ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστασιάδης: «Δεν υποκύπτω σε απειλές ή εκβιασμούς»

Βολές Πρόεδρου της Δημοκρατίας κατά ΟΗΕ και ΗΠΑ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πιέσεις και ωμό εκβιασμό για να επιστρέψει στις συνομιλίες καταγγέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνένετυξη στο τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε σε Ηνωμένα Εθνη και Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν πρόκειται να υποκύψει και να συρθεί σε συνομιλίες κάτω απο απειλές ή εκβιασμούς.

Η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη - λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση και επισήμως της έκθεσης του Μπάν Κι Μουν - αποκαλύπτει το παρασκήνιο που διαδραματίζεται για επανέναρξη των συνομιλιών υπό τις σημερινές συνθήκες. Δηλαδή με την παρουσία του Μπαρμπαρός και σε ισχύ τη ΝΑVΤΕΧ.

«Λάβαμε υποσχέσεις για να προχωρήσει ο διάλογος»
Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και για τις υποσχέσεις που έλαβε από τα Ηνωμένα Εθνη, και την Ουάσιγκτον για το κυπριακό.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι υποσχέσεις που έλαβε από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, τον Τζόν Κέρι και τον Τζό Μπάιντεν ακόμα και απο τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, αλλά και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερτογάν είναι ότι υπηρχε η προθυμία και η ετοιμότητα της Τουρκίας να προχωρήσει ο διάλογος όπως είχε καθοριστεί.

Αναφέρθηκε ακόμα σε διαβεβαιώσεις που έλαβε από μεγάλη δύναμη, οτι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο στον ελλιμενισμό σκαφών που έφεραν την κυπριακή σημαία και κατήγγειλε ότι αντί τούτου, πέντε μέρες μετά εκδόθηκε η Νάφτεξ.

«Άλλα λέει ο Μπάιντεν, άλλα πράττει ο Αμερικανός πρέσβης»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που μιλά επί του θέματος αλλά η υπομονή, όπως τόνισε, έχει και τα όρια της.

Ειναι αδιανόητο διεμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναγνωρίζουν την παρανομία αλλά να σε καλούν να συμμετάσχεις σε ένα διάλογο κάτω από τις δοσμένες συνθήκες προκειμένου τάχα να είσαι εποικοδομητικός για να επιλυθούν οι διαφορές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Μπάν Κι Μουν για την αναφορά του σε απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και για ελληνοκυπριακές αρχές.

«Είναι αδιανόητο» τόνισε, «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να αναφέρεται σε ελληνοκυπριακές αρχές όταν κάνει αναφορά σε μια χώρα, υιοθετώντας την καθ υπαγόρευση έκθεση που του υπέβαλαν και του επέβαλαν».

Επέκρινε επίσης τον αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο για την τακτική που ακολουθεί, αποκαλύπτοντας δε ότι στη χθεσινή τους συνάντηση στη Λευκωσία, προέβη σε εντονότατες παραστάσεις καταγγέλλοντας οτι, άλλα του έλεγε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλα έκανε ο πρέσβης Τζόν Κόνινγκ, ο οποίος, όπως τόνισε, υιοθετεί μια ουδετερότητα και ανοχή στις τουρκικές ενέργειες.

«Δε νέρωσα το κρασί μου»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατήγγειλε ακόμα ότι κάποιοι τον θεωρούν δεδομένο λόγω της θέσης του στο σχέδιο Ανάν.

«Νόμιζαν ότι θα αποδεχόμουν λόγω της στάσης μου το 2004 την οποιαδήποτε λύση για να ικανοποιήσουν την Τουρκία και τα δικά τους συμφέροντα» κατήγγειλε, διαμηνύοντας ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική του δικαίου για να υιοθετήσουμε τη λογική των εκβιασμών όπως την υιοθετεί δυστυχώς ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατήγγειλε θαλάσσια τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται από τώρα ή έστω και στο μέλλον τις αξιώσεις της Τουρκίας για συνεταιρισμό στη διαχέιρηση του φυσικού αερίου.

Επανέλαβε την ετοιμότητα του για λύση, αλλά όχι την όποια λύση, απορρίπτωντας κατηγορηματικά τις επικρίσεις στο εσωτερικό ότι νέρωσε το κρασί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Γιούνκερ
Έντονη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας από την έκθεση Μπαν
Άιντα: «Δεν ευνοείται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων»

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση