ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νομοσχέδιο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε 15 ημέρες στη Βουλή

Καθοριστικό εργαλείο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε 15 ημέρες κατατίθεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών το νομοσχέδιο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η, υπό όρους, παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, είναι καθοριστικό εργαλείο στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της διαφθοράς στην Αστυνομία και την Καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Νομικών -στην οποία ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση της δέσμης των νομοσχεδίων για την πρόληψη και την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία- και Παιδείας, στην οποία συνεχίστηκε η συζήτηση για την Καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ολοκληρώθηκε η κατ΄ άρθρο συζήτηση της δέσμης νομοθετημάτων για τη διαφθορά στην Αστυνομία και σε 15 ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να ψηφιστεί η δέσμη των νομοθετημάτων πριν τις θερινές διακοπές και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη στις επιφυλάξεις που δυνατόν να έχουν τα κόμματα για να καταλήξει ο κοινός στόχος Βουλής και Κυβέρνησης να παταχθεί η διαφθορά.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και τη συνέχιση της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία δεν είναι ανεπαρκής.

Είπε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν είναι αποτέλεσμα επινόησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά ετοιμάστηκε μετά από μελέτη των νομοθεσιών που ισχύουν σε άλλα κράτη.

Απαντώντας εκ νέου σε παρατηρήσεις Βουλευτών ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει τα αδικήματα της συνωμοσίας, της αυτουργίας και της συνέργειας, επεσήμανε ότι σε καμιά ειδική νομοθεσία περιλαμβάνονται τα αδικήματα αυτά, καθώς ρυθμίζονται με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα.

“Η συνωμοσία, η αυτουργία και η συνέργεια, προκύπτουν από τον ποινικό κώδικα”, τόνισε.

Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση του νομικού πλαισίου και με άλλα νομικά εργαλεία, όπως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ώστε να καταστεί δυνατό να ξηλωθούν φαινόμενα με νονούς και παράγκες.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είπε ότι σε αυτό έχουν περιληφθεί οι καλές πρακτικές και έχουν αξιολογηθεί και περιέχονται στο νομοσχέδιο, είπε ο κ. Νικολάου προσθέτοντας ότι το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής ρυθμίζεται με το άρθρο 17 του Συντάγματος και επιτρέπει την άρση της ιδιωτικότητας για συγκεκριμένους λόγους, όπως η εμπορία προσώπων η διαφθορά και άλλα εγκλήματα.

Αν δεν παρέχεις στις διωκτικές αρχές τα απαιτούμενα εργαλεία δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, συνέχισε προσθέτοντας ότι η άρνηση δεν αποτελεί λύση.

Είπε ακόμα ότι οφείλουμε να περιλάβουμε στη νομοθεσία πρόνοιες που δεν θα επιτρέπουν παράνομη ή παράτυπη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή, επισημαίνοντας ότι για αυτό απαιτείται η έκδοση δικαστικού διατάγματος για άρση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

“Είμαστε ανοικτοί για συζήτηση ώστε να περιληφθούν και πρόσθετοι μηχανισμοί προστασίας, οι οποίοι δεν θα εξουδετερώνουν τον σκοπό’, συνέχισε, προσθέτοντας ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί οι εισηγήσεις των αρχηγών των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι στην προσεχή συνεδρία η Επιτροπή θα εισέλθει στην κατ’ άρθρο συζήτηση, προκειμένου το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο να συζητηθεί διεξοδικά σε 3 με 4 συνεδρίες ώστε να ψηφιστεί σε νόμο πριν τις θερινές διακοπές.

Είναι στις προτεραιότητες της Επιτροπής η ψήφιση του σε νόμο πριν τις θερινές διακοπές, είπε τέλος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Το πρωτόκολλο της ΚΟΠ πλέον αμφισβητείται έντονα, όπως και η δυνατότητα τήρησής του από τις ομάδες (Φωτογραφία: ΚΥΠΕ).

Ο κορωνοϊός προ κενής εστίας

Το ποδόσφαιρο απεδείχθη η κερκόπορτα του κορωνοϊού στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να τρέχουν πίσω από τα γεγονότα
Του Γιάννου Λύτρα
 |  ΥΓΕΙΑ