ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοδουλίδης: Οζερσάι-Τατάρ επενδύουν σε αποτυχία της 9ης Αυγούστου

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις για την Αμμόχωστο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα έδωσε μέσω δηλώσεων του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις για την Αμμόχωστο, τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και τα ενεργειακά ζητήματα.

Ως προς την πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί, υποστήριξε πως γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους στα κατεχόμενα για να συνοδευτεί με αποτυχία. «Ο κ. Οζερσάι και ο κ. Τατάρ, θα επιχειρούν μέσα από προκλητικότατες δηλώσεις να δημιουργήσουν πρόβλημα, διότι δεν θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα από αυτή τη συνάντηση. Μέσα από τις δηλώσεις τους φαίνεται καθημερινά ότι έχουν συγκεκριμένο στόχο/σκοπό και γι’ αυτό πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο αντίδρασής μας».

Το θέμα της Αμμοχώστου εντάσσεται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, να παρασύρουν τη δική μας πλευρά σε ένα παιχνίδι που οι ίδιοι επέλεξαν, και είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη. Πρόσθεσε δε πως παρόλη την ανησυχία που προκαλείται από τις συγκεκριμένες ενέργειες «βλέπουμε ότι είναι μια πολύ καλή συγκυρία να αξιοποιήσουμε αυτή την «κρίση» σε ευκαιρία. Μια πολύ καλή ευκαιρία είναι το να αποφασίσουν από κοινού οι δύο ηγέτες τη σύσταση μιας επιτροπής Ε/κ και Τ/κ με τη συμμετοχή Βαρωσιωτών που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στο θέμα της ανοικοδόμησης της πόλης έτσι ώστε να ετοιμαστεί μια μελέτη. Θεωρώ ότι αυτό θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα ακόμη και σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν αρνητικές καταστάσεις και δεδομένα».

Για τα ενεργειακά

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του την Τετάρτη (31/07), και κατά πόσο προέκυψε κάτι νεότερο σε σχέση με τα ενεργειακά ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «το πιο σημαντικό σε σχέση με τα ενεργειακά είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την ίδρυση του φόρουμ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο. Μέχρι στιγμής έγιναν 2 συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας».

Σε ερώτηση ως προς το ποια είναι ακριβώς η προσέγγιση της Τουρκίας στις τουρκικές προκλήσεις, ο Υπουργός ανέφερε πως «υπάρχει ανησυχία διότι δημιουργείται μια αποσταθεροποίηση στην ανατολική Μεσόγειο που επηρεάζει ,αναπόφευκτα, τις προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου ν’ αναπτυχθεί ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας «είναι, για παράδειγμα, και η ενδεχόμενη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Αντιλαμβάνεστε το πώς επηρεάζεται η σχέση Τουρκίας-Αιγύπτου από αυτό το θέμα. Γενικότερα, υπάρχει μια ανησυχία που οδηγεί και στην ανάγκη έτσι ώστε μέσα από τον διάλογο να λυθούν τα όποια προβλήματα και διαφορές».

Ως προς την πρόσφατη ενίσχυση που δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σε ΕΝΙ και ΤΟΤΑL στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το πιο σημαντικό είναι το ότι είναι μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνη και για τις προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου και της κυπριακής ΑΟΖ ,αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για την τριμερή

Ρωτήθηκε επιπρόσθετα για το ενδεχόμενο μια τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέροντας πως «η συνάντηση της 9ης Αυγούστου και πολύ περισσότερο τα αποτελέσματα της είναι σημαντικά για τις επόμενες κινήσεις και τις αποφάσεις που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα». Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για ενδεχόμενη τριμερή, τονίζοντας πως «είναι ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ που ανέφερε κάτι τέτοιο και είπε ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν ξέρω όμως αν αυτή η συνάντηση μπορεί να γίνει στη Νέα Υόρκη ή σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση