ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νεοκλής Συλικιώτης στην «Κ»: Η Αριστερά δεν υπήρξε ποτέ υπόθεση του ενός

Είτε εκλεγώ είτε όχι, θα παραμείνω παρών στους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος, λέει ok. Συλικιώτης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Η εκλογή μου ή όχι δεν έχει καθόλου να κάνει με την επιλογή ζωής, την οποία έκανα χρόνια πριν και στην οποία θα μείνω πιστός μέχρι τέλους, να δηλώνω πάντα παρών στους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος και της Κύπρου», λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρώην ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Νεοκλής Συλικιώτης. Κληθείς να απαντήσει γιατί ένα πολιτικό πρόσωπο που υπηρέτησε σε υπουργεία και στις Βρυξέλλες διεκδικεί θέση στη Βουλή, σημειώνει πως δεν έχει παροπλιστεί, αλλά παραμένει μάχιμο στέλεχος και υπογραμμίζει πως η δύναμη σε κάθε ομάδα είναι ο συνδυασμός πείρας με ανανέωση. Απαντά για τα περί συνεργασίας με το ΔΗΚΟ και το ενδεχόμενο ανανέωσης προσώπων στο ΑΚΕΛ.

–Σε τρεις γραμμές ποια είναι η πεμπτουσία της Αριστεράς;

–Η Αριστερά είναι συνώνυμη με την κοινωνική πρόοδο. Ο αγώνας για ένα διαφορετικό αύριο, για έναν άλλο κόσμο στον οποίο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι στο επίκεντρο. Σε τελική ανάλυση αγώνες για την οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

–Γιατί θέλει να γίνει βουλευτής ένα πολιτικό πρόσωπο που διετέλεσε επτά χρόνια υπουργός και πέντε ευρωβουλευτής;

–Η δύναμη σε κάθε ομάδα πιστεύω ότι βρίσκεται στον συνδυασμό της πείρας με την ανανέωση. Δεν έχω παροπλιστεί, παραμένω μάχιμο στέλεχος. Η πείρα και οι γνώσεις που μου έδωσαν οι θητείες μου σε θέσεις ευθύνης πιστεύω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της δουλειάς που έχουμε να κάνουμε στη νέα Βουλή.

–Αν δεν εκλεγείτε κλείνει ο πολιτικός σας κύκλος ή να αναμένουμε εξελίξεις στο εκλογικό συνέδριο;

–Η εκλογή μου ή όχι δεν έχει καθόλου να κάνει με την επιλογή ζωής, την οποία έκανα χρόνια πριν και στην οποία θα μείνω πιστός μέχρι τέλους, να δηλώνω πάντα παρών στους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος και της Κύπρου.

–Είστε της σχολής σκέψης που λέει ότι η διαχείριση του συστήματος από την Αριστερά τη φθίνει ή της σχολής της διαχείρισης του συστήματος;

–Το βέβαιο είναι ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Για να γίνει αυτό δεν αρκεί να κερδίζονται εκλογές, πρέπει να κερδίζονται συνειδήσεις. Από εκεί και πέρα κάθε φορά, σε κάθε εποχή και σε όποια συνθήκη και αν βρεθεί η Αριστερά οφείλει να αφήνει το αποτύπωμά της.

 –Το ΑΚΕΛ έχει επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση για την παροχή υπηκοοτήτων, ωστόσο όλο αυτό υπήρχε και επί δικής σας υπουργίας. Εσείς δεν φέρετε ευθύνη;

–Το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 2007 στη βάση αυστηρών κριτηρίων για πρόσκληση επενδυτών. Μέχρι το 2013 δεν υπήρξε ούτε και ένα δημοσίευμα που να δυσφημεί την Κύπρο, καμιά σύσταση από την Ε.Ε. ούτε και μία περίπτωση παράτυπης παραχώρησης υπηκοότητας. Επί κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη φτάσαμε στο σημείο να ξεκινά σε βάρος της Κύπρου η Κομισιόν διαδικασία επί παραβάσει και να διασύρεται η Κύπρος Διεθνώς

–Μετά από πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχετε πειστεί ότι η μόνη μας διέξοδος είναι η Ε.Ε.;

–Πέντε χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο έμαθα και έζησα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των λαών της Ευρώπης. Οι αντιφάσεις, τα αδιέξοδα και οι ανισότητες που αναπαράγει η Ε.Ε. δεν μπορούν να αποσιωπηθούν, ούτε να κρυφτούν πίσω από τα εύηχα συνθήματα.

–Το σύγχρονο ελπιδοφόρο πρόσωπο της Αριστεράς είναι ο πρωθυπουργός Τσίπρας, ο Ούγκο Τσάβες ή η Τζασίντα Άρντεν;

–Το πρόσωπο της Αριστεράς είναι οι μεροκαματιάρηδες, οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, οι φοιτητές και οι μαθητές που αγωνίζονται για μόρφωση και παιδεία για όλους, οι συνταξιούχοι που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια. Η Αριστερά δεν στηρίζεται σε ένα άτομο. Ο αγώνας για κοινωνική πρόοδο δεν υπήρξε ποτέ υπόθεση του ενός, αλλά των πολλών.

–Ίσως είναι καιρός για ριζική ανανέωση προσώπων εντός του κόμματος, δεδομένων και των χαμηλών ποσοστών που παρουσιάζει;

–Στο ΑΚΕΛ η ανανέωση είναι μια συνεχής διαδικασία. Στα τελευταία χρόνια υπήρξε μάλιστα μαζική ανανέωση προσώπων. Αυτό αναμένεται να γίνει και στο επόμενο, στο 23ο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

–Υπάρχουν προσωπικές ατζέντες εντός ΑΚΕΛ ή τα περί παραγοντισμού είναι αναχρονιστικές ιδιοτροπίες;

–Ο παραγοντισμός είναι φαινόμενο ξένο για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά, κατά την άποψή μου είναι και αναχρονιστικό. Στο ΑΚΕΛ και την Αριστερά πρέπει να κυριαρχεί η αρχή της συλλογικότητας.

–Υπάρχει η έντονη φημολογία για φλερτ με το ΔΗΚΟ με ορίζοντα το 2023. Πώς αξιολογείτε μία τέτοια προοπτική;

–Το ΑΚΕΛ επιδιώκει διαχρονικά συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις στη βάση αρχών, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Τώρα επικεντρωνόμαστε στις βουλευτικές εκλογές που είναι κρίσιμες για το τόπο και το αποτέλεσμά τους θα είναι καθοριστικό για τις όποιες μελλοντικές συνεργασίες. Ένα ενισχυμένο ΑΚΕΛ θα είναι ο ισχυρός πόλος μιας συνεργασίας για προοδευτική αλλαγή το 2023.

–Με δεδομένο ότι το Κυπριακό είναι το μείζον και οι θέσεις ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ βρίσκονται πιο κοντά παρά με άλλα κόμματα για ποιο λόγο να μην κάνετε την υπέρβαση και να συνεργαστείτε τα δύο μεγάλα κόμματα;

–Εμείς ποτέ δεν αποκρύψαμε τις θέσεις μας στο Κυπριακό. Επομένως είναι δεδομένη η δική μας συνέπεια και αποφασιστικότητα για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό. Μετά το Κραν Μοντάνα θόλωσε το τοπίο. Ποιος μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει ποια είναι η θέση του ΔΗΣΥ και του κ. Αναστασιάδη για την πολιτική ισότητα, τι προτείνουν τελικά για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, τι να εννοούσε άραγε με τον νέο ρεαλισμό ο Χάρης Γεωργιάδης;

–Σε ποιο βιβλίο ανατρέχετε συχνά;

–Στο «Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

–Το όνομά σας ενεπλάκη σε μία ποδοσφαιρική διαμάχη. Η εμπλοκή σας με την ΑΕΛ ίσως να γυρίζει μπούμερανγκ τελικά;

–Η ΑΕΛ είναι η ομάδα μου, όλη μου τη ζωή, μου χάρισε χαρές και πίκρες, μπούμερανγκ ποτέ.

–Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική σας πράξη στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

–Μαζί με την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα θα βάλουμε μπροστά να κάνουμε πράξη τις προτάσεις μας, πρώτα και κύρια τις προτάσεις μας για τους εργαζόμενους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου