ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα «βρώμικα» μυστικά των Βερσαλιών

Τα περιττώματα στους διαδρόμους, οι βρωμεροί ανθρώποι και τα μυστικά του ανακτόρου των Βερσαλιών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H έννοια της προσωπικής υγιεινής ανά τους αιώνες έχει αλλάξει κατά πολύ, γι’ αυτό δεν μας κάνει εντύπωση όταν ακούμε ότι στα παλιά χρόνια κάποιοι δεν πλένονταν ποτέ. Ποια είναι η αντίδρασή μας όμως όταν αυτή η πληροφορία αφορά του royals;

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ "Versailles' dirty secrets - Toute L'Histoire" το παλάτι των Βερσαλιών ήταν πραγματικά ένα βρωμερό μέρος και αυτό οφείλετε κυρίως στους ένοικούς του.

Το βίντεο ξεκινάει να αναφέρεται σε ευγενείς οι οποίοι αφόδευαν σε κάθε γωνιά του παλατιού χωρίς να νοιάζονται αν κάποιος τους κοιτάζει ενώ κάνει λόγο για έναν συγκεκριμένο αυτοκράτορα ο οποίος καθόταν σε θρόνο με… τρύπα στο κάθισμα για ευνόητους λόγους.
Μάλιστα ο Λουδοβίκος ο 14ος έκανε μπάνιο μόνο μία φορά στη ζωή του. Φυσικά το ντοκιμαντέρ τονίζει ότι τότε η έννοια της προσωπικής υγιεινής και της καθαριότητας περιοριζόταν στο να μην έχει κάποιος πόδια τα οποία μυρίζουν και η αναπνοή του να είναι καθαρή. «Την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου δεν υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στους οποίους οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν μπάνιο. Γενικά δεν ήταν συνηθισμένο πράγμα για έναν βασιλιά να πλένεται».

Όταν ο Λουδοβίκος ο 14ος έκανε μπάνιο ήταν μετά από προτροπή του υπηρετικού προσωπικού στο παλάτι. Συγκεκριμένα τοποθέτησαν μια μπανιέρα στο δωμάτιό του για να καθαρίσει το εσωτερικό του κορμιού του. Λόγω του ότι δεν πλενόταν μάτωνε πολύ συχνά αφού όπως αναφέρει το βίντεο αυτός ήταν ένας φυσικός τρόπος να αντιδράσει το σώμα για να αποβάλει τις τοξίνες και την μόλυνση.

Τότε μάλιστα πίστευαν ότι το μπάνιο με ζεστό νερό τους έκανε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και πανδημίες αφού με αυτό τον τρόπο άνοιγαν οι πόροι του κορμιού τους. Παρόλα αυτά για να καλύψουν την μυρωδιά τους άλλαζαν συνεχώς ρούχα ενώ στην πορεία χρησιμοποιούσαν αρώματα για να διώξουν τις άσχημες οσμές.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο και τα «βρώμικα» μυστικά των Βερσαλιών

Πηγή: must

Για περισσότερα θέματα επισκεφθείτε το must.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Showbiz: Τελευταία Ενημέρωση