ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ: Χωρίς επιδιαιτησία η συνέχιση των συνομιλιών

Διαδικαστικής φύσεως η συνάντηση της Τρίτης ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλιές δεν αφορά ούτε διαμεσολάβηση ούτε επιδιαιτησία ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται.

Ανέκαθεν ήταν καθορισμένος ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της εντολής των καλών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι ο ΓΓ βοηθά τα δύο μέρη. Αυτό δεν περιλαμβάνει ούτε διαμεσολάβηση ούτε επιδιατησία, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε παράλληλα ότι το 2004 οι καλές υπηρεσίες των ΗΕ έγιναν επιδιαιτησία ωστόσο «γι αυτό χριεάστηκε η γραπτή συγκατάθεση των δύο μερών κάτι που τώρα δεν υπάρχει».

Όσο αφορά την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών, αυτή θα είναι διαδικαστικής φύσεως κατά κύριο λόγο ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συζητήσει τηλεφωνικώς με τον ειδικό σύμβουλο των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε σχέση με με την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνάντησης. 

Πάντως ο Πρόεδρος, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης πηγαίνει με την ανάγκη συζήτησης όλων των θεμάτων. 

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε συνάντηση των διαπραγματευτών εν όψει της συνάντησης.

Αναφορικά με πληροφορίες στον Τύπο ότι ο κ. Έιντε είχε διεκδικήσει περισσότερο ρόλο, και το κατά πόσο στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αν του ζητηθεί από τα δύο μέρη προφορικά φυσικά θα την εκφράσει. Αν αυτό γίνει γραπτώς τότε αυτό σημαίνει επιδιαιτησία. Θεωρώ ότι ούτε από την τ/κ πλευρά υπάρχει τέτοιο θέμα, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης αλλά ακόμα και αν υπάρχει αυτό θα ξεκαθαρίσει κατά την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών.

Η δήλωση του προέδρου για ενεργότερο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών αφορούσε το τρίπτυχο θεμάτων που ετοιμάστηκε ώστε να υπάρχει η ίδια ανάγνωση της κατάστασης πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών. Το δεύτερο άπτεται της ευθύνης των Ηνωμένων Εθνών ως μάρτυρες της διαπραγμάτευσης καταγραφή του τι συζητείται και σε τι υπάρχει σύγκλιση η διαφορά από πλευράς των δύο μερών με απόλυτο σεβασμό της αρχής ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Το κλίμα στο εσωτερικό

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στην ολομέλεια της Βουλής, αναφέροντας ότι δεν τιμά κανένα αυτό που έγινε στη Βουλή, και πρέπει να αφήσουμε πίσω της σελίδα για την ιστορία του κοινοβουλίου. Ενώπιον μας έχουμε προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Στο τέλος όλοι κρινόμαστε από τον κυπριακό λαό.

Από πλευράς του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι υπάρχει νομοθεσία που αφορά τη ρητορική μίσους, και θα πρέπει να ελεχθεί κατά πόσο αυτή έχει παραβιαστεί και ακολούθως να αποφασίσει πως θα ενεργήσει.

Γι αυτό το λόγο το ΑΚΕΛ έχει αποστείλει επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα για ρητορική μίσους, που αφορά τις αναφορές για «εφιάλτες» και «μειοδότες».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση