ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Αποστολή Νερό» για την αξιοποίηση Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση σχεδιασμού - Επένδυση 680.000 δολ. από το Coca Cola Foundation

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υλοποίησης των εργασιών εγκατάστασης νέων και αποκατάστασης υφιστάμενων συστημάτων ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού και συλλογής βρόχινου νερού σε δημόσια δημοτικά σχολεία και κρατικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οι εργασίες έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό» το οποίο πραγματοποιείται από το Global Water Partnership – Mediterranean και το Σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο (Α/φοί Λανίτη και The Coca-Cola Company), με χρηματοδότηση ύψους 680.000 δολαρίων για το διάστημα 2013-2017 από το Ίδρυμα της Coca-Cola στην Ατλάντα των ΗΠΑ (The Coca-Cola Foundation). Συνεργάτες των εκπαιδευτικών δράσεων του Προγράμματος είναι το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)/ δίκτυο MEdIES και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Συγκεκριμένα, τέσσερα δημόσια σχολεία και τρία κρατικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εντάχθηκαν στον πρώτο κύκλο έργων των πράσινων υποδομών. Δύο σχολεία (Γυμνάσιο Λινόπετρας, Στ’ Δημοτικό Αγλαντζιάς) και δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – στην Αθαλάσσα και τη Σαλαμιού - επωφελήθηκαν από την εγκατάσταση συστήματος ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού, ενώ σε δύο ακόμα σχολεία έγινε αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού (Δημοτικά Σχολεία Γερίου και Αγίου Ανδρέα), με στόχο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους. Τέλος, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Πεδουλά, με μία ολιστική προσέγγιση για την αξιοποίηση των Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων, εγκαταστάθηκε διπλό σύστημα ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού και συλλογής όμβριων υδάτων.

Ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Καδής, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση της περιβαλλοντικής κουλτούρας των μαθητών και γενικότερα των πολιτών.  Με τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε σχολικούς και άλλους χώρους μάθησης βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη του αειφόρου σχολείου, το οποίο συνιστά πρόκληση και ζητούμενο του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τεράστιας σημασίας αποτελεί επίσης και η εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών που πετυχαίνει το Πρόγραμμα μέσω του εκπαιδευτικού υλικού «το άλλο νερό» που ετοιμάστηκε, το οποίο πέρα από το γεγονός ότι έχει διανεμηθεί δωρεάν στα σχολεία της Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης, ως συμπληρωματικό εργαλείο για την εξέταση της θεματικής ενότητας «νερό», αποτέλεσε και βασικό μέσο εκπαίδευσης και κατάρτισης, για περισσότερους από 210 εκπαιδευτικούς, στα σχετικά θέματα.

Το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» θα επεκτείνει τις δράσεις εκπαίδευσης, ανάδειξης και αξιοποίησης των μη συμβατικών πόρων στην Κύπρο σε συνεργασία με εθνικούς φορείς κατά τα επόμενα έτη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση