ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνθρακας οι συλλήψεις

Το Δικαστήριο δεν πείστηκε από την Αστυνομία για τους λόγους κράτησης των τριών προσώπων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εκτεθειμένη άφησε την Αστυνομία, η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, Δώνα Κωνσταντίνου, η οποία μετά την ανάγνωση του όρκου από ανακριτή της Αστυνομίας για τις συλλήψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις (σ.σ. κατασκοπευτικό βαν) και τις αγορεύσεις της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου υπεράσπισης των τριών υπόπτων, αποφάσισε όπως αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες.

Το Δικαστήριο δεν πείστηκε από την Αστυνομία για τους λόγους κράτησης των τριών προσώπων, εξηγώντας ότι: Οι έρευνες της Αστυνομίας ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα και τα συγκεκριμένα τρία πρόσωπα, είχαν συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές, παραδίδοντας και τεκμήρια, χωρίς να διαφύγουν από το νησί. Άρα, δεν υπάρχει πιθανότητα πλέον να επηρεάσουν μάρτυρες, ούτε να αποκρύψουν τεκμήρια ή να διαφύγουν στο εξωτερικό, αφού δεν το διέπραξαν στο παρελθόν. Επίσης, σημειώθηκε ότι, οι τρεις συλληφθέντες, δεν φαίνεται να διέπραξαν κανένα από τα αδικήματα που τους κατηγόρησε η Αστυνομία.

Θυμίζουμε ότι τα τρία πρόσωπα, δύο άνδρες ηλικίας 30 και 35 ετών και η γυναίκα 41 ετών, συνελήφθησαν την Πέμπτη (19/12), στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης και της αξιολόγησης στοιχείων και μαρτυριών για συνολικά 13 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα κατά παράβαση του Περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμου.

Η δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, Δώνα Κωνσταντίνου, απέρριψε επίσης αρχικό αίτημα της κατηγορούσας αρχής για διεξαγωγή της διαδικασίας κεκλεισμένων των θυρών με το δικαιολογητικό ότι η υπόθεση άπτεται της ασφάλειας της χώρας.

Να σημειώσουμε ότι οι δύο άνδρες συλληφθέντες, είναι υπάλληλοι της εταιρείας «WS Wispear System», ο ένας προγραμματιστής και ο άλλος αποθηκάριος. Η 41χρονη γυναίκα, είναι εκ των διευθυντών της εταιρείας «NCIS International», ενώ παρουσιάζεται και ως βοηθός του διευθυντή της Wispear (σ.σ.Ταλ Ντιλάν).

Η Αστυνομία έχει εξασφαλίσει άλλα τρία εντάλματα σύλληψης, μεταξύ των οποίων και για τον Ταλ Ντιλάν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών συλληφθέντων στο δικαστήριο, η Αστυνομία και οι αρμόδιες Αρχές, ήξεραν την δράση του κατασκοπευτικού βαν, αφού η εταιρεία ενημέρωνε κάθε φορά που θα πραγματοποιούσε έρευνες και σχεδόν πάντα υπήρχε συνοδεία από Αστυνομία. Μάλιστα, παρουσίασε ως τεκμήρια και e-mails από αλληλογραφία μεταξύ Αστυνομικού Διευθυντή με την εταιρεία.

Αντεξετάζοντας τον ανακριτή της υπόθεσης, ο κ. Πελεκάνος διερωτήθηκε για το κατά πόσον «είναι λογικό μια εγκληματική οργάνωση να απευθύνεται στις αρχές του κράτους για να λαμβάνει άδεια για τη μετακίνηση του βαν και τη χρήση του εξοπλισμού».

Ο συνήγορος υπεράσπισης χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, «κάθε φορά που μετακινείτο το όχημα, ζητείτο και λαμβανόταν άδεια από συγκεκριμένη υπηρεσία που υπαγόταν στο Υπουργείο Μεταφορών, ότι στο βαν υπήρχε εκτός από τους υπαλλήλους της εταιρείας και ανώτερος αξιωματικός συγκεκριμένου τμήματος της Δύναμης και πως σε μία περίπτωση βρισκόταν και υπεύθυνος της ΥΚΑΝ».

Σε ότι αφορά το επίμαχο βίντεο το οποίο ήταν και αυτό που έφερε στο φως της δημοσιότητας την εν λόγω υπόθεση ο κ. Πελεκάνος υπέβαλε στον μάρτυρα ότι, «η Αστυνομία γνώριζε από τον Αύγουστο του 2019 που κυκλοφόρησε το βίντεο με το συγκεκριμένο βαν για την ιδιοκτήτρια εταιρεία, ωστόσο η Δύναμη κινήθηκε λόγω των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Επειδή η Αστυνομία δεν μπορούσε να έχει μαρτυρία για το βίντεο, προέβαινε σε εικασίες».

Η κατάληξη της δικαστικής διαδικασίας, ήταν εναντίον της Αστυνομίας και δικαίωσε τους συλληφθέντες. Ο δικηγόρος των τριών, χαρακτήρισε τις συλλήψεις ως σπασμωδική κίνηση των Αρχών και κίνηση εντυπωσιασμού.

Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον, εάν η Αστυνομία θα προχωρήσει στις άλλες τρεις συλλήψεις για τις οποίες εξασφάλισε εντάλματα και αν καταφέρει να «στήσει» υπόθεση εναντίον τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση