ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστροφή περισσότερων εδαφών υπό όρους, προτείνει ο Όζερσαϊ

Εναλλακτικά μοντέλα συνεργασίας είναι έτοιμη να συζητήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Πριν από λίγες ώρες ο «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ μιλώντας στον τουρκοκυπριακό Τύπο είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει εναλλακτικές φόρμουλες λύσης του Κυπριακού. «Σε περίπτωση που οι Ε/κ εστίαζαν την προσοχή τους σε εναλλακτικές φόρμουλες, η τ/κ πλευρά θα μπορούσε να αποδεχθεί την επιστροφή περισσότερων εδαφών και περιουσιών, σε σχέση με τα ποσοστά που έχουν έρθει στο προσκήνιο μέχρι σήμερα στις συνομιλίες». 

Η πρόταση του Όζερσαϊ

Στη συνέχεια, ο κ. Όζερσαϊ επεσήμανε τα εξής: «Σε περίπτωση που θα συζητηθεί το μοντέλο των δυο κρατών, σε ό,τι αφορά το εδαφικό θα δημιουργηθούν διαφορετικές παράμετροι. Να μιλήσω πιο ανοιχτά, δίχως ενδοιασμούς. Σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά πει ότι 'είμαι έτοιμη να διαπραγματευτώ ένα μοντέλο στο οποίο θα υπάρχουν δύο κράτη, το δεύτερο κράτος θα γίνει μέλος του ΟΗΕ, αλλά θα μου επιστρέψετε είτε περισσότερα εδάφη είτε περισσότερες περιουσίες», δεν θα καθίσουμε να συζητήσουμε (αυτήν την πρόταση); Εγώ θα τη συζητήσω. Το εκφράζω τόσο ανοιχτά».

Οι ξεχωριστές ερμηνείες το πρόβλημα

Ο κ. Όζερσαϊ θεώρησε ότι πλέον δεν υπάρχουν αρκετά περιθώρια για εξασφάλιση της ομοσπονδιακής λύσης και δήλωσε ότι το βασικό πρόβλημα στις συνομιλίες δεν αφορά τις παραμέτρους του ΟΗΕ, αλλά την ξεχωριστή ερμηνεία που δίνει η κάθε πλευρά σε αυτές. «Δεν υπάρχει συμφωνία στις παραμέτρους, πάνω στις οποίες θεωρούμε ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουντρετ Όζερσαϊ.

Στη συνέχεια ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία για το περιεχόμενο (ερμηνεία) της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να εστιάσουν σε διαφορετικά μοντέλα συνεταιρισμού. Η συγκεκριμένη προοπτική θα μπορούσε να εμπεριέχει το στοιχείο της δικοινοτικής συνεργασίας. Διαφορετικά θα μπορούσε να οδηγήσει τη συζήτηση μέχρι το μοντέλο των δύο κρατών υπό τη σκέπη της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση το αναγκαίο στοιχείο στη νέα διαδικασία (αναζήτηση) θα είναι η συνεννόηση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να επιβάλλει κανένα μοντέλο στην ε/κ κοινότητα.

Τέλος, ο κ. Όζερσαϊ πρόσθεσε το εξής: «Σε περίπτωση που εσείς αναφέρεστε σε ένα μοντέλο, στο οποίο η κυριαρχία θα βγαίνει προς τα μπρος (με πιο έντονο τρόπο), στη βόρεια Κύπρο η κρατική εξουσία θα είναι πολύ πιο ισχυρή ή θα μετατραπεί σε ξεχωριστό κράτος, (δηλαδή) ένα μοντέλο με δύο κράτη, τότε θα πρέπει να δείξουμε περισσότερη ευελιξία σε κάποιες παραμέτρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση