ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρώτη μεγάλη νίκη της Τουρκίας στην Λιβύη

Στα χέρια της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στρατηγικής σημασίας βάση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Δυνάμεις που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Λιβύης και υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απέσπασαν τον έλεγχο σημαντικής στρατιωτικής βάσης στα περίχωρα της πρωτεύουσας της χώρας, από τις δυνάμεις που καθοδηγεί ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα σε αυτές, οι οποίες φέρουν την υποστήριξη των χωρών όπως Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η Γαλλία και η Ελλάδα.

Τα μέσα ενημέρωσης της Λιβύης ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ με έδρα την Ανατολική Λιβύη έχουν πλέον αποσυρθεί από την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια, 90 μίλια νότια της Τρίπολης. Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις δυνάμεις της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) να οδηγούν οχήματα ανεμπόδιστα στους διαδρόμους της βάσης, την οποία ήλεγχαν οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης από το 2014.

Ο Χαφτάρ σχεδίαζε να καταλάβει την Τρίπολη σε μια σύντομη στρατιωτική επιχείρηση τον Απρίλιο του 2019, αλλά από τότε οι δυνάμεις του έχουν ηττηθεί σε αρκετές μάχες, πολλές από τις οποίες ξεκίνησαν από την βάση Αλ Βατίγια, η οποία οικοδομήθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η υποστήριξη της Τουρκίας

Το τελευταίο διάστημα, οι δυνάμεις της GNA, υποστηριζόμενες από την Τουρκία, έχουν εντατικοποιήσει τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Χάφταρ. Η Τουρκία, σε αντίθεση με το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, υπέγραψε συνθήκη με την κυβέρνηση GNA τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, και, σε αντάλλαγμα για την άδεια της Λιβύης για πρόσβαση σε πεδία φυσικού αερίου της Μεσογείου, παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην GNA.

Η αυξανόμενη τουρκική υποστήριξη για την GNA, που καθοδηγείται από την επιθυμία της Άγκυρας να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό και να επεκτείνει την πρόσβασή της στα μεσογειακά πεδία φυσικού αερίου, συμπεριέλαβε την προμήθεια τόσο αεροσκαφών όσο και μισθοφόρων από την Συρία.

Συνεχίζονται οι επιδρομές

Μετά την πτώση της Αλ Βατίγια, οι δυνάμεις του Χάφταρ στηρίζονται στην αεροπορική βάση Μιτίγκα για επιδρομές στην Τρίπολη. Αυτήν την στιγμή αυτές οι επιθέσεις συνεχίζονται.

Επίσης, οι δυνάμεις τα Ανατολικής Λιβύης εξακολουθούν να ελέγχουν τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στα ανατολικά και να εμποδίζουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση