ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν εμπλεκόμαστε με τα γεγονότα στη Συρία

Η χώρα μας προσεγγίζεται από τα γειτονικά κράτη και από την ΕΕ ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, σημείωσε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για την εμπλοκή της Κύπρου στα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Συρία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο υπουργός ανέφερε πως «η κατάσταση στη Συρία θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Είμαστε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους για να δούμε πως αντιμετωπίζεται αυτή η δύσκολη κατάσταση πραγμάτων. Το μόνο σίγουρο που υπάρχει είναι ότι η Κύπρος δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στο τι γίνεται ή αν θα γίνει στη Συρία. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Η χώρα μας προσεγγίζεται και από τα γειτονικά κράτη και από την ΕΕ ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτή την πολύ σημαντική περιοχή. Δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ανησυχία». Την ίδια στιγμή ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και σε ορισμένα δημοσιεύματα από τον βρετανικό Τύπο τονίζοντας πως «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα και θα πρέπει στην παρουσίαση αυτής της κατάστασης και εσείς και εμείς, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτική στις όποιες αναφορές γίνονται».

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στην Συρία, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως «Οι βρετανικές βάσεις βρίσκονται στην Κύπρο από το 1960. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση που να προκαλεί τη οποιαδήποτε ανησυχία για την χώρα μας. Και πρέπει εμείς που ανησυχούμε περισσότερο για την χώρα μας από οποιονδήποτε άλλο και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικότερα στην παρούσα φάση. Βρισκόμαστε εν μέσω Απριλίου, είναι μια κρίσιμη περίοδος και όλοι αντιλαμβάνονται τι εννοώ και τι λέω και χρειάζεται η συνεργασία και η υπευθυνότητα όλων μας».

Επαφές στην Αίγυπτο

Σε ό,τι αφορά τις επαφές του υπουργού με τις χώρες της περιοχής, αφού ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών με την επίσκεψη του στην Αίγυπτο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «τα θέματα ενέργειας ήταν αυτά που κυριάρχησαν στις συναντήσεις στην Αίγυπτο. Όσον αφορά τη διακρατική συμφωνία, έχει ήδη σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπάρξει ο αναγκαίος έλεγχος, αφού πρόκειται και για θέματα που άπτονται του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αναμένουμε εντός των επόμενων 10 ημερών να έχουμε τα σχόλια της επιτροπής για να υπάρξει κατάληξη. Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εμπορικές διαπραγματεύσεις που αφορούν τις εταιρείες και βρίσκονται σε καλό στάδιο».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός τόνισε πως «υπάρχει η επιθυμία για αυτή την σύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι σημαντικό γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί οι πολιτικές μας σχέσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα περισσότερο και να ενισχυθούν και οι εμπορικές μας σχέσεις. Μια σύνδεση στον τομέα της ενέργειας θα φέρει ακόμα πιο κοντά τις δυο χώρες».

«Καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει σε εμπορικό επίπεδο, αν δεν υπάρχει συμφωνία σε διακρατικό επίπεδο» επισήμανε ο υπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση