος όσο και βουλευτές που μέχρι χθες ανήκαν στο ΔΗΚΟ, βολιδοσκόπησαν το ΑΚΕΛ για στήριξη της υποψηφιότητας Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, φτιάχνοντας έτσι ένα μέτωπο ΑΚΕΛ-ΔΗΠΑ- Οικολόγοι. Η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου θα συγκέντρωνε 29 σίγουρες ψήφους με τη στήριξη ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου με ανοικτό το τι θα έκαναν οι Ατταλίδου και Παπαδούρης. Με το σενάριο στήριξης Θεοπέμπτου εξασφαλίζονται μεν 22 ψήφοι που προνοείται κατά τη δεύτερη διαδικασία ψηφοφορίας, ωστόσο αποκλείονται άλλα κόμματα, όπως η ΕΔΕΚ η οποία δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και το ΔΗΚΟ. Στελέχη της ΔΗΠΑ άφησαν ανοικτό και το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Άντρου Κυπριανού, με αποτέλεσμα πάλι να συγκεντρώνονται 22 ψήφοι και να αποκλείεται η σύμπλευση ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με πηγές από την ΔΗΠΑ ο Μάριος Καρογιάν είχε επαφή με τους Κυπριανού και Θεοπέμπτου ξεκαθαρίζοντάς τους πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα εκείνη που θα επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις. Κομματικοί κύκλοι της ΔΗΠΑ δεν βλέπουν θετικά την στήριξη της υποψηφιότητας ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, όχι μόνο γιατί άφησαν εκτεθειμένη τη ΔΗΠΑ ΔΗΣΥ-Προεδρικό, υποσχόμενοι στήριξη Καρογιάν, αλλά και γιατί θεωρείται υπερβολικό το να ελέγχεται και η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία από τον ΔΗΣΥ. Κύριος στόχος της ΔΗΠΑ είναι να μείνει εκτός παιχνιδιού και πιθανοτήτων εκλογής ο Νικόλας Παπαδόπουλος, καθώς κάτι τέτοιο τον αποδυναμώνει από το κομματικό παιχνίδι και ενδυναμώνει παράλληλα την ΔΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΚΕΛ έχει ήδη αποφασίσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να προχωρήσει με την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού, τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία. Στη συνέχεια, δεν αποκλείεται να αποσυρθεί στηρίζοντας άλλη υποψηφιότητα, ενδεχομένως την υποψηφιότητα Νικόλα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα συλλογικά όργανα του κόμματος το μεσημέρι της Πέμπτης. Ήδη αυτή η κίνηση υποψηφιότητας Άντρου προκάλεσε τη δυσφορία του ΔΗΚΟ και τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δύο κομμάτων που κατά τα άλλα θα δημιουργούσαν το μέτωπο της αλλαγής με ορίζοντα το 23. Όχι μόνο γιατί στην επαφή που είχε ο ΔΗΚΟϊκός Πρόεδρος με τον γ.γ του ΑΚΕΛ ο τελευταίος όπως λέγεται ξεκαθάρισε πως δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της βουλής αλλά και γιατί εκτιμούν πως η κίνηση Καρογιάν είναι κατόπιν συνεννόησης με το Προεδρικό, έχοντας ως στόχο να διαλύσει το αντιπολιτευτικό μπλοκ. Στο ΔΗΚΟ σημειώνουν πως είναι έτοιμοι να στηρίξουν την υποψηφιότητα Αννίτας Δημητρίου, να συμπλεύσουν δηλαδή με τον ΔΗΣΥ για να αποτρέψουν το να αποτελέσει ο Μάριος Καρογιάν τον ρυθμιστή του παιχνιδιού. Ήδη μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, όπως οι Μυλωνάς και Κουλίας δεν βλέπουν θετικά την σύμπλευση με ΑΚΕΛ και δη την στήριξη Άντρου Κυπριανού, συνεπώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι τόσο δύσκολο γι’ αυτούς.

Από την ΔΗΠΑ πάντως, χρησιμοποιείται το αφήγημα ότι η υποψηφιότητα Νικόλα προωθείται από τον ΔΗΣΥ, με το επιχείρημα ότι πριν τις εκλογές Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος είχαν συνάντηση σε ξενοδοχείο της Λεμεσού. Όπως λένε η υποψηφιότητα Δημητρίου είναι η έμμεση στήριξη του Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Μία συζήτηση βεβαίως που εντείνει την καχυποψία μεταξύ των δύο κομμάτων. Πέραν τούτου πάντως, στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται πως η Προεδρία της Βουλής και οι κινήσεις θα πρέπει να έχουν ως κύριο στόχο τις συνεργασίες που θα δημιουργηθούν με στόχο το 2023. Κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μπλόφας από πλευράς Καρογιάν, στηρίζοντας στην πρώτη διαδικασία Άντρο Κυπριανού και στη συνέχεια Αννίτα Δημητρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου