ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπαρκτό το ενδεχόμενο η Κύπρος να δεχθεί ροές Αφγανών προσφύγων

Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε ανοικτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μεταναστευτικές ροές που αναμένεται να προκύψουν από το Αφγανιστάν.

Σε επικοινωνία μας με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζο Μιχαήλ, μας ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την κατάσταση και μελετά όλα τα δεδομένα. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, ανέφερε, προβληματίζει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά τα κράτη της πρώτης γραμμής, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο η Κύπρος να γίνει προορισμός προσφύγων από το Αφγανιστάν, ο κ. Μιχαήλ μας απάντησε ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό και ότι αναμένεται να υπάρξει σχετική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για συντονισμένα βήματα και δράσεις.

Προς το παρών, ανέφερε, δεν έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση ανάμεσα στα κράτη μέλη για τις μεταναστευτικές ροές, ενώ διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που η Κύπρος δεχθεί ροές προσφύγων από το Αφγανιστάν, θα εγείρει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσον αφορά την εικόνα του μεταναστευτικού κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ, μας ανέφερε ότι αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αφού μέχρι το τέλος του Ιούλη, έχουν εξεταστεί πέραν των 7000 αιτήσεων πολιτικού ασύλου και όλα δείχνουν ότι τα νούμερα θα ακουμπήσουν τα περσινά.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες Αφγανών προσφύγων εγκαταλείπουν την χώρα είτε οδικώς είτε αεροπορικώς.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση