ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομήρου: Αντιμέτωπη με απειλή εξουθένωσης η Κύπρος

«Δεν θα γίνουμε οι δουλοπάροικοι του Βερολίνου και των ταγών της Ευρωζώνης»

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε την Δευτέρα ότι «η Κύπρος αντιμετωπίζει την απειλή της εξουθένωσης και της καταστροφής από εκείνους στους οποίους επενδύσαμε ελπίδες και προσδοκίες και το όραμά μας για μια Ευρώπη της  αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων, της κοινωνικής συνοχής».

Σε ομιλία του στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη ΕΔΕΚ Πάφου ο κ. Ομήρου είπε ότι «δεν θα παραδοθούμε, δεν θα γίνουμε οι δουλοπάροικοι του Βερολίνου και των ταγών της Ευρωζώνης που ανερυθρίαστα κομπάζουν ότι κατέστρεψαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και ότι χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως πειραματόζωο για τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν και σε άλλες χώρες».

«Η απάντηση μας είναι ότι θα αντισταθούμε. Θα αντιπαλέψουμε την Τρόικα και το Μηχανισμό. Με όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν. Ξεκινούμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα τον αγώνα για αποδέσμευση από την Τρόικα και το μνημόνια», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε σε «τραγικές, ανεπάρκειες, ασυγχώρητες καθυστερήσεις και  ανεπίτρεπτους δισταγμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης σε συνδυασμό με απερίσκεπτες ενέργειες των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κύπρου, που έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «η αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή Κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ανεπίτρεπτη αδίστακτη και εκβιαστική συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης οδήγησε την Κύπρο σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η άνευ προηγουμένου απόφαση για άμεση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και για χρησιμοποίηση των καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, οδήγησε ουσιαστικά στην αφαίρεση σημαντικότατης ρευστότητας από την αγορά και παρέλυσε την πραγματική οικονομία».

Πρόσθεσε ότι «παράλληλα, η Τρόικα στο δημοσιονομικό μέρος εφάρμοσε την κλασσική υφεσιογενή συνταγή της με αποκοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και επιβολή αυξημένων φορολογιών».

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε πως «αναμένεται ότι η Κύπρος θα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά ύφεσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και συρρίκνωσης της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η δυνατότητα επίτευξης των στόχων του προγράμματος».

Σημείωσε ότι «στο τελικό κείμενο του μνημονίου, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη στην περίπτωση κατά την οποία οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν, να λάβει τέτοια μέτρα, ώστε να ικανοποιούνται οι δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας».

Ως εκ τούτου, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, «η ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, κυρίως όσον αφορά στις περικοπές και φορολογίες, θα βυθίσει περαιτέρω στην ύφεση την κυπριακή οικονομία και θα την οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο με αμφίβολη την πιθανότητα εξόδου από την κρίση».

Παράλληλα, συνέχισε, «το Μνημόνιο υποθηκεύει τόσο την οικονομική όσο και την κρατική κυριαρχία της Κύπρου, επιβάλλει υποχρέωση εκποίησης κρατικής περιουσίας οργανισμών Δημοσίου Δικαίου ενώ θέτει περιορισμούς στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ, είπε ο Πρόεδρος του, «πιστεύει πως η άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των άμεσων αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος με αποκατάσταση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής βάσης και η όσον το δυνατόν γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα και κοινωνικής προστασίας».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε σοβαρά την κυπριακή οικονομία με τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση εδώ και δεκαετίες» αναφέροντας ότι «έπειτα από πέντε και πλέον χρόνια ταχύρυθμης ανάπτυξης με πλεόνασμα 31/2 %  και δημόσιο χρέος 47% επί του ΑΕΠ, η οικονομία μπήκε από το 2009 σε ύφεση και διολίσθησε σε χαμηλά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση, τα ελλείμματα και το χρέος».

«Είναι προφανές ότι δεν χειριστήκαμε σωστά την ευμάρεια που μας παρείχαν οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για να θωρακίσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας με κατάλληλους θεσμούς και υποδομή. Αντί αυτού, ακολουθήθηκε μια ανορθόδοξη οικονομική πολιτική που οδήγησε στη συσσώρευση πολλών διαρθρωτικών προβλημάτων», είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ επανήλθε στα της προηγούμενης Κυβέρνησης και είπε ότι «η Κυβέρνηση της περασμένης πενταετίας έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή οικονομική τραγωδία».

Χαρακτηριστικά είπε ότι «ενώ οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πάνω στην κυπριακή οικονομία ήταν ολοφάνερες, η Κυβέρνηση κόμπαζε ότι ήταν επαρκώς θωρακισμένη και αλώβητη».

«Οι αναστολές, οι δισταγμοί και οι καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων οδήγησαν σε κατάρρευση των δημοσιονομικών μεγεθών, σε έκρηξη της ανεργίας, σε επιτήρηση και σε συνεχείς υποβαθμίσεις», είπε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι «ως ΕΔΕΚ προειδοποιήσαμε , καταγγείλαμε, καταθέσαμε προτάσεις για την ανακοπή της καταστροφικής πορείας αλλά εις μάτην, οι προειδοποιήσεις μας ήχησαν ‘εις ώτα μη ακουόντων’».

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι «η συμπεριφορά της Τρόικας και των ισχυρών ταγών της ΕΕ υπήρξε προμελετημένη, αδίστακτη και καταστροφική, έτσι όπως την περιέγραψε ο πρώην Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ  που κατάγγειλε ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν από την Ευρωζώνη ‘ως γκάγκστερ και εγκληματίες’».

Σημείωσε πως «δεν μπορούμε παρά να συνδέσουμε αυτή τη συμπεριφορά με τη μελλοντική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και τη λύση του Κυπριακού».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «αυτές οι διαπιστώσεις δεν είναι επινοήσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα αλλά το αβίαστο συμπέρασμα από όλες τις μεθοδεύσεις των τελευταίων μηνών».

Καταλήγοντας, ανέφερε, ότι «η θέση μας υπήρξε και παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή και σε αυτή τη θέση παραμένουμε αμετακίνητοι, επιμένοντας σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, αγωνιζόμενοι με τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς, για να αλλάξουν οι σημερινές άδικες και κοινωνικά ανάλγητες συμπεριφορές των κυρίαρχων ηγεμονικών κύκλων της ΕΕ».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση