ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολοκληρώνεται η πώληση του Hilton Cyprus

Στο 75,1% ανέρχεται το μερίδιο του ομίλου της MIG ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι στην κατοχή της Louis PLC.

Newsroom K

Μπορεί η είδηση περί πώλησης του Hilton Cyprus να έχει δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η διαδικασία εξαγοράς του πεντάστερου ξενοδοχείου της Λευκωσίας, ήταν σε εξέλιξη από το 2017. Φαίνεται μάλιστα ότι ο αγοραστής «έκλεισε» από τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε έμμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος άλλων επενδυτών για το Hilton Cyprus, τονίστηκε σε αυτούς ότι η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται πως η πώληση αφορά το μερίδιο του ομίλου MIG, που ανέρχεται στο 75,1%, με το υπόλοιπο ποσοστό της τάξης του 24,9% να ανήκει στην εταιρία Louis PLC. Και ενώ οι ενέργειες της πρώτης εταιρίας είναι γνωστές, μέχρι στιγμής η Louis PLC δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, για τα επόμενα της βήματα σε σχέση με το δικό της μερίδιο.

Η εξαγορά του 2007

Το ποσό της εξαγοράς είναι επίσης ένα θέμα το οποίο προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι όταν το 2007 είχε γίνει η εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας Τουριστικής Αναπτύξεως Λτδ (ΚΕΤΑ) ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton Cyprus στη Λευκωσία από την MIG Leisure θυγατρική της Marfin Investment Group, το τίμημα της εξαγοράς ήταν στα €58,5 εκ. Το ποσό αυτό αφορούσε την εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της KETA. Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά της πλειοψηφίας (64,3%) του μετοχικού κεφαλαίου της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας Τουριστικής Αναπτύξεως Λτδ (ΚΕΤΑ) ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton Cyprus στη Λευκωσία, από την θυγατρική της, MIG Leisure Ltd. Το τίμημα της εξαγοράς είναι Euro 58,5 εκατ, ή Euro 30,47 ευρώ ανά μετοχή και θα καταβληθεί σε μετρητά. Στην εταιρεία MIG Leisure Ltd, μέτοχοι είναι η Marfin Investment Group κατά 65% και η Dubai Financial κατά 35%. Η πώληση και η μεταβίβαση των μετοχών τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου. Στη συνέχεια ακολούθησε η δεύτερη φάση της εξαγοράς. Σύμφωνα με τότε ανακοίνωση της MIG στο χρηματιστήριο Αθηνών, η εταιρία προχώρησε στην εξαγορά επιπλέον ποσοστού της τάξης του 10,5% της Κυπριακής Δημόσιας Εταιρείας Τουριστικής Αναπτύξεως Λτδ (ΚΕΤΑ). Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε στο ποσό των 9.500.000 ευρώ περίπου, έτσι συνολικά η εξαγορά του 74,8% των μετοχών του HILTON Cyprus έφτασε τα €68 εκατ.

Το πεντάστερο της Λευκωσίας

Το Hilton Cyprus είναι το μοναδικό ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Λευκωσία, ενώ καλύπτει κυρίως τις ανάγκες του επιχειρηματικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας MIG, τα κέρδη του ξενοδοχείου ανήλθαν στα €2 εκατ. για το 2017 και οι πωλήσεις στα €12 εκατ..

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της MIG, το ξενοδοχείο είναι προνομιακά τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης σε πολύ κοντινή απόσταση από το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Το ξενοδοχείο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Hilton από το 1967 βάσει συμφωνίας διαχείρισης (management contract) μέχρι το τέλος 2017 (με δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης). Διαθέτει 294 δωμάτια, εκ των οποίων τα 24 είναι σουίτες τα 76 διακεκριμένα (executive) και τα 194 standard, αίθουσες για συνέδρια και εκδηλώσεις. Περιλαμβάνει επίσης έκταση οικοδομήσιμης γης (πάνω από 6.000τμ, από τις ελάχιστες διαθέσιμες εκτάσεις στο κέντρο της πόλης) δίπλα στο ξενοδοχείο, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 20-25.000 τμ για δυνητική χρήση γραφείων και κατοικιών, εμπορικού κέντρου, καζίνο και συναυλιακού χώρου.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση