ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέος ηγετικός ρόλος του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπ.Κύπρου

Στον ευρωπαϊκό χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Newsroom K

Ενίσχυση του ηγετικού ρόλου που ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Ανδρέας Γρ. Ορφανίδης διαδραματίζει στον Ευρωπαϊκό Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σηματοδοτεί η εκλογή του ως νέου Προέδρου του EQAR (European Quality Assurance Register). Η Γενική Συνέλευση  του EQAR που έγινε στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλεξε ομόφωνα τον καθηγητή Ορφανίδη ως τον επόμενο Πρόεδρο του.

Το EQAR είναι το ανώτατο σώμα στο σύστημα διασφάλισης και πιστοποίησης ποιότητας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που αξιολογεί και αναγνωρίζει τα εξωτερικά σώματα που αξιολογούν τα πανεπιστήμια  και τα άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη Γενική Συνέλευση του EQAR εκπροσωπούνται οι κυβερνήσεις των 47 Ευρωπαϊκών κρατών και διάφοροι διεθνείς οργανισμοί (Συμβούλιο της Ευρώπης, EUA, EURASHE, ENQA, ESU, κ.ά.). O Πρύτανης κ. Ορφανίδης είναι επίσης Πρόεδρος του EURASHE, του Ευρωπαϊκού οργανισμού των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εκπροσωπεί πέραν των 1400 πανεπιστημίων, πολυτεχνείων και άλλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η εκλογή του καθηγητή Ορφανίδη στην Προεδρεία του EQAR, που αποτελεί μια από τις πιο ψηλές και σημαντικές θέσεις στον Ευρωπαϊκό Χώρο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική τόσο για την Κύπρο όσο και τα πανεπιστήμιά της, δεδομένου ότι η λειτουργία του EQAR αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ιστορία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ευρώπη. “Έχω πλήρη επίγνωση της τιμής και της ευθύνης τόσο για μένα προσωπικά, όσο και για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, από αυτή την εκλογή μου,” δήλωσε ο κ. Ορφανίδης, και πρόσθεσε: “Είμαι αποφασισμένος και διατεθειμένος να εργασθώ με όλες μου τις δυνάμεις, για την περαιτέρω ανάπτυξη, άνοδο και εκσυγχρονισμό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην ιδιαίτερή μου πατρίδα. Αντλώ δύναμη από τη παραγωγική και πετυχημένη συνεργασία που έχω με τους συναδέλφους μου τόσο στην Κύπρο όσο και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, και τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη συνεχή στήριξή τους”.

Το EQAR συνεστήθη με απόφαση των κυβερνήσεων των 47 ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν στη διαδικασία της Μπολόνιας, και αποτελεί το ανώτατο όργανο στη διασφάλιση ποιότητας και στην πιστοποίηση πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό σύστημα διασφάλισης ποιότητας των πανεπιστημίων περιλαμβάνει την εσωτερική αξιολόγησή τους, την εξωτερική αξιολόγησή τους, καθώς και την αξιολόγηση των εξωτερικών σωμάτων και φορέων αξιολόγησης. Βασικός ρόλος του EQAR είναι η αξιολόγηση και πιστοποίηση των εξωτερικών σωμάτων και φορέων αξιολόγησης των πανεπιστημίων, με βάση τα Ευρωπαϊκά κριτήρια και τις κατευθύνσεις που ενέκριναν από κοινού οι 47 Ευρωπαίοι υπουργοί Παιδείας. Το σύστημα αυτό οδηγεί με ασφάλεια στην αναγνώριση πτυχίων στα Ευρωπαϊκά κράτη, και όχι μόνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση