ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

36 μαχητικά του Ισραήλ στους αιθέρες της Κύπρου (update)

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Λευκωσίας - Τελ Αβίβ εντός του FIR

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έντονη θα είναι τις επόμενες τέσσερις ώρες η παρουσία της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ πάνω από την Κύπρο. 36 Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη θα πετούν εντός του FIR Λευκωσίας στο πλαίσιο κοινής στρατιωτικής άσκησης με δυνάμεις της ΕΦ.

 Σύμφωνα με έγκυρες στρατιωτικές πηγές η είσοδος των Ισραηλινών μαχητικών στον εναέριο χώρο της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί μετά τις 11.30 πμ και μέχρι τις 3.00 το απόγευμα θα πραγματοποιούν ασκήσεις σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Πάφο έως την περιοχή Ζυγίου..

Η άσκηση από στρατιωτικής απόψεως ενδυναμώνει τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ ενώ σε πολιτικό επίπεδο εκτιμάτε ότι αποτελεί μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Στο παρελθόν Κύπρος και Ισραήλ είχαν πραγματοποιήσει με επιτυχία κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Φ. Φωτίου: Σε νέα φάση οι σχέσεις Κύπρου Ισραήλ

Μετά το πέρας της άσκησης ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε.

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, πραγματοποίησαν σήμερα κοινή άσκηση με την επωνυμία «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ». 

Η προγραμματισμένη αυτή δραστηριότητα, διεξήχθη ασφαλώς στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Έλαβε χώρα εντός του FIR Λευκωσίας και στις περιοχές Βασιλικού και Αεροδρομίου Πάφου, και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Επαναλαμβάνω αυτή η δραστηριότητα ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετούς μήνες.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον ομόλογό μου, Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ για την άψογη συνεργασία και, ταυτόχρονα, να συγχαρώ και το προσωπικό, και των δυο Υπουργείων, που συμμετείχε στην οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης.

Οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, μπαίνουν σε νέα φάση. Είμαι σίγουρος ότι, ο στρατηγικός διάλογος που ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, θα επιφέρει οφέλη και στις δύο χώρες και θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ενεργειακής ασφάλειας. "

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση