ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντός της ημέρας θα διαφανεί πως προχωρά το Κυπριακό, άρχισε επαφές ο Έιντε

Επαφές Έιντε και με τις δυο πλευρές, πρόταση Αναστασιάδη για τη συνέχεια και το αποτέλεσμα

Newsroom K

Λακωνικός ήταν στις δηλώσεις του κατά την επιστροφή στο Προεδρικό ο Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πάντως ότι έχει αναληφθεί εκ μέρους ΗΕ και ειδκά του Ειδικού Απεσταλμένου πρωτοβουλία για διαβουλεύσεις με τις δυο πλευρές.

Διαπιστώνεται πως η ε/κ πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για τη συνέχεια του διαλόγου που θα οδηγήσει και στο αποτέλεσμα, πρόταση που φαίνεται πως δεν βρήκε ανταπόκριση από την τ/κ πλευρά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως επιφυλάσσεται να αναφερθεί σε οτιδήποτε έχει εισηγηθεί, αφού εξαντληθούν τα περιθώρια των προσπαθειών του κ. Άιντε. Είπε, επίσης, πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκαν από τους διαπραγματευτές για όλες τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν και συζήτησαν εν εκτάσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και κάτω από ποιες συνθήκες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του πως οι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν.

Επεσήμανε πως σήμερα είχαν μια μακρά σύνοδο, προσθέτοντας πως «έχουμε ενημερωθεί από τους διαπραγματευτές για όλες τις διαβουλεύσεις που έχουν προηγηθεί. Έχουμε συζητήσει εν εκτάσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και κάτω από ποιες συνθήκες».

Πρόσθεσε πως «έχουμε υποβάλει συγκεκριμένη εισήγηση, δημιουργική εισήγηση, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Υπήρξε διαφωνία. Και αυτό που ανέλαβε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ είναι να έχει τις επόμενες των ημερών διαβουλεύσεις με τα δυο μέρη για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης, που να μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα».

«Επιφυλάσσομαι να αναφερθώ εις οτιδήποτε έχω εισηγηθεί, αφού εξαντληθούν τα περιθώρια των προσπαθειών του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως οι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν.

Ερωτηθείς αν υπήρχε από τ/κ πλευράς αίτημα για ενεργότερο ρόλο του κ. Άιντε, ο Πρόεδρος απάντησε: «Όχι δεν ήταν αυτό το πρόβλημα. Να μου επιτρέψετε να αφήσουμε ένα περιθώριο μερικών ωρών για να γίνουν διαβουλεύσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου, και η θέση μου είναι ότι βεβαίως θα πρέπει να γνωρίζει και ο λαός αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο τα όσα τεκταίνονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

Επανέλαβε ότι «έχουμε εισηγηθεί δημιουργικά τον τρόπο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο αλλά και τελικό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που είχαν από τους διαπραγματευτές φάνηκε να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θα περιοριστεί σε όσα έχει δηλώσει, προσθέτοντας παράλληλα πως «σίγουρα δεν μπορεί να μένει ο λαός σε συσκότιση ή τα πολιτικά κόμματα».

Ανέφερε ακόμα πως θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει και για τις προτάσεις που έχει υποβάλει και για τις αντιπροτάσεις, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα.

«Επί του παρόντος αρκούμεθα εις το γεγονός ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΕ θα καταβάλει μια προσπάθεια για να δούμε πού μπορεί να οδηγηθούμε», επανέλαβε.

Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει εντός της ημέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Εντός των εικοσιτετράωρων των επομένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση