ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Ναυτιλίας: Επαφές για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

Αν γίνει ξεκάθαρο ότι η πανδημία αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για τη μη προσέλκυση προσφορών τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα να επαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό, είπε ο κ. Δημητριάδης

ΚΥΠΕ

Επαφές με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης έπειτα από την αποτυχία του διαγωνισμού που προκήρυξε το Υφυπουργείο για τη Θαλάσσια Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, ξεκινά άμεσα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Υφυπουργείο για τη σύνδεση, με κρατική επιδότηση ύψους μέχρι €5 εκατομμυρίων ετησίως δεν προσέλκυσε οποιεσδήποτε προσφορές από θαλάσσιους φορείς. Να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός προνοούσε την έναρξη των τακτικών δρομολογίων το φετινό καλοκαίρι εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Θα προχωρήσουμε άμεσα σε επαφές για χαρτογράφηση της κατάστασης», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο παράγοντας της πανδημίας, που ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά την πτυχή της εμπορικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιδότηση αφορούσε αποκλειστικά την επιβατική πτυχή του δρομολογίου, σύμφωνα με τους ρητούς ενωσιακούς κανόνες για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ).

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως τη Δευτέρα θα έχει σύσκεψη με τους τεχνοκράτες του Υφυπουργείου για αξιολόγηση των δεδομένων και λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα. Από τις επαφές θα καταστεί σαφές το κατά πόσον το όλο εγχείρημα επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι.

«Αν γίνει ξεκάθαρο ότι η πανδημία αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για τη μη προσέλκυση προσφορών τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα να επαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό σε μεταγενέστερο στάδιο», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για να πετύχει το όλο εγχείρημα κατά τρόπο βιώσιμο και συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ.

Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος επικρότησε τις προσπάθειες του Υφυπουργείου σχετικά με την προώθηση του δρομολογίου, αλλά και την επανεξέταση του όλου θέματος.

«Έκαναν πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Φαίνεται ότι οι εμπορικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την αρνητική επίπτωση της πανδημίας επί του συγκεκριμένου δρομολογίου δεν φάνηκαν αρκετά ελκυστικές για να προσελκύουν μια δέσμευση μακράς πνοής», είπε.

Ο κ. Καζάκος παρατήρησε ότι δεν θα πρέπει να προσδοθεί μεγάλη διάσταση στην εξέλιξη αυτή, καθώς, όπως είπε, «ακόμη τα πράγματα είναι πάρα πολύ ρευστά λόγω των περιορισμών που υπάρχουν και στην ναυτιλία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση