ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεργασία με τον κεντρώο χώρο και την ΕΔΕΚ θα επιδιώξει το ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει συνεννόηση και συνεργασία με τις δυνάμεις του κεντρώου χώρου που συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα Μαλά στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών και ειδικά με την ΕΔΕΚ.

Μιλώντας σε επαρχιακό ακτίβ στελεχών του ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, το βράδυ της Δευτέρας, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα αντισταθεί στις όποιες προσπάθειες ενδέχεται να καταβληθούν στο Κυπριακό για προώθηση λύση χαλαρής ομοσπονδίας που ισούται με λύση συνομοσπονδίας και δεν θα αποδεχθεί μεθοδεύσεις που στοχεύουν στη δημιουργία δύο χωριστών κρατών.

Ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε επίσης ότι η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ σε σημερινή της συνεδρία αποφάσισε ότι κατά τον επόμενο ενάμισι μήνα θα κάνει εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα διαμορφώσει τη στάση του κόμματος έναντι της νέας Κυβέρνησης.

Αποφάσισε, επίσης, την αξιολόγηση της πενταετίας που πέρασε μέσα από πνεύμα αυτοκριτικής ώστε να αντλήσει συμπεράσματα και μαθήματα και επί αυτών «να κτίσουμε για να διεκδικήσουμε μια νέα πενταετία που θα είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», πρόσθεσε. Είπε ακόμα πως ανατέθηκε σε ομάδα να μελετήσει τα ζητήματα στον οικονομικό τομέα και να υποβάλει προτάσεις προς αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, μη αποκλειόμενης καμίας επιλογής.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «δεν πρόκειται με άλλοθι το μνημόνιο να αποδεχθούμε να προωθηθούν περαιτέρω αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων και σε βάρος της Κύπρου, τις ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, κούρεμα των καταθέσεων και επιμένουμε ότι υπάρχουν τρόποι ώστε το δημόσιο χρέος να καταστεί δημόσιο και στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την επιστολή που απέστειλε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην ΕΕ με την οποία ζητά να καταγραφεί το τελικό ποσό στο οποίο αναφέρεται η PIMCO, αλλά αυτή τη στιγμή να μας παραχωρηθεί μόνο το ποσό το οποίο απαιτείται για τις βασικές ανάγκες της οικονομίας κατά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και στην πορεία με βάση την εξέλιξη να διαπιστωθεί κατά πόσο το τελικό ποσό ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη».

Πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο το χρέος καθίσταται βιώσιμο και εξαλείφει την ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις και για άλλα επαχθή μέτρα σε βάρος του κυπριακού λαού.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ θα επιμείνει σε χειρισμούς που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρχει κρατική εταιρεία διαχείρισης αυτού του φυσικού πλούτου και όχι η διαχείριση να δοθεί σε χέρια ιδιωτών.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του είπε πως το ΑΚΕΛ από τη θέση της αντιπολίτευσης θα βρεθεί στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των ζητημάτων, θα υποστηρίζει τα θετικά μέτρα που προωθούνται από τη νέα Κυβέρνηση και θα τοποθετείται απέναντι σε δράσεις και μέτρα και δράσεις που αναπτύσσονται σε βάρος του κόσμου και των εργαζομένων.

Χαρακτήρισε εκπληκτικό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών από ένα κόμμα που διαχειριζόταν την κρίση, προσθέτοντας ότι τα αδελφά κόμματα στο εξωτερικό στρέφουν το βλέμμα τους στο ΑΚΕΛ, «και μας βλέπουν ως ένα κόμμα που μέσα από αντίξοες συνθήκες καταφέρνει να δίνει μάχες και να στέκεται όρθιο».

Αναφέροντας ότι μέσα ενημέρωσης και πολιτικές δυνάμεις επιχείρησαν να δημιουργήσουν στο ΑΚΕΛ ενοχές για το ατύχημα στο Μαρί και για την παγκόσμια οικονομική κρίση, παρατήρησε «πως δυστυχώς κάποια μέλη του κόμματος και ψηφοφόροι της αριστεράς αποδέχθηκαν να περάσουν αυτά τα μηνύματα στον κόσμο της αριστεράς». Πρόσθεσε πως το συμβάν στο Μαρί «ήταν ένα ατύχημα και δεν ήταν μια συνειδητή πράξη που οφειλόταν είτε σε ανεπάρκεια είτε σε οτιδήποτε άλλο της Κυβέρνησης».

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ έδωσε την εκλογή μάχη με το απαραίτητο για την πολιτική, ήθος. Λέγοντας ότι «καταφέραμε να συσπειρώσουμε γύρω μας ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου, οι οποίοι δεν μας είχαν ως πρώτη επιλογή σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση», ανακοίνωσε ότι «θα επιδιώξουμε να έχουμε διάλογο, συνεννόηση έτσι ώστε να πετύχουμε συνεργασία και μελλοντικά μαζί τους».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει διάλογο με τα κόμματα του κεντρώου χώρου και ειδικά με την ΕΔΕΚ, «σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό πλαίσιο για συνεργασία σε συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα». «Οι μέρες που έρχονται είναι πολύ δύσκολες και απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων» πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχίζοντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε ο κυπριακός λαός να συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά που του υπόσχονταν προεκλογικά ήταν απλά συνθήματα για να καταφέρουν να υποκλέψουν την ψήφο του. Πρόσθεσε ότι «εμείς θα εργαστούμε για να βοηθήσουμε» έτσι ώστε να φανεί η αναξιοπιστία κάποιων.

Ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι «οι εκλογές έχουν στείλει το μήνυμα ότι αλλάζει η κυπριακή κοινωνία, ότι η πολιτική ζωή έχει κλείσει ένα κύκλο και ότι δοκιμάστηκε το ειδικό πολιτικό βάρος, πολιτικών χώρων και της ίδιας της κοινωνίας σε προσωπικό επίπεδο».

«Τον τελευταίο καιρό ζήσαμε μια γιγαντιαία προσπάθεια ενοχοποίησης και απαξίωσης της ευρύτερης αριστεράς και την κουλτούρα του πολιτικού κανιβαλισμού», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι υπήρξε «βαθύτερη στρατηγική επιδίωξη της πλήρους περιθωριοποίησης της ευρύτερης αριστεράς, υποβοηθούμενη από τις συγκυρίες της οικονομικής κρίσης και μια προσπάθεια εξίσωσης του πραξικοπήματος με το τραγικό συμβάν του Μαρί για να επιτευχθεί μια αλληλοακύρωση».
Έκανε επίσης λόγο για ασυγκράτητη επέλαση στις συνειδήσεις, η οποία μοιραία οδήγησε σε μια καλά εδραιωμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ανέφερε πως «παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν για όλους μας εξαιρετικά τιμητικό».

«Στο Β’ γύρο των εκλογών καταφέραμε να πάρουμε σχεδόν 56.000 ψήφους πρόσθετες στις 118.000 που πήραμε στον Α’ γύρο», συνέχισε.

Ο κ. Μαλάς αναφέροντας ότι όλοι «πρέπει να πάρουμε τα σωστά μηνύματα» από το εκλογικό αποτέλεσμα, διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει συναγωνιστής και συνοδοιπόρος σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που αρχίσαμε μαζί θα συνεχιστεί για να διευρύνουμε όσο περισσότερο γίνεται τις πολιτικές μας γραμμές, να αγκαλιάσουμε όσο δυνατό περισσότερο ανήσυχο κόσμο, γιατί στην κυπριακή κοινωνία υπάρχει πολύς ανήσυχος κόσμος που προσβλέπει στο κίνημα της αριστεράς για προοπτική.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση