ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξάρθρωση κυκλώματος στημένων αγώνων από τη Europol

Πρόκειται για ένα «εκτεταμένο δίκτυο παρανομίας»

ΑΜΠΕ

Δίκτυο παράνομου στοιχηματισμού και στημένων αγώνων εξάρθρωσε η Europol. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Ρομπ Γουέινραϊτ, η έρευνα καταδεικνύει ότι πρόκειται για ένα «εκτεταμένο δίκτυο παρανομίας, δουλειά ενός συνδικάτου του οργανωμένου εγκλήματος από την Ασία, που λειτουργεί σε συνεργασία με άλλα κέντρα σε ολόκληρη την Ευρώπη». Όπως ανακάλυψε το ευρωπαϊκό σώμα δίωξης το οργανωμένο κύκλωμα στην Ευρώπη συντονίζεται από την Ασία. Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 18 μήνες σε Γερμανία, Φινλανδία και Ουγγαρία, ωστόσο στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. «Ύποπτες αναμετρήσεις» έχουν εντοπιστεί σε πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και μάλιστα σε κορυφαίους αγώνες.

Το BBC αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ του ότι έχουν εντοπιστεί συνολικά 680 «ύποπτα παιχνίδια» σε 30 χώρες, εκ των οποίων 380 στην Ευρώπη. Αναλύθηκαν 13.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι εμπλεκόμενοι ανέρχονται σε 425 (μεταξύ αυτών διαιτητές, παράγοντες και παίκτες), ενώ έχουν συλληφθεί ήδη 50 άτομα για στημένα παιχνίδια σε 15 χώρες. Συνολικά έχουν εκδοθεί 80 εντάλματα έρευνας. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol «το συνδικάτο του εγκλήματος έχει έδρα στη Σιγκαπούρη».

Στη Γερμανία το κύκλωμα φέρεται να έχει ποντάρει 16 εκ ευρώ σε στημένα παιχνίδια με τα κέρδη να ανέρχονται σε περίπου 8,5 εκ ευρώ και εκτιμάται πως οι εμπλεκόμενοι έλαβαν περίπου 2,5 εκ ευρώ, σύμφωνα με το BBC. Αξιωματούχοι αναφέρουν πως αυτός ενδέχεται να είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Σημειώνεται πως η Europol δεν έδωσε οικονομικά στοιχεία για άλλες χώρες εκτός της Γερμανίας. Ωστόσο ανέφερε πως το μεγαλύτερο ποσό που έλαβε ένα άτομο για να στήσει ένα παιχνίδι ήταν πάνω από 130.000 ευρώ στην Αυστρία.

«Μιλάμε για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει στην Ευρώπη για τους χειραγωγημένους αγώνες, η οποία έχει αποφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε πως αποκαλύψαμε ένα μεγάλο πρόβλημα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, αλλά φοβόμαστε πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» συμπλήρωσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Διεθνή: Τελευταία Ενημέρωση