ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ.Ιωάννου: Δόθηκαν παράτυπα δάνεια 2 εκατ. στην «Δήμητρα»

Στις 3 η ώρα το απόγευμα ο πρώην διοικητής της ΚτΚ Αθανάσιος Ορφανίδης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τη Σουζάνα Πογιατζή μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ συνεχίστηκαν  οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό μετά από δέκα μέρες διακοπής προς μελέτη και αξιολόγηση του υλικού που έχει ενώπιον της η Επιτροπή. Η κ. Πογιατζή παρουσιάστηκε ενώπιον της Ερευνητική για δεύτερη φορά.

Αμέσως μετά ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση του Γιαννάκη Ιωάννου πρώην Διευθυντή Τραπεζικών Υπηρεσιών Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού.

Συνεχής ενημερώση

13:18 Επόμενη παρουσία Αθανάσιου Ορφανίδη στις 15.00

13:16 Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού ελεγχόταν απόλυτα από ένα συγκεκριμένο κόμμα και βοηθούσε ανθρώπους του κόμματος αναφέρει ο κ. Ιωάννου ο οποίος με προτροπή του πρόεδρου της Επιτροπής δεν κατονόμασε το κόμμα στο οποίο αναφέρθηκε.

13:06 Ο Κωνσταντίνος Λύρας ούτε και η Υπηρεσία του ουδέποτε πραγματοποίησαν σχετική έρευνα υποστηρίζει ο μάρτυρας στην Επιτροπή. Ο κ. Ιωάννου επιχείρησε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής στοιχεία για ύποπτες αναθέσεις έργων του Ταμιευτηρίου Λεμεσού με τον πρόεδρο της Επιτροπής να τον διακόπτει με το σκεπτικό ότι τα όσα αναφέρει ο μάρτυρας δεν εμπίπτουν στους όρους εντολής της Επιτροπής.

12:54 Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως τα δάνεια αυτά δίνονταν από μια ομάδα μέσα από το Ταμιευτήριο Λεμεσού κομματικά εξαρτημένοι. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τον μάρτυρα να προσδιορίσει τα άτομα αυτά. Ο Γενικός Διευθυντής ο Εσωτερικός Ελεγκτής και η Επιτροπεία απαντά ο μάρτυρας.

12:51 Ο μάρτυρας υποστηρίζει πως υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις που δόθηκαν παράτυπα δάνεια. Ερωτηθείς σχετικά είπε πως έχει προχωρήσει σε καταγγελίες στην Αστυνομία και Γενικός Ελεγκτή.

12:46 Από το 2000 έως το 2008 η επαγγελματική σχέση του κ. Ιωάννου με το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού. Ο κ. Ιωάννου παρουσιάζεται ενώπιον της Επιτροπής με δική του πρωτοβουλία. Ο μάρτυρας αναφέρεται σε γεγονότα που ο ίδιος όπως είπε εντόπισε κατά την διάρκεια της θητείας του στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού. Υποστηρίζει πως δυο υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμιευτηρίου ο Γενικός Διευθυντής και ο Εσωτερικός Ελεγκτής παράλληλα με τα καθήκοντά τους ήταν και μη Εκτελεστικά μέλη στην Δήμητρα Επενδυτική και να αμοίβονται. Όπως είπε δόθηκε δάνειο 2 εκατ. ευρώ  σε μια εταιρεία  με εξασφαλίσεις μετοχές της Δήμητρα Επενδυτικής  με αποτέλεσμα το Ταμιευτήριο Λεμεσού να χάσει τα 2 εκατ. ευρώ.

12:23 Ενώπιον της Επιτροπής ο Γιαννάκης Ιωάννου πρώην Διευθυντή Τραπεζικών Υπηρεσιών Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού.

12:21 Ένα κομμάτι της σημερινής κατάθεσης της κ. Πογιατζής αφορούσε και το ρόλο του Γιάννου Σταυρινίδη στη ΣΚΤ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε την άποψη της μάρτυρας αν ο κ. Σταυρινίδης, όπως κατέθεσαν άλλοι μάρτυρες, είχε υπερεξουσίες με την κ. Πογιατζή να συμφωνεί με αυτές τις απόψεις. Μάλιστα σε κάποια στιγμή είπε πως ο κ. Σταυρινίδης ήταν σκιώδεις Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ. Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της κ. Πογιατζή.

11:32 Η κ. Πογιατζή ερωτηθείς από τον κ. Χαραλάμπους υποστηρίζει πως η συμφωνία με την Altamira δεν ήταν άμεμπτη ήταν περίεργη είπε.

10:53 Η κ.Πογιατζή στη κατάθεσή της υποστηρίζει πως την περίοδο που η ίδια ήταν στην Επιτροπεία της ΣΚΤ υπήρχαν οικονομικές σπατάλες. Μετά το 2013 αν υπήρχε καλύτερη διοίκηση εάν είχαμε εμπιστοσύνη στις εποπτικές αρχές ίσως τα πράγματα με τη ΣΚΤ να ήταν διαφορετικά προσθέτει.

10:32 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω αξιωματούχου της ζητούσε να πάρει πληροφορίες για τα ΜΕΔ και την Altamira. Σε συνάντηση που είχε μαζί του η κ. Πογιατζή άκουσε τον συνομιλητή της μας της λέει πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο να δίνεται ένα χαρτοφυλάκιο 7,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια με απευθείας ανάθεση σε μια μόνο εταιρεία. Με ρώτησε μάλιστα, συνέχισε η κ. Πογιατζή εάν θα έπρεπε να το εξετάσει και η Αστυνομία.

10:21 Η κ.Πογιατζή ερωτηθείς απορρίπτει τα όσα έχουν υποστηριχθεί από άλλους μάρτυρες πως οι εποπτικές αρχές της ευρωζώνης επιθυμούσαν την πώληση του Συνεργατισμού. Όπως η ίδια είπε από τις επαφές που είχε με αξιωματούχους δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.

10:18 Αξιωματούχος που ενεργούσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αναφέρει η κ. Πογιατζή, απορούσε με ποια λογική το κράτος θα έδινε δωρεάν μετοχές σε πελάτες της ΣΚΤ και μετά θα ζητούσε από επενδυτές να αγοράσουν άλλες μετοχές της ίδιας τράπεζας.

10:02 Η κ. Πογιατζή επικαλείται τη συμφωνία της Ελληνικής τράπεζας με της εταιρεία APS για την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Όπως είπε η εταιρεία που ανέλαβε τα ΜΕΔ κατέβαλε στην Ελληνική τράπεζα το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη ότι η συμφωνία αυτή είναι παρόμοια με αυτή της ΣΚΤ με την Altamira το ερώτημα είναι η ΣΚΤ έλαβε ένα αντίστοιχο ποσό; Στο σημείο αυτό η κ. Πογιατζή αναφέρει στην Επιτροπή πως δεν μπορεί να δώσει απάντηση γιατί δεν έχει δει τη συμφωνία.

09:53 Το Νοέμβριο του 2016 έγινε η παρουσίαση της BlackRock η οποία πρότεινε τρείς εταιρείες για συνεργασία με τη ΣΚΤ. Μια ισπανική (όχι η Altamira) και δυο ιταλικές. Αμέσως μετά η Επιτροπεία όπως υποστηρίζει η κ. Πογιατζή πήρε απόφαση για να προχωρήσει η συμφωνία με την Altamira. Ο Νικόλας Χατζηγιάννης σύμφωνα με τη μάρτυρα υποστήριζε πως το «άνοιγμα της διαδικασίας επιλογής ήταν χάσιμο χρόνου». Κατά τη μάρτυρα η απόφαση της Επιτροπείας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Εδώ θέτει το εξής ερωτήματα. Με ποια νομιμότητα μια κρατική τράπεζα προχώρησε σε μια απόφαση με ηθικό και οικονομικό κίνδυνο.

09:44 Όπως αναφέρει η κ. Πογιατζή ο τότε γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης διαφώνησε με την προοπτική να αλλάξει η διαδικασία με το σκεπτικό ότι υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεαστεί η συνεργασία με την Altamira. Σύμφωνα με τη μάρτυρα η εντύπωση που της δόθηκε ήταν πως ο κ. Χατζηγιάννης προσπαθούσε να επηρεάσει τα μέλη της Επιτροπείας. Ο ίδιος διαφωνούσε με την προοπτική της ολοκληρωμένης διαδικασίας.

09:30 Η κ. Πογιατζή καλείται από τον Πρόεδρο να καταθέσει τα όποια στοιχεία ή πληροφορίες έχει για την ισπανική εταιρεία Altamira και τη συνεργασία της με την ΣΚΤ. Η ΣΚΤ πριν το 2016 είχε υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την Altamira αναφέρει η μάρτυρας η οποία όπως είπε της έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε αναλυτική παρουσίαση για τη συμφωνία με την Altamira. Τρεις εβδομάδες μετά το όλο θέμα μπήκε στην ατζέντα της τράπεζας για αξιολόγηση της συμφωνίας από την BlackRock. Η Επιτροπεία ενέκρινε της απευθείας ανάθεση στην Altamira αλλά με πολλές αλλαγές στους όρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση