ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνυμα Αναστασιάδη για την επέτειο και έκκληση στους Τ/κ για αλληλοσεβασμό

O ΠΤΔ σημείωσε ότι για να υπάρχει προοπτική και μέλλον χρειάζεται η κυπριακή επικράτεια να είναι για όλους ένα σύγχρονο κράτος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους για αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και αλληλοσεβασμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωσή του μετά την στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε, στη Λευκωσία, για την επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι για να υπάρχει προοπτική και μέλλον χρειάζεται η κυπριακή επικράτεια να είναι για όλους ένα σύγχρονο κράτος, με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Σήμερα τιμούμε την επέτειο εγκαθίδρυσης της κυπριακής ανεξαρτησίας. Είναι μια μέρα σήμερα που μπορεί κανένας να νοιώθει περήφανος για την απελευθέρωση του τόπου μας από τον αποικιακό ζυγό», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στη δήλωσή του.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι και μια μέρα περισυλλογής, μια μέρα αναδρομής εις τα όσα, σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων, δικοινοτικών ταραχών, αλλά και εμφύλιου σπαραγμού που οδήγησε στην αξιοποίησή του και από την Χούντα των Αθηνών, με το πραξικόπημα, και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

"Χρειάζεται να είναι και μια μέρα προβληματισμού. Μέρα προβληματισμού για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», είπε.

Αλλά και ταυτόχρονα, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «μια μέρα αποτίμησης του πού σήμερα βρισκόμαστε. Από πού ξεκινήσαμε και πού βρισκόμαστε».

Από τη μια, είπε, «με κολοβωμένη πατρίδα, αλλά και από την άλλη με ένα κράτος, το οποίο έχει κατορθώσει μέσα από τους κόπους, τους μόχθους, τις θυσίες του κυπριακού λαού, να προκόψει, να ενταχθεί στην ΕΕ και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον».

Αλλά, επεσήμανε, «για να υπάρχει, βεβαίως, προοπτική και μέλλον χρειάζεται η κυπριακή επικράτεια να είναι για όλους ένα σύγχρονο κράτος, που να απολαμβάνει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που να συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Γι` αυτό, ανέφερε, «και κάνω έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες να συνειδητοποιήσουν ότι η προκοπή προϋποθέτει αναγνώριση και αλληλοσεβασμό».

Αναγνώριση, πρόσθεσε, «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του κυπριακού λαού και των δικών τους και των δικών μας,  τερματισμό πριν και πάνω από όλα της κατοχής, των όποιων εξαρτήσεων από τρίτους, αλλά και υλοποίηση κατά γράμμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μόνο έτσι πιστεύω μπορεί να πάμε μπροστά», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη περηφάνεια του "για αυτό που η Εθνική Φρουρά παρουσίασε. Ένα άρτια εξοπλισμένο και άρτια εκπαιδευμένο στρατό», όπως είπε.

Κατέστησε σαφές την ίδια ώρα ότι «δεν τον χρειαζόμαστε γιατί στόχος μας είναι η οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, αλλά τον έχουμε ανάγκη για να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από περαιτέρω επιβολές».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X