ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με εργασίες στην ΑΟΖ «χαιρετίζει» η Άγκυρα τη συνάντηση των ηγετών

Ο Κ. Οζερσάι στέλνει τρία μηνύματα, ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας στα Κατεχόμενα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Τουρκία στέλνει τα δικά της ιδιαίτερα μηνύματα για το μέλλον του Κυπριακού και των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέο κύκλο τουρκικών εργασιών στα ανοιχτά της Κύπρου, ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές με τους εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας στη Λευκωσία.

Ουσιαστικά, την ίδια στιγμή, από τις συνομιλίες που έχει στην Άγκυρα ο Κουντρέτ Οζερσάι με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να μην υπάρχουν περιθώρια για ομοσπονδία, αλλά ο διάλογος είναι αναγκαίος, όπως αναγκαίες είναι και οι νέες πρωτοβουλίες στο Βαρώσι και στην ΑΟΖ  και αυτό είναι σύμφωνα με τις πηγές της «Κ» το νέο μήνυμα της τουρκικής πλευράς εν όψει της επικείμενης συνάντησης των Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Δηλώσεις Έρχιουρμαν

Στη Λευκωσία, ο αρχηγός της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τουφάν Έρχιουρμαν παρέχει έμμεση κάλυψη στην κίνηση του «ΥΠΕΞ» για το Βαρώσι, τονίζοντας ότι το όλο ζήτημα δεν μπορεί να αναμένει τη λύση του Κυπριακού και δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στην τ/κ πλευρά και στη διεθνή κοινότητα.

Τα τρία μηνύματα του Όζερσαϊ

Στην Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «υπουργός Εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ μετά τη νέα συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε τρία μηνύματα με τοποθετήσεις στον τ/κ Τύπο και ομιλίες.  Ο κ. Οζερσάι επαναλαμβάνει ότι σήμερα δεν υφίστανται οι συνθήκες και προϋποθέσεις για ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό και θεωρεί ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη για να μοιραστεί τον πλούτο και την εξουσία με την τ/κ κοινότητα.  Δεύτερο, ο «ΥΠΕΞ» δηλώνει ότι δεν πρόκειται να λάβει από κανέναν άδεια για την αλλαγή του καθεστώτος του Βαρωσιού από στρατιωτική ζώνη σε αστική περιοχή και τέλος, ο κ. Οζερσαϊ αναφέρει ότι αναμένει από τη συνάντηση των ηγετών την ανακοίνωση νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Οι ε/κ να μελετήσουν ξανά την πρόταση Ακιντζί»

O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, στα πλαίσια των επαφών του με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Ερσίν Τατάρ, ζήτησε από την ε/κ πλευρά να εστιάσει για μια ακόμη φορά στην τ/κ πρόταση για το φυσικό αέριο.  Στην συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Ντονμέζ δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πρόταση Ακιντζί για το ζήτημα της ΑΟΖ.  Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση του συνεργάζεται με την τ/κ πλευρά τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της οικονομίας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Γιαβούζ που διεξάγει εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου.  Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι η Τουρκία υποστηρίζει τα δικαιώματα και συμφέροντα των τ/κ και ότι δεν αποδέχεται τα μονομερή βήματα της Λευκωσίας και το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά παρουσιάζει τον εαυτό της ως μοναδική κυρίαρχη δύναμη της Κύπρου.

Ο κ. Ντονμέζ στη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, ανέφερε ότι αυτήν την ώρα το Φατίχ διεξάγει εργασίες στα δυτικά της Κύπρου. Και το Γιαβούζ διεξάγει ξεχωριστές εργασίες στην Καρπασία. Το δε, Μπαρμπαρός διεξάγει σεισμικές έρευνες νοτίως της Κύπρου. Ο ίδιος τόνισε τα εξής: «Πρόσφατα, όπως γνωρίζετε η ΤΔΒΚ πρότεινε στην ε/κ πλευρά τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής. Υπήρξε αρνητική απάντηση (σε αυτήν την πρόταση). Ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφτούν αυτήν την πρόταση. Επιθυμώ να επιβεβαιώσω ότι σε αυτήν τη διαδικασία, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο καθήκον για τις εγγυήτριες δυνάμεις, είμαστε έτοιμη να παρέχουμε υποστήριξη».

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος υπουργός αναμένεται να επισκεφτεί το «Γιαβούζ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση